Νέα επιστημονική πειραματική μελέτη έδειξε τις ευεργετικές επιδράσεις του μπρόκολου.
Ο διαβήτης τύπου 2 (ΣΔ2) είναι πλέον ένα σημαντικό παγκόσμιο ζήτημα δημόσιας υγείας. Επί του παρόντος, δεν υπάρχει θεραπεία με μόνιμα αποτελέσματα και οι ασθενείς μπορούν να ανακουφίσουν τη νόσο παίρνοντας φάρμακα. Ωστόσο, η μακροχρόνια φαρμακευτική αγωγή θα οδηγήσει σε μια σειρά από παρενέργειες, επομένως η υιοθέτηση μιας φυσικής, ασφαλούς, ήπιας και μη τοξικής διατροφής έχει μεγάλη σημασία για την έγκαιρη πρόληψη και την επακόλουθη επικουρική θεραπεία του διαβήτη.
Μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Foods του mdpi στο ειδικό Θέμα Χαρακτηρισμός και Αποτίμηση Βιοδραστικών Φυτικών Ενώσεων αξιολόγησε την επίδραση του μπρόκολου που οι αντιοξειδωτικές, αντιφλεγμονώδεις και αντικαρκινικές φυσιολογικές δράσεις έχουν ήδη αναγνωριστεί, στον ΣΔ2.
Οι ερευνητές μετά από πειράματα σε ποντίκια διαπίστωσαν ότι όσο μεγαλύτερη είναι η δόση του χυμού μπρόκολου που καταναλώνουν τα διαβητικά ποντίκια, τόσο καλύτερο είναι το αποτέλεσμα βελτίωσης στα συμπτώματα του διαβήτη.
Η υψηλή δόση (60 mg/(kg·BW)) χυμού μπρόκολου μπορεί να μειώσει σημαντικά το σωματικό βάρος και το σάκχαρο στο αίμα σε διαβητικά ποντίκια, να αυξήσει την ανοχή στη γλυκόζη, να βελτιώσει την αντίσταση στην ινσουλίνη, να ενισχύσει την κυτταρική αντιοξειδωτική ικανότητα και να ανακουφίσει τη βλάβη των ιστών των οργάνων. Ο ρόλος του μπρόκολου στη θεραπεία του διαβήτη περιλαμβάνει επίσης τη ρύθμιση του μεταβολισμού των λιπιδίων, τη μείωση της φλεγμονής και τη διατήρηση της ισορροπίας της εντερικής χλωρίδας.
Τα ευρήματα της μελέτης όχι μόνο επιβεβαιώνουν τη βελτιωτική επίδραση του μπρόκολου στον διαβήτη, αλλά παρέχουν επίσης μια θεωρητική βάση για την περαιτέρω εφαρμογή του μπρόκολου στην πρόληψη και θεραπεία του διαβήτη και του σχετικού μεταβολικού συνδρόμου. Όμως το μπρόκολο είναι ένα ευαίσθητο λαχανικό και τα ενεργά συστατικά του χάνονται εύκολα στη διαδικασία αποθήκευσης, μεταφοράς, μαγειρέματος και πέψης και απορρόφησης. Αυτοί οι παράγοντες οδηγούν στη χαμηλή βιοδιαθεσιμότητα του μπρόκολου. Συνεπώς θα πρέπει να καταναλώνεται όσο γίνεται πιο φρέσκο και πιο άμεσα μετά το μαγείρεμα.
Για να διαβάσετε τη μελέτη πατήστε ΕΔΩ.
Αναφορά: Li X, Cai Z, Yang F, Wang Y, Pang X, Sun J, Li X, Lu Y. Το μπρόκολο Βελτιώνει τον μεταβολισμό των λιπιδίων και την εντερική χλωρίδα σε ποντίκια με διαβήτη τύπου 2 που προκαλείται από HFD και δίαιτα STZ. Τρόφιμα . 2024; 13(2):273. https://doi.org/10.3390/foods13020273