Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
13.4 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Διαβήτης: Μία μικρή αλλαγή στο πρωινό γεύμα μειώνει τα επίπεδα σακχάρου – Νέα μελέτη

ΑρχικήΟικιακάΔιατροφή και ΥγείαΔιαβήτης: Μία μικρή αλλαγή στο πρωινό γεύμα μειώνει τα επίπεδα σακχάρου - Νέα μελέτη
spot_img

Μια απλή προσαρμογή στο πρώτο γεύμα της ημέρας μπορεί να βοηθήσει τα άτομα που ζουν με διαβήτη τύπου 2 να ελέγχουν καλύτερα τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

Μια διεθνής ομάδα, με επικεφαλής τους ερευνητές του UBC Okanagan, διαπίστωσε μετά από τυχαιοποιημένη κλινική μελέτη, πως μια απλή προσαρμογή στο πρωινό γεύμα μπορεί να βοηθήσει τα άτομα που ζουν με διαβήτη τύπου 2 (T2D) να ελέγχουν καλύτερα τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα τους.

H  μελέτη, που δημοσιεύτηκε αυτή την εβδομάδα στο American Journal of Clinical Nutrition , επιβεβαιώνει ότι η μετάβαση από ένα παραδοσιακό δυτικού τύπου πρωινό με χαμηλά λιπαρά, όπως πλιγούρι βρώμης, τοστ και φρούτα, σε ένα γεύμα με χαμηλούς υδατάνθρακες υψηλότερο σε πρωτεΐνη και λιπαρά, όπως τα αυγά με μπέικον ή τυρί, μπορεί να βοηθήσει τα άτομα με T2D να διαχειρίζονται καλύτερα το σάκχαρό τους για το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας.

Οι ερευνητές αντί να ζητούν από τους διαβητικούς να μειώσουν τους υδατάνθρακες σε όλα τα γεύματα και γενικά στη διατροφή τους, εξέτασαν την ιδέα να κάνουν μόνο το πρώτο γεύμα της ημέρας με χαμηλούς υδατάνθρακες για να δουν, πώς αυτό επηρεάζει την τήρηση της δίαιτας και το πιο σημαντικό, τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα.

Στη μελέτη διάρκειας 12 εβδομάδων, συμμετείχαν 121 διαβητικοί που χωρίστηκαν σε δύο ομάδες. Η μία κατανάλωνε μια επιλογή πρωινού χαμηλών υδατανθράκων που περιείχε κατά προσέγγιση 8 γραμμάρια υδατανθράκων, 25 γραμμάρια πρωτεΐνης και 37 γραμμάρια λίπους, ενώ η άλλη ομάδα είχε επιλογές χαμηλών λιπαρών υψηλότερων υδατανθράκων που περιείχαν περίπου 56 γραμμάρια υδατάνθρακες, 20 γρ πρωτεΐνης και 15 γρ λίπος. Όλες οι επιλογές πρωινού και στις δύο ομάδες έδωσαν 450 θερμίδες.

Όλοι οι συμμετέχοντες έλαβαν μια συσκευή συνεχούς παρακολούθησης της γλυκόζης που φορούσαν σε όλη τη διάρκεια της μελέτης και επίσης έκαναν εξετάσεις αίματος A1C, πριν και μετά τις 12 εβδομάδες, για να μετρήσουν τα μέσα επίπεδα σακχάρου στο αίμα τους. Επίσης, μέτρησαν το βάρος και την περίμετρο της μέσης τους στην αρχή και στο τέλος της δοκιμής. Καθώς η μελέτη συνεχίστηκε, ανέφεραν αισθήματα κορεσμού, ενέργειας και επίπεδα δραστηριότητας.

Ενώ δεν υπήρχαν σημαντικές διαφορές μεταξύ της ομάδας με χαμηλούς υδατάνθρακες και της άλλης ομάδας για το βάρος, τον δείκτη μάζας σώματος ή την περίμετρο μέσης, η ομάδα με χαμηλούς υδατάνθρακες σημείωσε μείωση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα.  Οι ανοδικές και καθοδικές διακυμάνσεις στα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα, γνωστές ως γλυκαιμική μεταβλητότητα, στην ομάδα χαμηλών υδατανθράκων ήταν επίσης σημαντικά χαμηλότερες, υποδηλώνοντας τα οφέλη ενός πρωινού με χαμηλούς υδατάνθρακες για τη σταθεροποίηση των σακχάρων στο αίμα κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Ένα επιπλέον ενδιαφέρον εύρημα ήταν ότι τα άτομα που έτρωγαν πρωινό με χαμηλούς υδατάνθρακες ανέφεραν μόνοι τους χαμηλότερη πρόσληψη θερμίδων και υδατανθράκων κατά το μεσημεριανό γεύμα και κατά τη διάρκεια της υπόλοιπης ημέρας. Αυτό θα μπορούσε να υποδηλώνει ότι ένα πρωινό πλούσιο σε λιπαρά και πρωτεΐνες, ενώ είναι χαμηλό σε υδατάνθρακες, μπορεί να επηρεάσει τις καθημερινές διατροφικές συνήθειες.

Για να διαβάσετε τη μελέτη πατήστε ΕΔΩ.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

spot_img

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

ΕΕ: Νέος κανονισμός για τις ειδικές απαιτήσεις υγιεινής για ορισμένα κρέατα, ψάρια, γαλακτοκομικά και αυγά

Ο νέος Καν. (ΕΕ) 2024/1141 που τροποποιεί τα παραρτήματα II και III του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 853/2004.

ΕΕ: Μελέτη για το παρόν και το μέλλον των εναλλακτικών πρωτεϊνών στην Ευρώπη

Οι αυξημένες ανάγκες επισιτισμού στο μέλλον μπορεί να φέρουν νέα προϊόντα από φύκια, έντομα και κρέας εργαστηρίου στη διατροφή μας.

Ασφαλή από παθογόνα τα ψάρια υδατοκαλλιέργειας σύμφωνα με την EFSA

Η Ελλάδα στην πρώτη πεντάδα των χωρών που κοινοποίησαν στο RASFF μολυσμένα εισαγόμενα ψάρια.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα