Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
15.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Έξτρα παρθένο ελαιόλαδο: γιατί είναι πιο υγιεινό από άλλα μαγειρικά λάδια

ΑρχικήΟικιακάΔιατροφή και ΥγείαΈξτρα παρθένο ελαιόλαδο: γιατί είναι πιο υγιεινό από άλλα μαγειρικά λάδια
spot_img

Μία συνηθισμένη συμβουλή για όσους θέλουν να ακολουθήσουν υγιεινή διατροφή, είναι να προσέχουν την ποσότητα λαδιού που χρησιμοποιούν κατά το μαγείρεμα. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να κόψουμε εντελώς το λάδι από τη διατροφή μας διότι ιδιαίτερα το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο μπορεί να έχει πολλά οφέλη για την υγεία μας.

Πολυάριθμες μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση ελαιολάδου –ιδίως έξτρα παρθένου ελαιόλαδου (EVOO)– μπορεί να έχει πολλά διαφορετικά οφέλη για την υγεία μας. Για παράδειγμα, η ισπανική μελέτη PREDIMED (η μεγαλύτερη τυχαιοποιημένη δοκιμή ελέγχου που έγινε ποτέ για τη μεσογειακή διατροφή) έδειξε ότι οι γυναίκες που ακολουθούσαν μεσογειακή διατροφή συμπληρωμένη με έξτρα παρθένο ελαιόλαδο είχαν 62% χαμηλότερο κίνδυνο καρκίνου του μαστού σε σύγκριση με τις γυναίκες που συμβουλεύονταν να τρώτε μια δίαιτα χαμηλή σε λιπαρά.

Οι ειδικοί που έκτοτε έχουν εξετάσει πολλές επιστημονικές μελέτες που εξετάζουν τη μεσογειακή διατροφή και την επίδρασή της στις χρόνιες ασθένειες, καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι ένας κύριος λόγος που η δίαιτα προστατεύει από τον καρκίνο του μαστού είναι το EVOO. Υπάρχουν επίσης στοιχεία ότι το EVOO μπορεί να προστατεύει από τον διαβήτη τύπου 2 και πιθανώς ακόμη και από τη νόσο του Αλτσχάιμερ .

Τι κάνει λοιπόν το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο καλύτερο για εμάς από άλλα είδη μαγειρικού λαδιού; Η απάντηση βρίσκεται στη σύνθεσή του.

Εκτός από το λίπος του, το EVOO περιέχει και πολλές φυσικές ουσίες, όπως πολυφαινόλες. Οι πολυφαινόλες εμφανίζονται φυσικά στα φυτά και έχουν συνδεθεί με πολλά οφέλη για την υγεία, όπως η μείωση του κινδύνου καρδιαγγειακών παθήσεων και γνωστικών διαταραχών . Μελέτες φαίνεται επίσης να δείχνουν ότι ένας κύριος λόγος για τον οποίο το EVOO είναι ευεργετικό για την υγεία μας είναι λόγω των πολυφαινολών που περιέχει. Οι πολυφαινόλες πιστεύεται ότι έχουν πολλά οφέλη για τον οργανισμό, όπως η βελτίωση του μικροβιώματος του εντέρου.

Έρευνες δείχνουν ότι οι πολυφαινόλες στο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο συνδέονται με χαμηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων. Στην πραγματικότητα, όταν οι ερευνητές αφαίρεσαν το EVOO από τις πολυφαινόλες του, διαπίστωσαν ότι δεν προστατεύει την καρδιά. Πιστεύεται ότι ένα από τα οφέλη του EVOO για την υγεία της καρδιάς είναι επειδή οι πολυφαινόλες του εμποδίζουν την οξείδωση της χοληστερόλης . Όταν η χοληστερόλη συνδυάζεται με το οξυγόνο, καταστρέφει τα αιμοφόρα αγγεία.

Ο λόγος που το EVOO περιέχει τόσο υψηλά επίπεδα πολυφαινολών είναι επειδή παράγεται με απλή σύνθλιψη ελιών. Πιο επεξεργασμένες εκδόσεις ελαιολάδου – όπως ελαφρύ ελαιόλαδο ή επάλειψη – δεν περιέχουν τόσες πολλές από αυτές τις πολυφαινόλες. Αυτό συμβαίνει γιατί για να δημιουργηθούν απαιτείται περισσότερη επεξεργασία, με αποτέλεσμα να χάνονται οι περισσότερες πολυφαινόλες.

Άλλα μαγειρικά λάδια

Τα περισσότερα άλλα μαγειρικά έλαια, όπως το ηλιέλαιο ή το κραμβέλαιο, παρασκευάζονται από σπόρους. Οι σπόροι είναι πολύ δύσκολο να εξαχθούν από το λάδι, επομένως πρέπει να θερμανθούν και να εξαχθεί το λάδι με διαλύτες. Αυτό σημαίνει ότι οι περισσότερες από τις πολυφαινόλες στους σπόρους χάνονται κατά την παραγωγή.

