Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
13.4 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Έντονος βήχας: 12 φυσικές θεραπείες που ανακουφίζουν

ΑρχικήΟικιακάΔιατροφή και ΥγείαΈντονος βήχας: 12 φυσικές θεραπείες που ανακουφίζουν
spot_img

Πριν καταλήξετε σε κάποιο φάρμακο καλό θα είναι να “εξαντλήσετε” τις δυνατότητες της φύσης.

Για να ξεπεράσουμε τον πονόλαιμο είναι γνωστή η ευεργετική επίδραση του μελιού και των φυσικών βοτάνων.  Όμως εκτός από τον πονόλαιμο, η μισή Ελλάδα τον τελευταίο καιρό υποφέρει από έντονο βήχα ο οποίος μάλιστα τη νύχτα γίνεται πιο έντονος. Το μέλι και τα άλλα γνωστά ή λιγότερο γνωστά βότανα είναι το ίδιος ευεργετικά για όλους όσοι υποφέρουν από έναν ενοχλητικό βήχα;

Εάν για παράδειγμα ο βήχας συνοδεύεται από  δύσοσμο, πράσινο ή κίτρινο φλέγμα, ρίγη, αφυδάτωση, πυρετό πάνω από 38,8 C, με διάρκεια πάνω  από 3 ημέρες και αδυναμία, τότε τα βότανα δεν αρκούν. Επισκεφτείτε γιατρό ή σπεύστε ακόμη και στα επείγοντα του πλησιέστερου εφημερεύοντος νοσοκομείου, εάν ο βήχας προκαλεί αναπνευστικές δυσκολίες. Επίσης, όσοι λαμβάνουν φαρμακευτική αγωγή ή αντιμετωπίζουν χρόνια νοσήματα θα πρέπει να μιλήσουν με τον γιατρό πριν δοκιμάσουν οποιαδήποτε νέα συμπληρώματα ή οικιακές θεραπείες.

Επομένως αν αποκλείσουμε τα πολύ σοβαρά περιστατικά, αξίζει να αξιοποιήσουμε το «φαρμακείο της φύσης» με τις 12 ευεργετικές θεραπείες για τον βήχα όπως τις κωδικοποιεί σε άρθρο του το εξειδικευμένο  medicalnewstoday. Εκτός βέβαια από τα συστατικά της φύσης καλό θα είναι επειδή ο ξηρός αέρας μπορεί να επιδεινώσει τον νυχτερινό βήχα μπορείτε να δοκιμάσετε έναν υγραντήρα στο δωμάτιο, για να επαναφέρει την υγρασία σε καλά επίπεδα.

 1. Μέλι

Μία κουταλιά  μέλι ή προσθέτοντάς το σε ένα ζεστό ρόφημα, όπως σε τσάι από βότανα, ίσως αρκεί για να μάς ανακουφίσει από  τον βήχα.

Σε μια μελέτη του 2021, οι ερευνητές συνέκριναν το μέλι με τη δεξτρομεθορφάνη, ένα κοινό κατασταλτικό του βήχα, και διαπίστωσαν ότι και τα δύο κατέστειλαν τον βήχα. Μάλιστα, σε μια δοκιμή που έγινε, το μέλι σημείωσε ελαφρώς υψηλότερο σκορ  σε σύγκριση με την δεξτρομεθορφάνη.

2. Τζίντζερ

Το τζίντζερ μπορεί να ανακουφίσει τον ξηρό ή ασθματικό βήχα, επειδή έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Μπορεί επίσης να ανακουφίσει τη ναυτία και τον πόνο. Μελέτη του 2015 εξέτασε 10 διαφορετικά φυσικά προϊόντα που χρησιμοποιούνται σε παραδοσιακά ασιατικά φάρμακα, συμπεριλαμβανομένου και του τζίντζερ και συμπέρανε τη σημασία του σε συνδυασμό και με  το μέλι.  Ωστόσο, θα πρέπει να γνωρίζουμε  ότι, σε ορισμένες περιπτώσεις, το τσάι τζίντζερ μπορεί να προκαλέσει στομαχικές διαταραχές ή καούρα.

3. Ζεστά υγρά

  Παλαιότερη μελέτη του 2008 κατέδειξε ότι η κατανάλωση υγρών, σε θερμοκρασία δωματίου, μπορεί να ανακουφίσει από τον βήχα, την καταρροή και το φτάρνισμα.  Αλλά και η κακουχία από τα πρόσθετα συμπτώματα κρυολογήματος ή γρίπης, μπορεί να καταπολεμηθεί, εξίσου,  με ζεστά ροφήματα. Σύμφωνα με την ίδια  μελέτη τα ζεστά ροφήματα ανακουφίζουν ακόμη περισσότερα συμπτώματα, όπως  ο πονόλαιμος, τα ρίγη και η κόπωση. Σε αυτά περιλαμβάνονται οι διαυγείς ζωμοί, τα αφεψήματα από βότανα, το μαύρο τσάι χωρίς καφεΐνη, το ζεστό νερό και οι ζεστοί χυμοί φρούτων.

4. Ατμός

Ο υγρός βήχας, που παράγει βλέννα ή φλέγμα, μπορεί να βελτιωθεί με τον ατμό.  Αν  θελήσετε  να δοκιμάσετε  κι αυτή τη μέθοδο, κάντε ένα ζεστό ντους ή μπάνιο, αφήσετε τον χώρο να γεμίσει με ατμό, σαν χαμάμ, και παραμείνετε  σε αυτόνγια λίγα λεπτά, μέχρι να υποχωρήσουν τα συμπτώματα. Στη συνέχεια πιείτε ένα ποτήρι νερό για να δροσιστείτε και να αποτρέψετε την αφυδάτωση.

Εναλλακτικά, αντί για μπάνιο, φτιάξτε ένα μπολ ατμού ως εξής :

  • Γεμίστε ένα μεγάλο μπολ με ζεστό νερό.
  • Προσθέστε βότανα ή αιθέρια έλαια, όπως ευκάλυπτο ή δεντρολίβανο που μπορούν  να βοηθήσουν στην ανακούφιση της συμφόρησης.
  • Σκύψτε πάνω από το μπολ και τοποθετήστε μια πετσέτα πάνω από το κεφάλι σας. Με αυτόν τον τρόπο παγιδεύετε τον ατμό  και είναι εύκολο να τον εισπνεύσετε.
  • Συνεχίστε να αναπνέετε στον ατμό για περίπου 10-15 λεπτά.
  • Ακολουθείστε-αν σάς φανεί χρήσιμο- αυτά τα βήματα μία έως δύο φορές την ημέρα.

 5. Ρίζα marshmallow 

Η ρίζα marshmallow (ή ρίζα αλθαίας (Althaea officinalis)) είναι ένα βότανο που έχει μακρά ιστορία χρήσης ως θεραπεία για τον βήχα και τον πονόλαιμο. Ερευνητές διαπίστωσαν ότι ένα φυτικό σιρόπι για τον βήχα που περιέχει ρίζα marshmallow, μαζί με θυμάρι και κισσό, ανακούφισε αποτελεσματικά τον βήχα που προκλήθηκε από κοινά κρυολογήματα και λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος. Δώδεκα  ημέρες  μετά την  λήψη του σιροπιού, το 90% των συμμετεχόντων χαρακτήρισε την αποτελεσματικότητά του «καλή» ή «πολύ καλή». Επίσης σε μελέτη του 2020, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το εκχύλισμα ρίζας έχει αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και παρείχε παρόμοια ανακούφιση με τη δικλοφενάκη, ένα μη στεροειδές αντιφλεγμονώδες φάρμακο. Η μελέτη χρησιμοποίησε πειράματα σε δοκιμαστικό σωλήνα

Η  marshmallow  διατίθεται και  ως αποξηραμένο βότανο ή συσκευασμένο τσάι. Για να το πιείτε προσθέστε ζεστό νερό σε ένα από τα δύο. Όσο περισσότερο βυθίζεται η ρίζα του marshmallow στο νερό, τόσο περισσότερη βλέννα θα υπάρχει στο  ρόφημα. Ακόμη κι αν υπάρξουν  παρενέργειες, όπως στομαχικές διαταραχές, είναι δυνατό να αντιμετωπιστούν,  πίνοντας επιπλέον υγρά. Η ρίζα Marshmallow είναι διαθέσιμη σε καταστήματα υγιεινής ή διαδικτυακά.

6. Γαργάρες με αλμυρό νερό

Οι  γαργάρες με θαλασσινό νερό αποτελεί παραδοσιακά μία μέθοδο  για την ανακούφιση του πονόλαιμου και των συμπτωμάτων που σχετίζονται με το κοινό κρυολόγημα. Επίσης, μπορεί να σας βοηθήσει να χαλαρώσετε.

