Πέμπτη, 21 Νοεμβρίου, 2024
18.2 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

«Έκοψα τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα για εννέα μήνες και άλλαξε η ζωή μου – αλλά απέκτησα άλλο πρόβλημα…»

ΑρχικήΟικιακάΔιατροφή και Υγεία«Έκοψα τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα για εννέα μήνες και άλλαξε η ζωή μου - αλλά απέκτησα άλλο πρόβλημα...»
spot_img

Είναι αυτό που λένε, κάτι κερδίζεις και κάτι χάνεις!

Ο συντάκτης του WalesOnline, Steffan Rhys αποφάσισε να γράψει ένα διαφορετικό άρθρο, μία εξομολόγηση για το πως κατάφερε τους τελευταίους εννέα μήνες να αλλάξει τη ζωή του και τη συνολική υγεία του, αλλάζοντας τη διατροφή του.

«Όλο 2024 δεν έχω καταναλώσει καθόλου ζάχαρη ή υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα. Αυτό άλλαξε το σώμα μου με τρόπους που δεν περίμενα ποτέ, οδήγησε σε σημαντική απώλεια βάρους και με έκανε να τρώω καθημερινά τροφές που δεν υπήρχαν ποτέ στη διατροφή μου πριν, αλλά που τώρα δεν μπορώ να ζήσω χωρίς αυτές», λέει χαρακτηριστικά.

«Σε αντίθεση με πολλές δίαιτες μόδας που υπόσχονται γρήγορη απώλεια βάρους, αυτή η διατροφική αλλαγή ήταν εκπληκτικά βιώσιμη. Αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο γεγονός ότι δεν έχει πείνα, έλεγχο μερίδων ή αποκλεισμό οποιασδήποτε ομάδας τροφίμων, όπως οι υδατάνθρακες. Αντίθετα, η διατροφή μου είναι τώρα μάλλον πλούσια σε λίπη, αλλά πρόκειται για υγιεινά λίπη που προέρχονται από τρόφιμα όπως οι ξηροί καρποί, το αβοκάντο και το ελληνικό γιαούρτι. Η αντικατάσταση των φτωχών σε θρεπτικά συστατικά υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων με πλούσια σε θρεπτικά συστατικά πλήρη τρόφιμα σημαίνει ότι σπάνια νιώθω πείνα μεταξύ των γευμάτων, εξαλείφοντας την ανάγκη για ανθυγιεινά σνακ όπως πατατάκια ή μπισκότα!».

Το πρόβλημα που απέκτησα είναι σημαντικό!

«Έχω χάσει πολύ βάρος, πράγμα που σημαίνει ότι πολλά από τα ρούχα μου, συμπεριλαμβανομένων σχεδόν όλων των παντελονιών μου, δεν μου κάνουν πια. Αυτό καθιστά αναγκαία τα ψώνια, δηλαδή ξόδεμα χρημάτων, και σε αυτές τις δύο δραστηριότητες, είμαι αλλεργικός», λέει αστειευόμενος ο Steffan Rhys.

Τι προκαλούν τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα

Ο Δρ Chris Van Tulleken, γιατρός λοιμωδών νοσημάτων στο University College του Λονδίνου και συγγραφέας του μπεστ-σέλερ «Ultra-Processed People», παρέχει έναν απλό ορισμό για τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα (UPF): «Οτιδήποτε είναι τυλιγμένο σε πλαστικό και περιέχει τουλάχιστον ένα συστατικό που δεν συναντάτε συνήθως σε μια οικιακή κουζίνα, τότε πρόκειται για υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα.» Αυτό περιλαμβάνει πολλά καθημερινά είδη, όπως ψωμί από το σούπερ μάρκετ, δημητριακά πρωινού και δημητριακά granola, αρωματισμένο γιαούρτι, σοκολάτα, μπισκότα, πατατάκια, ενεργειακές μπάρες, ανθρακούχα ποτά και έτοιμα γεύματα μικροκυμάτων. Οι διάδρομοι των σούπερ μάρκετ ξεχειλίζουν από UPFs, κάνοντάς τα να φαίνονται αναπόφευκτα, αλλά ο Dr Van Tulleken διαβεβαιώνει ότι δεν είναι τόσο δύσκολο όσο φαίνεται να τα αποφύγετε, και σίγουρα δεν σημαίνει μια ζωή μόνο με φρέσκα φρούτα και λαχανικά.

Προτείνει ότι δεν είναι απαραίτητο να εξαλείψετε εντελώς τα UPFs από τη διατροφή σας. Παρόλο που ο ίδιος προσωπικά επιδιώκει τη μηδενική κατανάλωση UPF, συνιστά να διατηρείτε τα UPF σε ποσοστό μικρότερο του 20% της συνολικής σας διατροφής.

Γιατί είναι τόσο επιβλαβή τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα;

Αυτά τα τρόφιμα είναι ιδιαίτερα τροποποιημένα, γεμάτα με χημικά πρόσθετα και παράγονται με τη χρήση βιομηχανικών διαδικασιών. Έχουν σχεδιαστεί για να έχουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής, να παράγουν υψηλότερα κέρδη για τους κατασκευαστές και να μας δελεάζουν να καταναλώνουμε περισσότερα λόγω της νόστιμης γεύσης τους.

Επιπλέον, είναι συνήθως φορτωμένα με πρόσθετο αλάτι, ζάχαρη και λιπαρά.

Μπορεί να μην αντιλαμβανόμαστε πλήρως το μέγεθος της ζημιάς που μας προκαλούν. Ωστόσο, οι επιστήμονες έχουν ανακαλύψει συνδέσεις μεταξύ των υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων (ΥΕΤ) και μιας ποικιλίας προβλημάτων υγείας, συμπεριλαμβανομένων των καρδιακών παθήσεων, του διαβήτη, της παχυσαρκίας, των γαστρεντερικών παθήσεων και της κατάθλιψης.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

ΕΕ: Δημοσιεύτηκε ο τροποποιητικός κανονισμός για τα όρια της Listeria monocytogenes στα τρόφιμα

Επικαιροποιήθηκαν τα κριτήρια ασφάλειας στο παράρτημα του καν. (ΕΚ) 2073/2005.

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.

Θάνατος Δ. Σούρα: Μπορεί η τροφική δηλητηρίαση από Staphylococcus aureus να προκαλέσει σηψαιμία; Του Δρ Φ. Γαΐτη

Η αιτία θανάτου του γνωστού ψυχιάτρου, εγείρει ερωτήματα κατά πόσο η κατανάλωση τροφίμων μολυσμένων με Staphylococcus aureus θα μπορούσε να προκαλέσει αντίστοιχης σοβαρότητας ασθένεια.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο