Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024
8.6 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Αλάτι

spot_img
Η κατανάλωση όλο και περισσότερων επεξεργασμένων τροφίμων και η αλλαγή του τρόπου ζωής έχουν αλλάξει τα διατροφικά πρότυπα.  Άνθρωποι σε όλο τον κόσμο καταναλώνουν πλέον τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά, τρανς λιπαρά, σάκχαρα και αλάτι. Το αλάτι είναι η κύρια πηγή νατρίου και η αυξημένη κατανάλωση νατρίου σχετίζεται με υπέρταση και αυξημένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και εγκεφαλικού επεισοδίου. Για να γίνουν τα πράγματα χειρότερα, οι άνθρωποι καταναλώνουν λιγότερα λαχανικά φρούτων, που αποτελούν βασικά συστατικά μιας υγιεινής διατροφής. Τα φρούτα και τα λαχανικά περιέχουν κάλιο, το οποίο συμβάλλει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης.
Το αλάτι στη διατροφή μπορεί να προέρχεται από είτε από τα επεξεργασμένα τρόφιμα (όπως έτοιμα γεύματα, επεξεργασμένα κρέατα κι αλλαντικά, τυρί, αλμυρά σνακ, σφολιάτες, παστά αλιεύματα, κλπ), είτε προστίθεται στο φαγητό κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος (επιτραπέζιο αλάτι).
Η κατανάλωση αλατιού μπορεί να μειωθεί εύκολα χωρίς να πληγεί ανεπανόρθωτα η γεύση των γευμάτων μας.  Ακολουθήστε τις παρακάτω απλές συμβουλές:   
να μην προσθέτετε αλάτι κατά την προετοιμασία του φαγητού.
μην έχετε αλατιέρα στο τραπέζι.
περιορίστε την κατανάλωση αλμυρών σνακ.
επιλέξτε προϊόντα με χαμηλότερη περιεκτικότητα σε νάτριο.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας επισημαίνει:
• Η υψηλή κατανάλωση νατρίου (> 2 γραμμάρια / ημέρα, που ισοδυναμεί με 5 γραμμάρια αλάτι / ημέρα) και η ανεπαρκής πρόσληψη καλίου (λιγότερο από 3,5 γραμμάρια / ημέρα) συμβάλλουν στην υψηλή αρτηριακή πίεση και αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και εγκεφαλικού επεισοδίου.
• Η κύρια πηγή νατρίου στη διατροφή μας είναι το αλάτι, αν και μπορεί να προέρχεται από γλουταμινικό νάτριο, που χρησιμοποιείται ως καρύκευμα σε πολλά μέρη του κόσμου.
• Οι περισσότεροι άνθρωποι καταναλώνουν πάρα πολύ αλάτι – κατά μέσο όρο 9-12 γραμμάρια την ημέρα, ή περίπου το διπλάσιο του συνιστώμενου μέγιστου επιπέδου πρόσληψης.
• Η πρόσληψη αλατιού λιγότερο από 5 γραμμάρια την ημέρα για ενήλικες βοηθά στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και του κινδύνου καρδιαγγειακών παθήσεων, εγκεφαλικού επεισοδίου και στεφανιαίας καρδιακής προσβολής. Το κύριο όφελος της μείωσης της πρόσληψης αλατιού είναι η αντίστοιχη μείωση της υψηλής αρτηριακής πίεσης.
• Τα κράτη μέλη της Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ΟΥ συμφώνησαν να μειώσουν την πρόσληψη αλατιού του παγκόσμιου πληθυσμού κατά 30% έως το 2025.
• Η μείωση της πρόσληψης αλατιού έχει χαρακτηριστεί ως ένα από τα πιο αποδοτικά μέτρα που μπορούν να λάβουν οι χώρες για να βελτιώσουν τα αποτελέσματα της υγείας του πληθυσμού. Τα βασικά μέτρα μείωσης του αλατιού θα δημιουργήσουν ένα επιπλέον έτος υγιούς ζωής με κόστος που θα πέσει κάτω από το μέσο ετήσιο εισόδημα ή το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν ανά άτομο.
• Εκτιμάται ότι 2,5 εκατομμύρια θάνατοι θα μπορούσαν να αποτρέπονται κάθε χρόνο εάν η παγκόσμια κατανάλωση αλατιού μειωθεί στο συνιστώμενο επίπεδο.

Μάθετε τα παιδιά σας σε μια διατροφή χαμηλή σε αλάτι.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθρο

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Τα φακελάκια τσαγιού απελευθερώνουν εκατομμύρια μικροπλαστικά στο τσάι σας – Νέα επιστημονικά ευρήματα

Τα εμπορικά φακελάκια τσαγιού απελευθερώνουν δισεκατομμύρια μικροπλαστικά, που εισέρχονται στα ανθρώπινα εντερικά κύτταρα.

Η φωτεινή πλευρά του κουρκουμά

Ώρα να αναδειχθούν τα πλεονεκτήματα του υποτιμημένου αυτού μπαχαρικού.

Μήνυση στον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ για τη μη απαγόρευση των φθαλικών ενώσεων

Οι φθαλικές ενώσεις διαρρέουν από τις συσκευασίες και άλλα προϊόντα στα τρόφιμα και τα ποτά.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο