Αυξάνεται η ζήτηση και κατανάλωση χυμού από παντζάρι λόγω των ευεργετικών για την υγεία ιδιοτήτων του, αλλά τι λέει η επιστήμη;
Ο χυμός παντζαριούΟ χυμός παντζαριών (Beetroot Juice – BRJ) γίνεται όλο και πιο δημοφιλής μεταξύ των αθλητών με στόχο τη βελτίωση των αθλητικών επιδόσεων. Το BRJ περιέχει υψηλές συγκεντρώσεις νιτρικών αλάτων, τα οποία μπορούν να μετατραπούν σε μονοξείδιο του αζώτου (ΝΟ) μετά την κατανάλωση. Το ΝΟ έχει διάφορες λειτουργίες στο ανθρώπινο σώμα, συμπεριλαμβανομένης της αγγειοδιασταλτικής δράσης, η οποία μειώνει την αρτηριακή πίεση και αυξάνει την παροχή οξυγόνου και θρεπτικών συστατικών σε διάφορα όργανα. Αυτά τα αποτελέσματα υποδεικνύουν ότι το BRJ μπορεί να έχει σχετικές εφαρμογές στην πρόληψη και τη θεραπεία καρδιαγγειακών παθήσεων. Επιπλέον, η κατανάλωση BRJ έχει επίσης αντίκτυπο στην παροχή οξυγόνου στους σκελετικούς μύες, τη μυϊκή απόδοση, την ανοχή και την αντοχή και μπορεί επομένως να έχει θετικό αντίκτυπο στις αθλητικές επιδόσεις.
Τα παντζάρια είναι καλή πηγή καλίου, που βοηθά στη δημιουργία πιο εύκαμπτων αιμοφόρων αγγείων για χαμηλότερη αρτηριακή πίεση. Τα παντζάρια παίρνουν την βαθιά πορφυρή ή βιολετί απόχρωση από τις βεταλαΐνες, ένα είδος φυσικής φυτικής χρωστικής που έχει αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Όλα τα παραπάνω είναι κρίσιμα για την καλή υγεία!
Εκτός από τις ευεργετικές πτυχές της κατανάλωσης BRJ, μπορεί επίσης να υπάρχουν πιθανοί κίνδυνοι για την υγεία. Η κατανάλωση BRJ μπορεί εύκολα να αυξήσει την πρόσληψη νιτρικών πάνω από την αποδεκτή ημερήσια πρόσληψη, η οποία είναι γνωστό ότι διεγείρει τον ενδογενή σχηματισμό ενώσεων N -nitroso (NOC’s), μια κατηγορία ενώσεων που είναι γνωστό ότι είναι καρκινογόνες και μπορεί επίσης να προκαλέσει πολλές άλλες δυσμενείς επιπτώσεις. Σε σύγκριση με τις μελέτες για τις ευεργετικές επιδράσεις, ο όγκος των δεδομένων και της βιβλιογραφίας σχετικά με τις αρνητικές επιπτώσεις του BRJ είναι μάλλον περιορισμένος και θα πρέπει να αυξηθεί προκειμένου να πραγματοποιηθεί μια ισορροπημένη αξιολόγηση κινδύνου.
ΠΗΓΕΣ:
The benefits and risks of beetroot juice consumption: a systematic review