Μερικές φορές υποστηρίζεται ότι το κραμβέλαιο (επίσης γνωστό ως λάδι canola ή φυτικό έλαιο) είναι μια υγιής εναλλακτική λύση στο EVOO. Ενώ υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι το ωμό κραμβέλαιο (που σημαίνει ότι δεν έχει θερμανθεί κατά το μαγείρεμα) μπορεί να μειώσει προσωρινά τα επίπεδα χοληστερόλης, δεν υπάρχουν προς το παρόν στοιχεία ότι μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης ασθενειών που σχετίζονται με υψηλή χοληστερόλη – όπως καρδιακές παθήσεις.

Φυσικά, οι περισσότεροι από εμάς χρησιμοποιούμε λάδι για το μαγείρεμα. Αλλά όταν ένα λάδι θερμαίνεται σε πολύ υψηλή θερμοκρασία, αντιδρά με το οξυγόνο του αέρα, προκαλώντας τη διάσπαση του λίπους στο λάδι. Αυτό μπορεί να οδηγήσει στον σχηματισμό επιβλαβών ουσιών που ερεθίζουν τα μάτια και ακόμη και καρκινογόνων ουσιών. Το κραμβέλαιο είναι ιδιαίτερα επιρρεπές σε αυτή τη διαδικασία – που ονομάζεται οξείδωση – ειδικά όταν χρησιμοποιείται επανειλημμένα για τηγάνισμα με λίπος.

Οι πολυφαινόλες βοηθούν στην πρόληψη της οξείδωσης των λιπών και έτσι το EVOO παραμένει σταθερό, ακόμα και όταν χρησιμοποιείται στις θερμοκρασίες που απαιτούνται για το τηγάνισμα τροφίμων. Επειδή το κραμβέλαιο και άλλα έλαια όπως το ηλιέλαιο περιέχουν χαμηλότερα επίπεδα πολυφαινολών, τα λίπη δεν προστατεύονται τόσο καλά από τη διάσπαση κατά το μαγείρεμα.

Ένας άλλος σημαντικός λόγος για τη σταθερότητα του EVOO είναι ότι ο κύριος τύπος λίπους του είναι τα μονοακόρεστα λίπη. Αυτό είναι ένα υγιές λίπος και αρκετά ανθεκτικό στην οξείδωση. Το μονοακόρεστο λίπος είναι επίσης ο κύριος τύπος λίπους και στο κραμβέλαιο. Αλλά σε αντίθεση με το EVOO, το κραμβέλαιο περιέχει επίσης αρκετά υψηλά επίπεδα ενός πολυακόρεστου λίπους που ονομάζεται άλφα-λινολενικό οξύ. Αυτό δεν είναι πολύ σταθερό και είναι ένας άλλος λόγος για τον οποίο η υπερβολική θέρμανση του κραμβέλαιου δεν είναι καλή ιδέα.

Το λάδι καρύδας συχνά υποστηρίζεται ως υγιεινό λάδι για χρήση. Αλλά το λάδι καρύδας περιέχει υψηλά επίπεδα κορεσμένων λιπαρών, τα οποία μπορούν να αυξήσουν σημαντικά τα επίπεδα χοληστερόλης λιποπρωτεΐνης χαμηλής πυκνότητας (ή LDL) (μερικές φορές γνωστή ως «κακή» χοληστερόλη). Η αυξημένη LDL-χοληστερόλη συνδέεται με καρδιαγγειακές παθήσεις και υπάρχουν ενδείξεις ότι το κορεσμένο λίπος στο λάδι καρύδας αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

Ένα από τα σημαντικά μηνύματα για το EVOO είναι ότι φαίνεται να είναι πολύ πιο αποτελεσματικό όταν καταναλώνεται ως μέρος μιας μεσογειακής διατροφής – η οποία είναι συνήθως υψηλή σε λαχανικά, φρούτα, όσπρια, δημητριακά, ψάρια και ελαιόλαδο. Αυτό οφείλεται πιθανώς στο ότι το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο και οι ευεργετικές πολυφαινόλες του αλληλεπιδρούν με άλλα τρόφιμα, συμπεριλαμβανομένων των λαχανικών που καταναλώνονται ως μέρος αυτής της δίαιτας. Η μεσογειακή διατροφή συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο για πολλές χρόνιες ασθένειες , συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου, των καρδιαγγειακών παθήσεων και της νόσου του Αλτσχάιμερ. Αυτό μπορεί απλώς να κάνει την επιπλέον τιμή του EVOO να αξίζει να την πληρώσετε.

Πηγή: https://theconversation.com/global

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

ΕΕ: Δημοσιεύτηκε ο τροποποιητικός κανονισμός για τα όρια της Listeria monocytogenes στα τρόφιμα

Επικαιροποιήθηκαν τα κριτήρια ασφάλειας στο παράρτημα του καν. (ΕΚ) 2073/2005.

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.

Θάνατος Δ. Σούρα: Μπορεί η τροφική δηλητηρίαση από Staphylococcus aureus να προκαλέσει σηψαιμία; Του Δρ Φ. Γαΐτη

Η αιτία θανάτου του γνωστού ψυχιάτρου, εγείρει ερωτήματα κατά πόσο η κατανάλωση τροφίμων μολυσμένων με Staphylococcus aureus θα μπορούσε να προκαλέσει αντίστοιχης σοβαρότητας ασθένεια.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο