Σάββατο, 5 Οκτωβρίου, 2024
23 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Αυτά είναι τα τρόφιμα που οι γαστρεντερολόγοι προτρέπουν να αποφεύγετε

ΑρχικήΟικιακάΔιατροφή και ΥγείαΑυτά είναι τα τρόφιμα που οι γαστρεντερολόγοι προτρέπουν να αποφεύγετε
spot_img

Οι ειδικοί γαστρεντερικών και άλλων πεπτικών προβλημάτων μοιράζονται τι αποφεύγουν οι ίδιοι.

Το ρητό “όλα με μέτρο” υπάρχει για κάποιο λόγο. Οι περισσότεροι γιατροί και διατροφολόγοι γνωρίζουν ότι η πλήρης στέρηση των τροφών που αγαπάτε θα γυρίσει μπούμερανγκ, προκαλώντας σας να φάτε πολύ περισσότερα από αυτά απ’ ό,τι θα έπρεπε. Υπάρχουν όμως ορισμένες τροφές που οι γαστρεντερολόγοι αποφεύγουν κατά 99% (και μερικές φορές κατά 100%).

Καμία από αυτές τις τροφές δεν θα σας στερήσει χρόνια από τη ζωή σας αν τις τρώτε πού και πού, αλλά υπάρχουν ορισμένα τρόφιμα που οι γαστρεντερολόγοι σπάνια καταναλώνουν. Ας δούμε μερικές από αυτές.

  • Μπάρες πρωτεΐνης

Ενώ μερικές μπάρες πρωτεΐνης – όπως αυτές που φτιάχνονται με πραγματικά φρούτα και ξηρούς καρπούς – είναι καλύτερες από άλλες, η Dr. Harmony Allison, γαστρεντερολόγος στο Tufts Medical Center, λέει ότι δεν τρώει ποτέ τις ιδιαίτερα επεξεργασμένες. Συγκεκριμένα, οι υπερ-επεξεργασμένες μπάρες πρωτεΐνης μπορεί να οδηγήσουν σε φούσκωμα και αέρια. “Δεν τρώω ποτέ μπάρες ‘πρωτεΐνης’. Τείνουν να είναι ιδιαίτερα επεξεργασμένες και να περιέχουν πολλά πρόσθετα άγνωστης χρησιμότητας”, δήλωσε η ίδια. “Μπορείτε να πάρετε την ίδια ποσότητα πρωτεΐνης σε ένα φλιτζάνι γάλα, μια μερίδα φυστικοβούτυρο, ξηρούς καρπούς ή κολοκυθόσπορους”.

  • Κόκκινο κρέας

Οι γαστρεντερολόγοι δεν είναι οπαδοί του κόκκινου κρέατος. «Αποφεύγω το κόκκινο κρέας, ειδικά τις μπριζόλες και τα μπιφτέκια», δήλωσε η Dr. Reezwana Chowdhury, γαστρεντερολόγος στο Johns Hopkins. «Το κόκκινο κρέας και το επεξεργασμένο κρέας αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου και πολυπόδων του παχέος εντέρου. Έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά, αλλά αν πρόκειται να τα καταναλώσετε, η ποσότητα που καταναλώνετε είναι σημαντική: Ο κίνδυνος καρκίνου του παχέος εντέρου είναι υψηλότερος σε όσους καταναλώνουν περισσότερα από 100 γραμμάρια την ημέρα (δηλαδή λίγο λιγότερο από ένα τέταρτο του ενός κιλού)».

  • Επεξεργασμένα κρέατα

Λίγοι είναι οι άνθρωποι που απορρίπτουν εύκολα μερικά κομμάτια μυρωδάτου μπέικον ή ένα χοτ ντογκ, αλλά η Dr. Rabia De Latour, γαστρεντερολόγος και επίκουρη καθηγήτρια ιατρικής στην Ιατρική Σχολή Grossman του NYU, αποφεύγει τα επεξεργασμένα κρέατα όπως αυτά και δυστυχώς, τα αλλαντικά μετράνε επίσης. «Τα κόκκινα και επεξεργασμένα κρέατα έχουν υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου», δήλωσε η ίδια. «Τα δεδομένα έχουν συνδέσει την κατανάλωση κόκκινων και επεξεργασμένων κρεάτων τέσσερις ή περισσότερες φορές την εβδομάδα με έως και 20% αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου».

