Κάποια μπουκαλάκια στο ψυγείο πρέπει να αντικαθίστανται πιο συχνά από όσο νομίζετε
Ήρθε η ώρα να ρίξετε μια ματιά μέσα από το ψυγείο σας.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, εκεί κρύβονται ένα σωρό κοινά τρόφιμα που μπορεί να είναι επικίνδυνα όταν καταναλωθούν μετά την ημερομηνία λήξης τους. Εκτός από την αποκρουστική γεύση και τη δυνητικά άσχημη μυρωδιά τους, τα τρόφιμα αυτά που έχουν ανοιχτεί και παραμένουν στο ψυγείο σας για πολύ καιρό το πιθανότερο είναι ότι θα σας κάνουν και να αρρωστήσετε!
Δείτε λοιπόν ποια είναι τα πιο απειλητικά τρόφιμα που πρέπει να διπλοτσεκάρετε πριν ξαναχρησιμοποιήσετε:
1. Μαγιονέζα

Σύμφωνα με τον Αμερικανικό Υπουργείο Γεωργίας, USDA, μετά το άνοιγμα του βάζου, η μαγιονέζα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για έως και δύο μήνες.
Λόγω του γεγονότος ότι το προϊόν έχει ως βάση τα ωμά αυγά, όταν φυλάσσεται περισσότερο από την καθορισμένη ημερομηνία λήξης, ακόμη και στο ψυγείο, αυξάνεται ο κίνδυνος προσβολής από τροφιμογενείς ασθένειες όπως η σαλμονέλα. Πιθανότατα θα παρατηρήσετε μια διαφορετική γεύση και οσμή όταν τη δοκιμάσετε, μόνο που θα είναι αργά όταν την έχετε ήδη απλώσει στο σάντουιτς που η γεύση της δε θα είναι τόσο ξεκάθαρη μέσα στα άλλα συστατικά. Οτιδήποτε περιέχει μαγιονέζα θα πρέπει να πεταχτεί όταν λήξει, επίσης. Η μη ανοιγμένη μαγιονέζα έχει διάρκεια ζωής περίπου τρεις έως τέσσερις μήνες.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Χυμοί φρούτων και λαχανικών για αποτοξίνωση: Μήπως αντί για καλό μας κάνουν κακό; Νέα έρευνα
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Bότανα και μπαχαρικά με κομμάτια πλαστικού – Επείγουσα ανάκληση λόγω κινδύνου πνιγμού
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Εντοπίστηκαν άλλα έξι πολύ δημοφιλή αρώματα μεγάλων οίκων με τοξική ουσία – Νέα Ευρωπαϊκή προειδοποίηση
2. Dressings Σαλάτας

Οι κρεμώδεις σάλτσες σαλάτας, όταν δεν αντικαθίστανται συχνά, αποτελούν επίσης τόπο αναπαραγωγής βακτηρίων για τροφιμογενείς ασθένειες. Πολλές από αυτές τις σάλτσες περιέχουν ποικιλίες συστατικών με βάση το αυγό ή το τυρί, τα οποία μπορούν γρήγορα να χαλάσουν εάν δεν απορριφθούν μετά την αναγραφόμενη ημερομηνία λήξης. Όπως και η μαγιονέζα, οι σάλτσες για σαλάτες έχουν διάρκεια ζωής έως και δύο μήνες μετά το άνοιγμα του μπουκαλιού τους.
Επιπλέον, λάβετε υπόψη αν διαπιστώσετε ότι τα λιπαρά dressings σαλάτας έχουν πιο πικρή γεύση από το συνηθισμένο. Αυτό προκαλείται από την οξείδωση και είναι πιθανώς ένα σημάδι ότι ήρθε η ώρα να πετάξετε το μπουκάλι στα σκουπίδια.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Εξαερισμός: Πρέπει να ανοίγουμε τα παράθυρα όταν βρέχει;
3. Ζαχαρούχες σάλτσες

Πολλές έτοιμες σάλτσες, όπως η κέτσαπ, η σάλτσα μπάρμπεκιου και η σάλτσα κοκτέιλ παρασκευάζονται με ζαχαρούχα συντηρητικά που βοηθούν στη μεγαλύτερη διάρκεια ζωής του . Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι η ημερομηνία λήξης δεν ισχύει.
Τα προϊόντα σάλτσας με ζάχαρη που δεν έχουν ανοιχτεί μπορούν να διαρκέσουν έως και 12 μήνες στο ντουλάπι σας. Μόλις ανοιχτούν, έχετε περίπου έξι μήνες χρήσης πριν αρχίσουν να μουχλιάζουν. Παρατηρήστε τυχόν αποχρωματισμό, περίεργες μυρωδιές και ανάπτυξη μούχλας για να αποτρέψετε την κατανάλωση μιας σάλτσας που θα σας στείλει στα επείγοντα!
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Θραύσματα γυαλιού σε τσάι – Άμεση ανάκληση λόγω κινδύνου τραυματισμού και εσωτερικής αιμορραγίας
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Προσοχή! Ανακαλείται παιδικό καρεκλάκι που έχει διατεθεί και στην Ελλάδα – Κίνδυνος πνιγμού από εύκολα αποσπόμενες βίδες
4. Καρυκεύματα Πλούσια σε Ξίδι

Οι σάλτσες με υψηλή περιεκτικότητα σε ξύδι, όπως η σάλτσα μουστάρδας, μπορούν να διαρκέσουν έως και τρία χρόνια στο ντουλάπι, αλλά μόνο 12 μήνες αφού ανοιχτεί η συσκευασία.
Παρατηρήστε για τυχόν περίεργες μυρωδιές και γεύση όπως θα κάνατε με οποιοδήποτε άλλο καρύκευμα πριν το χρησιμοποιήσετε.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Κουνούπια και νεκρή σαύρα σε γαλακτοκομικά – Η απίστευτη εικόνα που κατέγραψαν οι Επιθεωρητές Υγείας σε παραγωγική μονάδα
5. Σάλτσα σόγιας

Παρόμοια με τα καρυκεύματα με βάση το ξύδι, η σάλτσα σόγιας έχει μεγαλύτερη διάρκεια ζωής σε σύγκριση με άλλες κοινές σάλτσες. Όταν δεν έχει ανοιχτεί μπορεί να είναι ασφαλής έως και τρία χρόνια. Χρησιμοποιήστε τη σάλτσα σόγιας μέσα σε ένα χρόνο από το άνοιγμα. Προσοχή στις μπαγιάτικες μυρωδιές, καθώς υπάρχει πιθανότητα να αναπτυχθούν βακτήρια ανεξάρτητα από την αλμυρή βάση.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Φύλακας σε σούπερ μάρκετ κατηγορεί άδικα πελάτισσα για απόπειρα κλοπής και της ζητά χρήματα για να μην καλέσει την Αστυνομία!
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Το “κόλπο” για να πετύχετε τέλεια μελάτα αυγά
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Πώς να φτιάξετε εύκολα τορτίγιες καλαμποκιού στο σπίτι