Κυριακή, 17 Νοεμβρίου, 2024
11.8 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

5+1 θεωρίες για το κρυολόγημα: Τι ισχύει και τι όχι

ΑρχικήΟικιακάΔιατροφή και Υγεία5+1 θεωρίες για το κρυολόγημα: Τι ισχύει και τι όχι
spot_img

Του Νικόλα Εμμανουήλ

Έφτασε και φέτος η εποχή που το να κρυώσει κανείς είναι πανεύκολο δεδομένου ότι ο καιρός αμφιταλαντεύεται ακόμα και μέσα στο ίδιο 24ωρο ως προς το σε ποια εποχή βρισκόμαστε με τη θερμοκρασία να ανεβοκατεβαίνει. Εάν προσθέσουμε και τους ιούς που κυκλοφορούν – πέραν του κορονοϊού – τότε αντιλαμβανόμαστε ότι πρέπει «να προσέχουμε λίγο παραπάνω για να έχουμε».

Ας δούμε λοιπόν τι ισχύει στην πραγματικότητα γύρω από τις πιο κοινές θεωρίες περί κρυολογήματος:

Εάν κρυώνεις κινδυνεύεις να κρυολογήσεις;

Τα κρυολογήματα, όπως και οι άλλες λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος (στη μύτη, το λαιμό και την τραχεία) προκαλούνται συνήθως από έναν ιό. Βέβαια, είναι εν μέρει αλήθεια το γεγονός ότι το κρύο μπορεί να μας προκαλέσει κρυολόγημα, επειδή η αλλαγή θερμοκρασίας καθιστά ευαίσθητο το λαιμό και την τραχεία μας, πράγμα που μπορεί ενδεχομένως να διευκολύνει τους ιούς να μολύνουν τα κύτταρα. Ωστόσο, ο κύριος λόγος που κρυώνουμε περισσότερο το χειμώνα είναι επειδή περνάμε περισσότερο χρόνο σε εσωτερικούς χώρους και πιο κοντά σε άλλους ανθρώπους. Με άλλα λόγια, πρόκειται για το τέλειο περιβάλλον για τη μετάδοση ιών, το οποίο αν μη τι άλλο η πανδημία μας έχει διδάξει ξεκάθαρα να αποφεύγουμε.

Εάν να κολλήσουμε σκόρδο στη μύτη, θα ανοίξει;

Λέγεται στο TikTok ότι εάν βάλουμε σκελίδες σκόρδου στη μύτη, αυτό θα λειτουργήσει ως αποσυμφορητικό. Το να κολλάμε κάτι στη μύτη εμποδίζει τη ροή της βλέννας, οπότε όταν αυτό θα αφαιρεθεί, θα αρχίσει η ροή και θα απαλλαγούμε από τη βλέννα. Μάλιστα, η βλέννα όχι μόνο βοηθά στην παγίδευση και την απομάκρυνση παθογόνων παραγόντων, συμπεριλαμβανομένων των ιών, αλλά περιέχει ακόμα αντισώματα, άρα, αυτό δεν είναι καλή ιδέα.

Επιπλέον, το σκόρδο περιέχει μια σειρά από ενώσεις που μπορεί να ερεθίσουν τη μύτη, ενώ το να κολλάμε οτιδήποτε στη μύτη μας δε συνιστάται καθώς μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε αιμορραγία.

Μπορούν τα φυτικά φάρμακα να αποτρέψουν το κρυολόγημα;

Διάφορα φυτικά φάρμακα ισχυρίζονται ότι είτε προλαμβάνουν είτε επιταχύνουν την ανάρρωση από το κρυολόγημα. Οι άνθρωποι συχνά αναφέρουν την εχινάκεια, ένα φυτό που αναπτύσσεται στη Βόρεια Αμερική. Σύμφωνα με ορισμένες δοκιμές, μπορεί να λειτουργήσει προληπτικά, αλλά βάσει των στοιχείων δεν παρατηρείται στατιστικά σημαντική μείωση στα επίπεδα της νόσου. Ο κουρκουμάς διαφημίζεται, επίσης, ως προληπτικό φάρμακο, αλλά δεν υπάρχουν αξιόπιστα στοιχεία για την αποτελεσματικότητά του.

Μπορεί η βιταμίνη C να βοηθήσει;

Σύμφωνα με τον βραβευμένο με Νόμπελ επιστήμονα, Linus Pauling, η βιταμίνη C σε υψηλές δόσεις θα μπορούσε να είναι μια αποτελεσματική θεραπεία για πολλές ιογενείς λοιμώξεις.  Ωστόσο, μελέτη της βρετανικής διεθνούς φιλανθρωπικής οργάνωσης Cochrane κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η βιταμίνη C δεν αποτρέπει τα κρυολογήματα, αλλά μπορεί να μειώσει τη διάρκειά τους σε ορισμένους ανθρώπους. Δεδομένου ότι τα συμπληρώματα βιταμίνης C των 200 mg ημερησίως θεωρούνται χαμηλού κινδύνου, ορισμένοι τα προτείνουν για τη μείωση των επιπτώσεων ενός κρυολογήματος.

Η βιταμίνη D προλαμβάνει το κρυολόγημα;

Παλαιότερα η βιταμίνη D θεωρούνταν “απλά” η βιταμίνη του ήλιου που σχετίζεται με τα υγιή οστά. Τώρα, όμως, η λήψη της προτείνεται για τη μείωση σχεδόν όλων των κινδύνων, από καρδιακές παθήσεις και διαβήτη έως ιούς. Μάλιστα, έχει θεωρηθεί όπλο για την καταπολέμηση τόσο της γρίπης όσο και του κορονοϊού, αφού “χτίζει” την ανοσία του οργανισμού, βασικής παραμέτρου για την καταπολέμηση των ιών.

Το πρόβλημα είναι ότι μερικοί άνθρωποι μπορεί να έχουν ανεπαρκή επίπεδα βιταμίνης D. Η ηλιοφάνεια είναι πηγή βιταμίνης D, αλλά αυτό συμβαίνει λιγότερο το χειμώνα. Επομένως, είναι λογικό τότε να στρεφόμαστε στην επιλογή της λήψης συμπληρωμάτων βιταμίνης D, ώστε να μη μας λείπει και να αυξήσουμε τις πιθανότητες να μην κρυώσουμε.

Η κοτόσουπα θεραπεύει το κρυολόγημα;

Η κοτόσουπα έχει χρησιμοποιηθεί ανά τους αιώνες για τη θεραπεία του κρυολογήματος και – όπως το μέλι – μπορεί να έχει κάποια οφέλη στη διαχείριση των συμπτωμάτων. Ωστόσο, είναι μάλλον απίθανο να έχει μεγάλο αντίκτυπο στην εξάλειψη της μόλυνσης. Το νερό στη σούπα θα βοηθήσει στην ενυδάτωση, κάτι που αποτελεί συχνά πρόβλημα όταν κρυώνουμε.  Όπως τα περισσότερα ζεστά ροφήματα, μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση από τον πόνο στα ιγμόρεια. Υπάρχουν μελέτες που εξετάζουν την επίδραση στα κύτταρα του ανοσοποιητικού μας συστήματος, αλλά τα στοιχεία τους δεν είναι καθόλου πειστικά.

Πηγή: https://www.iflscience.com/health-and-medicine/six-popular-beliefs-about-colds-experts-explain-the-facts/

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Νεκρό ποντίκι σε Ελληνικό κατεψυγμένο σπανάκι γνωστής εταιρείας – Επώνυμη καταγγελία στο cibum (φωτογραφίες)

O αναγνώστης του cibum αποφάσισε να κάνει επώνυμα την καταγγελία του αφού όπως εξηγεί δεν βρήκε άκρη με τις αρμόδιες υπηρεσίες

Προσοχή: Ανακαλούνται ήδη Χριστουγεννιάτικα γλυκίσματα – Ίσως είναι αποθέματα προηγούμενων ετών

Η αγορά έχει γεμίσει από τώρα με χριστουγεννιάτικες σοκολάτες, όμως ήδη άρχισαν να ανακαλούνται...

Η νέα αξιολόγηση της EFSA για την ασφάλεια της ζαχαρίνης

Πολλές μελέτες απαντούν αν η σακχαρίνη είναι ασφαλής για ανθρώπινη κατανάλωση.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο