cibum team
Η πρωτεινη, η βιταμίνη Β12, τα Ω-3 λιπαρά οξέα είναι μερικές από τις συχνότερες διατροφικές ελλείψεις των ατόμων, που ακολουθούν vegan διατροφή.
Σίγουρα όποιος ακολουθεί μια vegan διατροφή, θα έχει προβληματιστεί πώς μπορεί να προσλαμβάνει τα Ω3 λιπαρά οξέα, καθώς η βασική πηγή των θρεπτικών αυτών συστατικών είναι τα ψάρια και τα γαλακτοκομικά προϊόντα.
Βέβαια, αυτό δεν σημαίνει ότι και τα φυτικά προϊόντα δεν έχουν καθόλου περιεκτικότητα σε Ω3. Υπάρχουν μάλιστα συγκεκριμένα αρτύματα όπως τα καρύδια, οι σπόροι chia και ο λιναρόσπορος που είναι εξαιρετικές πηγές Ω3.
Ωστόσο, σύμφωνα με τον διάσημο Dr Mark Hyman, M.D. για να μπορέσει να εξασφαλίσει την απαραίτητη ποσότητα Ω3 που έχει ανάγκη ο οργανισμός, ένας vegan πρέπει οπωσδήποτε να εντάξει στη διατροφή του ένα διάσημο λαχανικό: την αντράκλα ή – κοινώς – γλιστρίδα.
Η γλιστρίδα περιέχει 2 διαφορετικούς τύπους Ω3: Άλφα λινολενικό οξύ (ALA) και εικοσιπενταενοϊκό οξύ (EPA).
Αλλά το πιο αξιοσημείωτο είναι ότι η γλιστρίδα είναι ενδεχομένως το μοναδικό φυτό που περιέχει τον δεύτερο τύπο Ω3, που δεν συναντάται σε φυτά, αλλά σε λιπαρά ψάρια και φύκια.
Πέραν, βέβαια, από το Ω3, η αντράκλα είναι γεμάτη με βιταμίνες και μέταλλα. Πιο συγκεκριμένα, περιέχει Βιταμίνη Α , Β και C, μαγνήσιο, κάλιο, ασβέστιο και σίδηρο. Επίσης περιέχει Β-καροτίνη και γλουταθειώνη, δυο φυτοχημικές ουσίες με απίστευτες αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.
Έρευνα: Η αντίληψη των καταναλωτών σχετικά με τα πρόσθετα τροφίμων
Πόσο συχνά πρέπει να ανεβαίνουμε στη ζυγαριά;
Τσιμπολόγημα: Απολαύστε χωρίς ενοχές!
Χρήσιμο: 5 αποτελεσματικοί τρόποι για να μην θολώνουν τα γυαλιά από τη μάσκα
Υγιεινό σνακ για παιδιά: Τσιπς λαχανικών στο σπίτι
Παιδί και Διαβήτης: Τι πρέπει να κάνουμε για να τον αποφύγουμε;
Ανάκληση κατεψυγμένων ζυμαρικών λόγω… μεταλλικών αντικειμένων
Γιατί το κατσικίσιο κρέας δεν αποτελεί επιλογή για τους κρεατοφάγους;