Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
18.6 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Μπιφτέκια με τραχανά: η νέα τάση στη εναλλακτική κουζίνα.

ΑρχικήΟικιακάΜπιφτέκια με τραχανά: η νέα τάση στη εναλλακτική κουζίνα.
spot_img

Της Έλενας Τασιοπούλου*


Αλήθεια,  πόσες από εμάς έχουμε  καταγεγραμμένη στην μνήμη μας την εικόνα του απλωμένου τραχανά πάνω στα ντιβάνια και αυτήν την υπεροχή μυρωδιά του ξινόγαλου που μας θυμίζει χωριό, καλοκαίρι και την ανεμελιά των παιδικών μας χρόνων. Εγώ έχω την εικόνα της γιαγιά μου, στο χρονοντούλαπο της ζωής  μου, να φτιάχνει τον τραχανά, και  να τον   απλώνει στα κατάλευκα σεντόνια, για να στεγνώσει, μετά κοσκίνισμα με το ειδικό τελάρο, για να τον  αποθηκεύσει στο τέλος σε θήκες μαξιλαριών, για να τον προστατέψει από  την υγρασία του χειμώνα.

Στις μέρες μας οι περισσότερες έχουμε ακουστά ή έχουμε πει τη φράση  «Τι κάνει αυτός και αργεί;  τραχανά απλώνει!»,  θέλοντάς να πούμε ότι αργεί να κάνει κάτι, που δηλώνει  μεταφορικά μια διαδικασία που χρειάζεται χρόνο, υπομονή και λεπτοδουλειά όπως ακριβώς για να γίνει ο τραχανάς.

Πλέον ο τραχανάς αποτελεί ιδανική διατροφική επιλογή για εμάς και για τα παιδιά μας. Είναι μια τροφή με μέτρια θερμιδική αλλά με υψηλή διατροφική αξία.  Τα βασικά υλικά του, είναι το γάλα, το αυγό ή το γιαούρτι και το αλεύρι, (από περιοχή σε περιοχή διαφέρει ο τρόπος παρασκευής) συστατικά που είναι πολύ θρεπτικά. Χάρη στο αυγό και το γάλα γίνεται πηγή πρωτεϊνών υψηλής βιολογικής αξίας, οι οποίες είναι βασικές για την παιδική διατροφή, ενώ οι υδατάνθρακες από το αλεύρι αποτελούν κύρια πηγή ενέργειας για όλους.

μπιφτέκια με τραχανά


Μην διστάσετε λοιπόν, να μαγειρέψετε τον τραχανά είτε σε τραχανοσούπα, είτε σαν σούπα κόκκινη με κοτόπουλο,  συνοδευτικό στα κρεατικά ή στα ψαρικά σας. Οι συνταγές μαγειρέματος του είναι αμέτρητες και καλύπτουν κάθε γούστο.

Εγώ  σας βρήκα την καλύτερη ώστε να τον απολαύσει όλη η οικογένεια. Από τους παππούδες μέχρι και τα πιο δύσκολα παιδιά…

Μπιφτέκια ζυμωμένα με τραχανά…ολοταχώς στην κουζίνα…!!

 

Υλικά

  • 1 κιλό κιμά μοσχαρίσιο
  • 2/3 κούπας τραχανά ξινό
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 κολοκυθάκι τριμμένο
  • 1 καρότο τριμμένο
  • 1 αυγό
  • 1 χούφτα μαϊντανό
  • 2 κ.σ. ξύδι
  • 1/4 κούπας ελαιόλαδο
  • Λίγο αλάτι
  • Λίγο πιπέρι

Eκτέλεση: 

  • Θρυμματίζουμε με τα χέρια μας τον τραχανά και τον ρίχνουμε σε ένα βαθύ μπολ.
  • Ρίχνουμε τα υπόλοιπα υλικά στο μπολ και τα ανακατεύουμε καλά.
  • Αφήνουμε τον κιμά για μισή ώρα.
  • Πλάθουμε τα μπιφτέκια και τα ψήνουμε στους 180ºC για 40 περίπου λεπτά.

Καλή σας απόλαυση!

* Έλενα Τασιοπούλου Νηπιαγωγός- συγγραφέας παιδικών βιβλίων

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

ΕΕ: Νέος κανονισμός για τις ειδικές απαιτήσεις υγιεινής για ορισμένα κρέατα, ψάρια, γαλακτοκομικά και αυγά

Ο νέος Καν. (ΕΕ) 2024/1141 που τροποποιεί τα παραρτήματα II και III του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 853/2004.

ΕΕ: Μελέτη για το παρόν και το μέλλον των εναλλακτικών πρωτεϊνών στην Ευρώπη

Οι αυξημένες ανάγκες επισιτισμού στο μέλλον μπορεί να φέρουν νέα προϊόντα από φύκια, έντομα και κρέας εργαστηρίου στη διατροφή μας.

Ασφαλή από παθογόνα τα ψάρια υδατοκαλλιέργειας σύμφωνα με την EFSA

Η Ελλάδα στην πρώτη πεντάδα των χωρών που κοινοποίησαν στο RASFF μολυσμένα εισαγόμενα ψάρια.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα