Τι έδειξε η κλινική δοκιμή 64 εθελοντών που έτρωγαν 57 γραμμάρια αμύγδαλα ημερησίως για ένα μήνα;
Για όσους προπονούνται συστηματικά, η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε βιταμίνες και μέταλλα είναι καθοριστική για την ανάπτυξη των μυών. Στην περίπτωση της άσκησης με βάρη για παράδειγμα, οι μύες “καταστρέφονται” κατά την αντίσταση ώστε να χτιστούν ξανά δυνατότεροι και πιο μεγάλοι. Αυτός είναι και ο λόγος που “πιανόμαστε” μετά από μια έντονη προπόνηση. Συνεπώς είναι ωφέλιμη για τον οργανισμό η πρόσληψη στοιχείων που, σύμφωνα με τους ειδικούς, ενισχύουν την ανοικοδόμηση των μυών, όπως είναι το κάλιο, το μαγνήσιο, οι πολυφαινόλες, η βιταμίνη Ε κ.α
Στην κορυφή της λίστας των τροφών αυτών, μαζί με την μπανάνα, βρίσκονται τα αμύγδαλα. Μια ελεγχόμενη κλινική δοκιμή που δημοσιεύτηκε στο Frontiers in Nutrition, έδειξε ότι γυναίκες και άνδρες που δεν γυμνάζονται συστηματικά, και έτρωγαν 57 γραμμάρια αμύγδαλα ημερησίως για ένα μήνα, ενίσχυσαν το επίπεδο του μορίου αποκατάστασης της άσκησης στο αίμα κατά 69%, σε σχέση με τους άλλους.
Σύμφωνα με στοιχεία της Αμερικανικής ένωσης για την προώθηση της επιστήμης, το μόριο 12,13-DiHOME, ή αλλιώς το ωφέλιμο λίπος, είναι ένα οξειδωμένο λίπος (οξυδιπίνη) που συντίθεται από το λινελαϊκό
οξύ από τον φαιό λιπώδη ιστό και έχει ευεργετική επίδραση στη μεταβολική υγεία και στη ρύθμιση της ενέργειας.
Ο Δρ David C Nieman, καθηγητής και διευθυντής του Εργαστηρίου Ανθρώπινης Απόδοσης του Πολιτειακού Πανεπιστημίου Appalachian στην ερευνητική πανεπιστημιούπολη της Βόρειας Καρολίνας, τόνισε πως εκτός από τη διαφορά στα επίπεδα του μορίου αποκατάστασης, μετά από την κατανάλωση αμυγδάλων υπήρχαν και διαφορές στα επίπεδα κόπωσης καθώς και στην μυϊκή αποκατάσταση μεταξύ των ομάδων.
Πιο αναλυτικά, στην κλινική δοκιμή συμμετείχαν 38 άνδρες και 26 γυναίκες ηλικίας μεταξύ 30 και 65 ετών, οι οποίοι δεν έκαναν τακτική προπόνηση με βάρη. Με τυχαία επιλογή, κατατάχθηκαν σε δυο ομάδες, αυτούς που έτρωγαν τα αμύγδαλα και εκείνους που έτρωγαν καθημερινά μια μπάρα δημητριακών ελεγχόμενων θερμίδων. Τα μέτρα απόδοσης περιλάμβαναν αναερόβιο τεστ Wingate 30 δευτερολέπτων, τεστ τρεξίματος 50 μέτρων, κατακόρυφο άλμα, πίεση πάγκου και ασκήσεις ενδυνάμωσης ποδιών. Οι ερευνητές έλαβαν δείγματα αίματος και ούρων πριν και μετά την περίοδο των τεσσάρων εβδομάδων καθώς και μετά από κάθε προπόνηση. Παράλληλα με τον καθημερινό δειγματοληπτικό έλεγχο, οι συμμετέχοντες συμπλήρωναν το ερωτηματολόγιο «Profile of
Mood States» (POMS) για να ποσοτικοποιήσουν την ψυχική τους κατάσταση και να βαθμολογήσουν τον μυϊκό πόνο και τη δυσκαμψία που αισθάνονταν μετά από κάθε άσκηση με κλίμακα 1 προς 10. Όπως ήταν αναμενόμενο, οι εθελοντές αναφέρουν πως μετά από κάθε 90λεπτη άσκηση ένιωθαν μυικό πόνο αυξημένη κόπωση καθώς και άγχος.
Αμέσως μετά την άσκηση, η συγκέντρωση του μορίου αποκατάστασης στο πλάσμα του αίματος των συμμετεχόντων στην ομάδα αμυγδάλου ήταν 69% μεγαλύτερη από ότι στους συμμετέχοντες της άλλης ομάδας.
Ο Nieman και οι συνεργάτες του κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το σύμπλεγμα των αμυγδάλων είναι μοναδικό καθώς αποτελείται από όλα εκείνα τα θρεπτικά συστατικά που βοηθούν στην ανάκαμψη των μυών μετά την καθημερινή άσκηση, και στην κινητοποίηση του μεταβολισμού. Το κάλιο και το μαγνήσιο ευνοούν τη μυϊκή χαλάρωση και την αποκατάσταση των μυών ενώ οι πολυφαινόλες που βρίσκονται στο καφέ περίβλημα, βοηθούν στη μείωση του πόνου, επειδή καταλήγουν στο παχύ έντερο και βοηθούν στον έλεγχο της φλεγμονής και του οξειδωτικού στρες.