7. Βρομελίνη

Η βρομελίνη είναι ένα ένζυμο που προέρχεται από τον ανανά και κυρίως στον πυρήνα του φρούτου όπου βρίσκεται σε μεγαλύτερη ποσότητα. Έχει αντιφλεγμονώδεις  και  βλεννολυτικές ιδιότητες, άρα μπορεί, διασπώντας τη βλέννα, να την απομακρύνει από το σώμα.

Κάποιοι πίνουν καθημερινά χυμό ανανά για να καταστείλουν τον βήχα. Ωστόσο, δεν είναι βέβαιο εάν ο χυμός διαθέτει την επαρκή ποσότητα αυτού του ενζύμου και μάλλον πιο αποτελεσματικά αποδεικνύονται τα συμπληρώματα βρομελίνης. Προσοχή! Οπωσδήποτε πριν από τη δοκιμή, να  μιλήσετε με έναν γιατρό. Αυτό επιβάλλεται και για τον εξής πρόσθετο λόγο: Η βρομελίνη είναι πιθανό αλλεργιογόνο. Mπορεί να προκαλέσει παρενέργειες και να αλληλοεπιδράσει με φάρμακα. Παντελώς απαγορευτική είναι  για όλους όσοι λαμβάνουν αντιπηκτικά αίματος ή συγκεκριμένα αντιβιοτικά.  

8. Θυμάρι

Το θυμάρι έχει τόσο μαγειρική όσο και φαρμακευτική χρήση και κυκλοφορεί και σε σιρόπι. Είναι ένα ευρέως χρησιμοποιούμενο βότανο για τον βήχα, τον πονόλαιμο, τη βρογχίτιδα και τα πεπτικά προβλήματα.

Σε μια μετα-ανάλυση πολλών μελετών το 2015, οι ερευνητές παρατήρησαν ότι η χρήση παρασκευασμάτων θυμαριού βοήθησε στην ανακούφιση των συμπτωμάτων βήχα των ανθρώπων. Ωστόσο, για την απόδειξη της πλήρους αποτελεσματικότητάς του απαιτούνται περαιτέρω έρευνες.

Πρόσφατη μελέτη, το 2021 έδειξε ότι τα άτομα που χρησιμοποιούν συνδυασμό σταγόνων θυμαριού και κισσού εμφάνισαν βελτίωση στα συμπτώματα της βρογχίτιδας, στον βήχα και στη συνολική ποιότητα ζωής. Σημείωσαν, επίσης, ότι οι παρενέργειες ήταν σχετικά λίγες στις σταγόνες .

9. Διατροφικές αλλαγές για παλινδρόμηση οξέος

Η παλινδρόμηση οξέος είναι μια κοινή αιτία βήχα. Η αποφυγή τροφών που μπορούν να προκαλέσουν παλινδρόμηση οξέος είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους διαχείρισης αυτής της πάθησης και μείωσης του βήχα που τη συνοδεύει.

Κάθε άτομο μπορεί να έχει διαφορετικές αιτίες παλινδρόμησης που πρέπει να αποφύγει. Τα άτομα που δεν είναι βέβαιοι για το τι προκαλεί την παλινδρόμησή τους μπορούν να ξεκινήσουν, εξαλείφοντας τα πιο συνηθισμένα ερεθίσματα από τη διατροφή τους και παρακολουθώντας τα συμπτώματά τους. Τα τρόφιμα και τα ποτά που προκαλούν συχνότερα παλινδρόμηση οξέος περιλαμβάνουν: αλκοόλ, καφεΐνη, σοκολάτα,τροφές με εσπεριδοειδή, τηγανητά και λιπαρά τρόφιμα, σκόρδο και κρεμμύδια, μέντα, μπαχαρικά και πικάντικα φαγητά, ντομάτες και προϊόντα με βάση την ντομάτα.

10.Φτελιά

Οι ιθαγενείς Αμερικανοί παραδοσιακά χρησιμοποιούσαν ολισθηρό φλοιό φτελιάς για τη θεραπεία του βήχα και των πεπτικών προβλημάτων. Η ολισθηρή φτελιά είναι παρόμοια με τη ρίζα marshmallow, καθώς περιέχει υψηλό επίπεδο βλέννας, το οποίο βοηθά στην καταπράυνση του πονόλαιμου και του βήχα. Εάν θέλετε να πιείτε τσάι από φτελιά προσθέστε 1 κουταλάκι του γλυκού αποξηραμένο βότανο σε ένα φλιτζάνι ζεστό νερό και αφήστε το να βράσει για τουλάχιστον 10 λεπτά πριν το πιείτε.

Είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι η ολισθηρή φτελιά μπορεί να επηρεάσει την απορρόφηση των φαρμάκων, επομένως καλό είναι να συμβουλευτείτε πριν τον γιατρό σας. Το Slippery Elm διατίθεται σε μορφή σκόνης και κάψουλας σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και στο διαδίκτυο.

11. Ν-ακετυλοκυστεΐνη (NAC)

Το NAC είναι ένα συμπλήρωμα που προέρχεται από το αμινοξύ L-κυστεΐνη. Η λήψη μιας ημερήσιας δόσης μπορεί να αντιμετωπίσει την συχνότητα και τη σοβαρότητα ενός υγρού βήχα, μειώνοντας τη βλέννα στους αεραγωγούς. Αξιόπιστες  μελέτες υποδεικνύουν  ότι το NAC μπορεί να μειώσει σημαντικά και σταθερά τα συμπτώματα σε άτομα με χρόνια βρογχίτιδα η οποία αποτελεί παρατεταμένη φλεγμονή των αεραγωγών που προκαλεί συσσώρευση βλέννας, βήχα και άλλα συμπτώματα. Οι ερευνητές προτείνουν ημερήσια δόση 600 χιλιοστόγραμμα (mg) NAC για άτομα χωρίς απόφραξη των αεραγωγών και έως 1.200 mg όπου υπάρχει απόφραξη.

Προσοχή ! Το NAC μπορεί να έχει σοβαρές παρενέργειες, όπως κνίδωση, οίδημα, πυρετό και δυσκολία στην αναπνοή. Όποιος σκέφτεται αυτή την προσέγγιση θα πρέπει πρώτα να μιλήσει με έναν γιατρό.

12. Προβιοτικά

Τα προβιοτικά δεν ανακουφίζουν αμέσως από τον βήχα, αλλά μπορεί να ενισχύσουν το ανοσοποιητικό σύστημα εξισορροπώντας τα βακτήρια στο έντερο.

Ένα υγιές ανοσοποιητικό σύστημα μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση των λοιμώξεων που μπορεί να προκαλούν τον βήχα. Σύμφωνα με παλαιότερη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο 2013 υπάρχει ένας τύπος προβιοτικού, που ονομάζεται Lactobacillus, το οποίο διαπιστώθηκε ότι είχε  μέτριο όφελος στην πρόληψη του κοινού κρυολογήματος

Μια άλλη μετα-ανάλυση που δημοσιεύτηκε το 2016 διαπίστωσε ότι η λήψη προβιοτικών βοήθησε στη μείωση της συχνότητας  νόσησης από  λοιμώξεις  της αναπνευστικής οδού στα παιδιά.  

Συμπληρώματα που περιέχουν Lactobacillus και άλλα προβιοτικά είναι διαθέσιμα σε καταστήματα υγιεινής και φαρμακεία.

Επίσης κάποιες τροφές είναι, σύμφωνα με μια παλαιότερη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο 2013, φυσικά πλούσιες σε προβιοτικά, όπως: η σούπα μίσο, το φυσικό γιαούρτι, το kimchi (πικάντικο λάχανο τουρσί) και το ξυνολάχανο. Ωστόσο, η ποσότητα και η ποικιλία των προβιοτικών σε αυτά τα τρόφιμα διαφέρει πολύ.  

Πηγή: medicalnewstoday.com

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

spot_img

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

ΕΕ: Νέος κανονισμός για τις ειδικές απαιτήσεις υγιεινής για ορισμένα κρέατα, ψάρια, γαλακτοκομικά και αυγά

Ο νέος Καν. (ΕΕ) 2024/1141 που τροποποιεί τα παραρτήματα II και III του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 853/2004.

ΕΕ: Μελέτη για το παρόν και το μέλλον των εναλλακτικών πρωτεϊνών στην Ευρώπη

Οι αυξημένες ανάγκες επισιτισμού στο μέλλον μπορεί να φέρουν νέα προϊόντα από φύκια, έντομα και κρέας εργαστηρίου στη διατροφή μας.

Ασφαλή από παθογόνα τα ψάρια υδατοκαλλιέργειας σύμφωνα με την EFSA

Η Ελλάδα στην πρώτη πεντάδα των χωρών που κοινοποίησαν στο RASFF μολυσμένα εισαγόμενα ψάρια.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα