Τρίτη, 5 Νοεμβρίου, 2024
14.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

ΕΕ: Χωρίς τη γνώμη της EFSA τροποποιήθηκαν οι προδιαγραφές σύστασης του πρόσθετου τροφίμων διοξικό νάτριο – Ε 262(ii)

ΑρχικήΝέαΕΕ: Χωρίς τη γνώμη της EFSA τροποποιήθηκαν οι προδιαγραφές σύστασης του πρόσθετου τροφίμων διοξικό νάτριο - Ε 262(ii)
spot_img

Δημοσιεύθηκε ο Κανονισμός (ΕΕ) 2022/650 για την τροποποίηση του παραρτήματος του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 231/2012 σχετικά με τη θέσπιση προδιαγραφών για τα πρόσθετα τροφίμων που αναφέρονται στα παραρτήματα II και ΙΙΙ του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1333/2008 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου όσον αφορά τις προδιαγραφές για το διοξικό νάτριο – Ε 262(ii).

Στις 3 Αυγούστου 2020 υποβλήθηκε αίτηση για την τροποποίηση των προδιαγραφών που αφορούν το πρόσθετο τροφίμων διοξικό νάτριο – Ε 262(ii).

Ο κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 231/2012 προβλέπει ότι το διοξικό νάτριο πρέπει να περιέχει 39-41 % ελεύθερο οξικό οξύ και 58-60 % οξικό νάτριο. Η αίτηση αφορούσε την τροποποίηση της περιεκτικότητας, σε επίπεδα 39-43 % σε ελεύθερο οξικό οξύ και σε 57-60 % σε οξικό νάτριο.

Σύμφωνα με τον αιτούντα, όταν παράγεται διοξικό νάτριο, λαμβάνεται στοιχειομετρικό προϊόν με περιεκτικότητα σε ελεύθερο οξικό οξύ 42,3 %. Ο αιτών ισχυρίστηκε ότι η μείωση της περιεκτικότητας σε ελεύθερο οξικό οξύ στο 39-41 % απαιτεί υπερβολικές ποσότητες ενέργειας. Επομένως, η αύξηση του ανώτατου ορίου για το ελεύθερο οξικό οξύ στο 43 % θα μειώσει τον χρόνο ξήρανσης κατά την παραγωγή, με αποτέλεσμα τη μείωση της απαιτούμενης ενέργειας και, συνεπώς, μια πιο βιώσιμη διαδικασία παραγωγής.

Η αίτηση συζητήθηκε από την ομάδα εργασίας κρατικών εμπειρογνωμόνων για τα πρόσθετα τροφίμων. Λαμβάνοντας υπόψη τις πληροφορίες που παρασχέθηκαν, η Επιτροπή έκρινε ότι η προτεινόμενη τροποποίηση των προδιαγραφών δεν ενδέχεται να έχει επίδραση στην ανθρώπινη υγεία και δεν ήταν απαραίτητο να ζητηθεί η γνώμη της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων.

Συνεπώς, το παράρτημα του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 231/2012 τροποποιείται σύμφωνα με το παράρτημα του νέου κανονισμού, ως εξής:

Για να διαβάσετε ολόκληρο τον νέο κανονισμό 2022/650, πατήστε εδώ

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

7 νεκροί από την μαγιά στο ψωμί – Συνεχιζόμενη μόλυνση της γραμμής παραγωγής

Έκρηξη λιστερίωσης που σχετίζεται με προϊόντα μαγιάς Baker's, στην Ελβετία.

Ενθουσιασμός και χαρά στην τελετή απονομής των βραβείων FEA 2024

Με μεγάλη επιτυχία και πλήθους κόσμου, ολοκληρώθηκε η τελετή βράβευσης των βραβείων Food Experts’ Awards 2024 στο πλαίσιο της έκθεσης τροφίμων Food&Drink της ΔΕΘ HELEXPO.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο