Η χρήση ενός συμπληρώματος πολυβιταμινών ή ανόργανων στοιχείων δεν είναι πάντα απαραίτητη κατά τη διάρκεια ενός προγράμματος για τη μείωση του σωματικού βάρους
Ένα πρόγραμμα διατροφής με μια μέτρια μείωση της θερμιδικής πρόσληψης, το οποίο περιλαμβάνει όλες τις ομάδες τροφίμων, μπορεί να καλύψει, στις περισσότερες των περιπτώσεων, όλες (-α) τις απαραίτητες βιταμίνες και τα ανόργανα στοιχεία μέσω της δίαιτας.
Στις περιπτώσεις των αυστηρότερων προγραμμάτων, όταν η θερμιδική πρόσληψη είναι χαμηλότερη από 1.200 kcal ή όταν μιλάμε για ειδικές ομάδες ατόμων (π.χ. έφηβοι, θηλάζουσες γυναίκες), η λήψη συμπληρωμάτων διατροφής είναι συνήθως απαραίτητη, δεδομένου ότι η πρόσληψη βιταμινών και ανόργανων στοιχείων μέσω της διατροφής μπορεί να είναι ανεπαρκής.
Τα συνηθέστερα χρησιμοποιούμενα συμπληρώματα είναι αυτά που περιέχουν σίδηρο, νάτριο, κάλιο, μαγνήσιο, φώσφορο και ασβέστιο. Εκτός από τα γνωστά συμπληρώματα, συνήθως προτείνεται μια ευρεία ποικιλία από άλλα συμπληρώματα διατροφής κατά τη διάρκεια μιας δίαιτας απώλειας βάρους.
Τα ιχθυέλαια (καλή πηγή των ω-3 λιπαρών οξέων, τα οποία βελτιώνουν τον μεταβολισμό γλυκόζης-ινσουλίνης και τα επίπεδα των τριγλυκεριδίων), το συζευγμένο λινελαικό οξύ (conjugated linoleic acid, CLA), η χιτοζάνη, η L-καρνιτίνη, αλλά επίσης και βότανα όπως η επικίνδυνη εφέδρα (επίσης γνωστή ως ma huang, η οποία έχει αποσυρθεί, επειδή έχει συνδεθεί με θανατηφόρες επιπλοκές, όπως κίρρωση του ήπατος), το ψύλλιο (psyllium- ένα είδος διαλυτών διαιτητικών ινών), το πράσινο τσάι (Camellia sinensis), η καψαικίνη (Capsicum frutescens) κ.ά. είναι μερικά από τα «φυσικά» συμπληρώματα τα οποία προτείνονται ως υποβοηθήματα για τη μείωση του σωματικού βάρους.
Όλα αυτά, όμως, θα πρέπει να χορηγούνται μόνο με ιατρική έγκριση και κανένα από αυτά δεν μπορεί να συμβάλει στην απώλεια βάρους χωρίς την υιοθέτηση μιας κατάλληλης και ισορροπημένης διατροφής. Σε κάθε περίπτωση συμβουλευτείτε τον διαιτολόγο σας και ακολουθήστε τις οδηγίες του.