Ποια είναι η διατροφική αξία της;
Από τα αγαπημένα φαγητά “του δρόμου” στην Ελλάδα είναι το σουβλάκι φυσικά, αφού αποτελεί και σήμα κατατεθέν. Στην ίδια κατηγορία βρίσκεται και η πίτσα, που παρόλο που έχει τις ρίζες της στη γειτονική Ιταλία, έχει ακουμπήσει τόσο την ελληνική διατροφική κουλτούρα που αποτελεί μια αγαπημένη συνήθεια στη χώρα μας. Το ερώτημα είναι, έχει και η πίτσα το πλεονέκτημα που έχει το σουβλάκι, δηλαδή να μπορεί να αποδοθεί και με υγιεινό τροπο; Ποια είναι η διατροφική αξία της πίτσας;
Δεδομένων των νόστιμων γεύσεων, των ποικιλιών και της ευκολίας της, δεν είναι περίεργο ότι η πίτσα είναι ένα από τα πιο αγαπημένα φαγητά παγκοσμίως. Η παραδοσιακή πίτσα είναι φτιαγμένη από ζύμη, σάλτσα ντομάτας και τυρί, αν και έχουν επικρατήσει πολλές διαφορετικές παραλλαγές. Παρά τα όσα μπορεί να έχουν ακουστεί, αυτό το φαγητό έχει τη θέση του σε ένα ισορροπημένο πρόγραμμα γευμάτων, ή και όχι, από εσάς εξαρτάται. Όπως τα σάντουιτς μεταξύ τους μπορεί να διαφέρουν ως προς την περιεκτικότητα σε μακροθρεπτικά συστατικά και θερμίδες, καθώς μπορεί να διαθέτουν πολύ διαφορετικές γεμίσεις, το ίδιο ισχύει και με την πίτσα.
Οι ακόλουθες διατροφικές πληροφορίες παρέχονται από το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA) για μία φέτα (107 g) κανονικής πίτσας με τυρί από μια τυπική αλυσίδα γρήγορου φαγητού.
- Θερμίδες: 285
- Λίπη: 10,4 γρ
- Νάτριο: 640 mg
- Υδατάνθρακες: 35,6 γρ
- Φυτικές ίνες: 2,5 γρ
- Ζάχαρα: 3,8 γρ
- Πρωτεΐνη: 12,2 γρ
Συνεπώς, μια φέτα πίτσα περιέχει περίπου 35,6 γραμμάρια υδατάνθρακες, αντικατοπτρίζει το 1/6 της ημερήσιας ποσότητας υδατανθράκων που ορίζουν τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων. Τα λίπη στην πίτσα προέρχονται κυρίως από τυρί, συνήθως τσένταρ και μοτσαρέλα, τα οποία μπορεί να περιέχουν υψηλές ποσότητες κορεσμένων λιπαρών και αλατιού. Συνιστάται λιγότερο από το 10% της ημερήσιας πρόσληψης θερμίδων σας να αποτελείται από κορεσμένα λιπαρά. Όσον αφορά την πρωτεΐνη, προέρχεται κυρίως από το τυρί και ανέρχεται στα 12,2 γραμμάρια, ποσότητα η οποία μπορεί να αυξηθεί σημαντικά αν στην πίτσα προστεθεί κάποιο κρέας. Επίσης, η πίτσα περιέχει ίχνη βιταμινών και μετάλλων, όπως ασβέστιο, μαγνήσιο, φώσφορο, σίδηρο και ψευδάργυρο, τα οποία αποδίδονται στην υγιεινή διατροφή. Όσον αφορά τις θερμίδες, ποικίλλουν αναλόγως τον τύπο του τυριού αλλά και τα υλικά που θα προστεθούν. Επίσης σχετίζεται και το μέγεθος και το πάχος του κομματιού. Για παράδειγμα, μια μικρή φέτα (περίπου το 1/8) μιας γενικής πίτσας με τυρί περιέχει περίπου 200 θερμίδες, μια τυπική φέτα πίτσας με τυρί από μια αλυσίδα όπως η Pizza Hut μπορεί να ανέρχεται σε 300 θερμίδες για το 1/5 της πίτας.
Η επιλογή λαχανικών όπως πιπεριές, μανιτάρια, σπανάκι και μπρόκολο μπορεί να ενισχύσει την καθημερινή σας πρόσληψη φυτικών ινών και αντιοξειδωτικών, καθώς και τη διατροφική αξία της πιτσς. Αν μπορείτε λοιπόν να φτιάξε μια υγιεινή εκδοχή πίτσας; Ναι μπορείτε! Αντικαταστήστε πρώτα την ζύμη με εκείνη της ολικής αλέσεως, πράγμα που θα ενισχύσει την πρόσληψη διαιτητικών ινών, οι οποίες μπορούν να μειώσουν τη χοληστερόλη, να προάγουν τη λειτουργία του εντέρου και κατά’ επέκταση να διαδραματίσουν ρόλο στη διαχείριση του βάρους. Προσθέστε κάποια λευκή πρωτεΐνη όπως γαλοπούλα ή κοτόπουλο, ακόμη και κόκκινο κρέας, για να αυξήσετε τα επίπεδα πρωτεΐνης.