Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
21.1 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Άλειμμα Marmite: Αγάπησέ το ή μίσησέ το, αλλά βασικά… φάτο!

ΑρχικήΝέαΙστορία ΤροφίμωνΆλειμμα Marmite: Αγάπησέ το ή μίσησέ το, αλλά βασικά... φάτο!
spot_img

Το βρετανικό άλειμμα (spread) από μαγιά μπύρας με την απίστευτη θρεπτική αξία.

Το απίστευτο βρετανικό άλειμμα (spread) από μαγιά μπύρας που ακούει στο όνομα MARMITE διχάζει δεκαετίες τώρα τους καταναλωτές, η συνταγή του παραμένει μυστική, έχει προκαλέσει οικονομικό πανικό το 2013 με πολιτικές παρεμβάσεις, έχει επαινεθεί για την θρεπτική του αξία, έχει καταπολεμήσει ιστορικά σοβαρές ασθένειες και πλέον έχει ερευνηθεί γενετικά η προδιάθεση… να αρέσει. Οι οπαδοί του Marmite το κατατάσσουν στα superfoods, ταΐζουν τα παιδιά τους από 6 μηνών με αυτό και πλέον το βρίσκει κανείς σε παραλλαγές όπως με φυστικoβούτυρο ή τρούφα, αλλά και σαν γεύση σε πατατάκια. Στην Ελλάδα είναι σχετικά άγνωστο στο ευρύ κοινό αλλά όσοι το έχουν δοκιμάσει στο εξωτερικό, το έχουν αγαπήσει και το αναζητούν, μπορούν να το βρουν μόνο σε ένα σουπερμάρκετ των βορείων προαστίων.

Μια κουταλιά Marmite περιέχει 17% της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης βιταμίνης Β1 (θειαμίνη), 18% Β2 και 36% Β3. Αυτές οι βιταμίνες είναι απαραίτητες για την υγεία των ματιών και του δέρματος, καθώς επίσης προστατεύουν το νευρικό σύστημα και βοηθούν στην διάσπαση της ενέργειας από τα τρόφιμα.

«Αγάπησέ το ή μίσησέ το» (“Love it or hate it”), είναι το διαφημιστικό slogan της Unilever, που παρασκευάζει και εμπορεύεται σήμερα το άλειμμα το οποίο φτιάχνεται από εκχύλισμα μαγιάς, ένα υποπροϊόν της βιομηχανίας ζυθοποιίας αν και η ακριβής συνταγή του παραμένει μυστική.  Το μυστήριο του γιατί ‘’αγαπάμε ή μισούμε’’ το Marmite έχει γίνει αντικείμενο επιστημονικής μελέτης και φαίνεται να έχει λυθεί. Αντί για θέμα γεύσης, είναι θέμα γονιδίων. Η εξέταση DNA σε 260 άνδρες και γυναίκες στην Μεγάλη Βρετανία διαπίστωσε ότι μια ομάδα από 15 γονίδια ήταν υπεύθυνη, στο αν θα τους άρεσε ή όχι το Marmite.

Το Marmite εφευρέθηκε το 1902 από τον Γερμανό επιστήμονα Justus von Liebig, ο οποίος διαπίστωσε ότι η μαγιά μπύρας μπορούσε να συμπυκνωθεί, να εμφιαλωθεί και να καταναλωθεί. Το Marmite έχει χρησιμοποιηθεί κατά τη διάρκεια του 19ου αιώνα, για την καταπολέμηση σοβαρών ασθενειών, λιμού, ελονοσίας, αναιμίας, είναι δημοφιλές στους χορτοφάγους, καταναλώνεται και ως σκόνη μέσα σε τσάι, έχει γίνει και κοκτέιλ και η έλλειψη του το 2012 στη Νέα Ζηλανδία προκάλεσε πανικό, πολιτικές παρεμβάσεις, χαρακτηρίστηκε ως «μαύρος χρυσός», η τιμή του εκτοξεύθηκε 185 φορές πάνω από την κανονική και όταν επανήλθε στα ράφια, επιβλήθηκε πλαφόν στα δύο βάζα ανά πελάτη.

Το Marmite έχει εξαιρετικά δυνατή και χαρακτηριστικά πικάντικη και αλμυρή γεύση και χρησιμοποιείται είτε σκέτο ως spread σε ψωμί είτε σε σάντουιτς. Η βρετανική έκδοση του προϊόντος είναι μια κολλώδης, σκουρόχρωμη καφέ πάστα. Και όντως οι απόψεις για την γεύση της παράξενης αλμυρής «μαρμελάδας» διίστανται. Έχει φανατικούς φίλους και ορκισμένους εχθρούς. Στους οπαδούς της αρέσει, όχι μόνο η έντονη γεύση της, αλλά και τα οφέλη για τον οργανισμό. Σύμφωνα με μελέτη τα εκχυλίσματα ζυμομυκήτων, (μαγιάς μπύρας) περιέχουν μερικές από τις πλουσιότερες πηγές βιταμινών Β στον κόσμο, οι οποίες προσφέρουν την απαραίτητη ενέργεια στον οργανισμό μας και ρυθμίζουν το νευρικό σύστημα που σχετίζεται με την υγιή λειτουργία του εγκεφάλου. Την μελέτη διενήργησε το Πανεπιστήμιο Βικτώρια στην Αυστραλία, και σύμφωνα με τα αποτελέσματα όσοι  τρώνε τακτικά αλοιφές με βάση τη μαγιά, παρουσιάζουν χαμηλότερα επίπεδα στρες και άγχους από όσους δεν τα επιλέγουν. Το αποτέλεσμα αυτό πιστώνεται στην πλούσια περιεκτικότητά τους σε βιταμίνη Β. Οι βιταμίνες Β6, Β9 και Β12 αναφέρθηκαν ως ιδιαίτερα επωφελείς, καθώς μπορούν να βοηθήσουν στη ρύθμιση των νευροδιαβιβαστών στον εγκέφαλο που ελέγχουν τη διάθεσή μας και εμποδίζουν την παραγωγή ομοκυστεΐνης στο αίμα, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε άγχος.

Στον ιστότοπο https://www.marmite.co.uk/recipes.html θα βρείτε συνταγές με Marmite όπως αυγά στο φούρνο, σάντουιτς, πίτσα, carbonara, burger, κοτόπουλο, κλπ

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

“ΟΧΙ” της EFSA σε ισχυρισμό υγείας για το συμπλήρωμα κρεατίνης

Απορρίφθηκε από την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων ο ισχυρισμός υγείας «Η καθημερινή λήψη συμπληρωμάτων κρεατίνης μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση της γνωστικής λειτουργίας».

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.

ΕΕ: Δημοσιεύτηκε ο τροποποιητικός κανονισμός για τα όρια της Listeria monocytogenes στα τρόφιμα

Επικαιροποιήθηκαν τα κριτήρια ασφάλειας στο παράρτημα του καν. (ΕΚ) 2073/2005.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο