Το μέγεθος ενός μεμονωμένου κομματιού σνακ δεν επηρεάζει μόνο πόσο γρήγορα το τρώει ένα άτομο, αλλά και πόσο από αυτό τρώει σύμφωνα με μελέτη.
Επιστημονική μελέτη του Penn State που δημοσιεύτηκε στο Appetite, είχε στόχο να ανακαλύψει, εάν και πως το μέγεθος των σνακ επηρεάζει τη διατροφική συμπεριφορά, δηλαδή τη συνολική πρόσληψη, το ποσοστό φαγητού, το μέγεθος δαγκώματος και τη διάρκεια κατανάλωσης. Το αρχικό εύρημα είναι πως όντως επηρεάζονται όλα τα παραπάνω, από το εάν ένα αλμυρό σνακ είναι μεγάλο ή μικρό.
Στην πειραματική μελέτη συμμετείχαν 75 ενήλικες τρώγοντας σνακ σε τρία διαφορετικά μεγέθη, μικρό μεσαίο και μεγάλο, τρεις διαφορετικές ημέρες σε Κέντρο Αξιολόγησης Αισθήσεων. Για τον υπολογισμό της ποσότητας κατανάλωσης φαγητού και του μεγέθους των δαγκωμάτων, οι ερευνητές κατέγραφαν σε βίντεο κάθε συνεδρία σνακ, σημειώνοντας πόσα λεπτά χρειάστηκε ο κάθε συμμετέχων στο σνακ και τον αριθμό των δαγκωμάτων. Επίσης μέτρησαν πόσο έτρωγε κάθε συμμετέχων τόσο σε βάρος όσο και σε θερμίδες.
Όταν οι συμμετέχοντες έλαβαν την ίδια ποσότητα φαγητού, το πόσο έτρωγαν – τόσο σε βάρος σνακ όσο και σε θερμίδες – εξαρτιόταν από το μέγεθος της μονάδας, με τους συμμετέχοντες στη μελέτη να καταναλώνουν 31% και 22% περισσότερα από τα μεγάλα σνακ σε σύγκριση με τα μικρού και μεσαίου μεγέθους, αντίστοιχα. Το μέγεθος του σνακ επηρέασε επίσης τον ρυθμό κατανάλωσης και το μέγεθος των δαγκωμάτων, με το μεγαλύτερο μέγεθος σνακ να αποδίδει τον ταχύτερο ρυθμό κατανάλωσης και το μεγαλύτερο μέσο μέγεθος δαγκώματος.
Διαπιστώθηκε δηλαδή πως οι άνθρωποι τρώνε τα μεγαλύτερα σνακ πιο γρήγορα και με μεγαλύτερες μπουκιές. Ωστόσο τα μικρότερα σνακ που καταναλώνονται πιο αργά και με μικρότερες μπουκιές οδηγούν σε μεγαλύτερη πρόσληψη νατρίου. Αυτό γιατί το μικρότερο μέγεθος έχει μεγαλύτερη επιφάνεια για το ίδιο βάρος, επομένως οι ερευνητές υποθέτουν ότι περισσότερο συνολικό αλάτι στην επιφάνεια σημαίνει ότι ένα μικρό σνακ περιέχει περισσότερο νάτριο.
Αναφορά: Μadeline M. Harper, Paige M. Cunningham, Ciarán G. Forde, John E. Hayes, Unit size influences ad libitum intake in a snacking context via eating rate, Appetite, Volume 197, 2024, 107300, ISSN 0195-6663, https://doi.org/10.1016/j.appet.2024.107300. (https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0195666324001016).