  • Τηγανητά ψάρια ή κοτόπουλο

«Μελέτες έχουν δείξει ότι το τηγανέλαιο θα μπορούσε να τροποποιήσει αρνητικά το μικροβίωμα του εντέρου, οδηγώντας σε επιδείνωση της αθηροσκλήρωσης (συσσώρευση λίπους και άλλων ουσιών στα τοιχώματα των αρτηριών)», εξηγεί ο Dr. Mahmoud Ghannoum, ερευνητής μικροβιώματος και συνιδρυτής της BIOHM. Μακροπρόθεσμα, αυτή η συσσώρευση μπορεί να οδηγήσει σε συνέπειες όπως η καρδιακή προσβολή και το εγκεφαλικό επεισόδιο.

  • Σόδα

Αν καταναλώνετε τακτικά σόδα ή οποιοδήποτε άλλο ποτό με ζάχαρη, ίσως ήρθε η ώρα να εγκαταλείψετε αυτή τη συνήθεια. «Αν και μπορεί να είναι εύκολο στην κατανάλωση, τα ποτά αυτά συνδέονται και με χρόνιες παθήσεις, όπως ο διαβήτης και οι καρδιακές παθήσεις», δήλωσε ο Dr. Simon C. Matthews, γαστρεντερολόγος στο Johns Hopkins και μέλος του συμβουλίου της Vivante Health. «Επιπλέον, συχνά συνδέονται με την πρόκληση γαστρεντερικών συμπτωμάτων όπως φούσκωμα και παλινδρόμηση, ιδίως όταν συνδυάζονται με την ανθρακούχα και καφεϊνούχα μορφή τους».

  • Λευκό ψωμί

Σύμφωνα με την Dr. Shilpa Grover, διευθύντρια του προγράμματος ογκο-γαστρεντερολογίας στο τμήμα γαστρεντερολογίας του Νοσοκομείου Brigham and Women’s, τα ραφιναρισμένα δημητριακά δεν είναι καλά για το έντερό σας.

«Μελέτες που έχουν αξιολογήσει τα διατροφικά πρότυπα έχουν δείξει σαφώς ότι η υψηλή πρόσληψη κόκκινου και επεξεργασμένου κρέατος και ραφιναρισμένων δημητριακών συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης φλεγμονωδών θυλάκων στο πεπτικό σύστημα που ονομάζονται εκκολπωματίτιδα», δήλωσε η ίδια. «Σε αντίθεση με ό,τι πιστεύαμε παλαιότερα, οι ξηροί καρποί, το καλαμπόκι και το ποπ κορν δεν σχετίζονται με αύξηση του κινδύνου εμφάνισης εκκολπωμάτωσης ή επιπλοκών όπως η εκκολπωματίτιδα ή η αιμορραγία».

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Α. Ζαμπέλας (ΕΦΕΤ) για τις ετικέτες τροφίμων: “Η γνώση είναι δύναμη”

Αποκλειστική συνέντευξη του προέδρου του ΕΦΕΤ, Αντώνη Ζαμπέλα για την εκστρατεία «Safe2Eat» που στόχο έχει την προστασία των καταναλωτών από λάθος επιλογές.

Ευρωπαϊκό Δικαστήριο: «Ναι» στη χρήση των όρων μπιφτέκι και μπριζόλα στα προϊόντα φυτικής προέλευσης

Οι όροι που παραδοσιακά συνδέονται με το κρέας δεν μπορούν να αποκλειστούν από την περιγραφή των vegan προϊόντων, έκρινε το δικαστήριο

Νοθευμένο το 80% του μελιού – Μελισσοκομικά site διαφημίζουν φρουκτόζη που δεν ανιχνεύεται στους ελέγχους!

Η νοθεία μελιού έχει γίνει επιστήμη! Κώδωνας κινδύνου από τους Ευρωπαίους μελισσοκόμους.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο