Τρίτη, 24 Δεκεμβρίου, 2024
12.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Φακές με φέτα: Μύθος ή αλήθεια ότι το ασβέστιο μειώνει την απορρόφηση σιδήρου;

ΑρχικήΟικιακάΔιατροφή και ΥγείαΦακές με φέτα: Μύθος ή αλήθεια ότι το ασβέστιο μειώνει την απορρόφηση σιδήρου;
spot_img

Τέσσερις μελέτες αξιολόγησαν την επίδραση της κατανάλωσης γαλακτοκομικών στην απορρόφηση σιδήρου.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η έλλειψη σιδήρου είναι η πιο κοινή διατροφική ανεπάρκεια στον κόσμο, τόσο στις αναπτυσσόμενες όσο και στις αναπτυγμένες χώρες. Μερικά από τα συμπτώματα της έλλειψης σιδήρου (σιδηροπενική αναιμία) είναι κόπωση, μειωμένη γνωστική απόδοση, δυσανεξία στο κρύο και δύσπνοια κατά τη διάρκεια της άσκησης.

Όσοι γνωρίζουν ότι έχουν έλλειψη σιδήρου στρέφονται σε τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε σίδηρο όπως κρέας που περιέχει αιμικό σίδηρο και φυτικές πηγές όπως λαχανικά, δημητριακά και όσπρια που περιέχουν μη αιμικό σίδηρο. Αν και η  απορρόφηση σιδήρου από τον οργανισμό μέσω φυτικών πηγών είναι μειωμένη σε σχέση με το κρέας, πολλοί τα επιλέγουν είτε λόγω θέσης και άποψης (πχ vegan) είτε για λόγους υγείας.

Μεταξύ των οσπρίων έχουν σίδηρο είναι και οι φακές (6,6 mg ανά φλιτζάνι) ένα πολύ κοινό και δημοφιλές όσπριο που κυριαρχεί στην ελληνική κουζίνα ως μια θρεπτική φυτική πρωτεΐνη. Οι φακές είναι πλούσιες σε βιταμίνες, μέταλλα και φυτικές ίνες, χωρίς το λίπος ή τη χοληστερόλη του κόκκινου κρέατος. Δημοφιλής και αγαπημένη είναι και η φέτα και ο συνδυασμός των δύο, απογειώνει την γεύση. Η φέτα έχει υψηλή ποσότητα σε ασβέστιο, ίσως την υψηλότερη από πολλά άλλα τυριά. Για παράδειγμα η φέτα Θεσσαλίας περιέχει 421 mg/100 γρ., ενώ την υψηλότερη περιεκτικότητα σε σίδηρο έχει η φέτα Πελοποννήσου με 980 mg/100 γρ. 

Όμως ισχύει τελικά, πως με την κατανάλωση φέτας η οποία περιέχει ασβέστιο μειώνεται η απορρόφηση σιδήρου που περιέχουν οι φακές;

Σύμφωνα με το National Institutes of Health σε αντίθεση με άλλους αναστολείς της απορρόφησης σιδήρου, το ασβέστιο μπορεί να μειώσει τη βιοδιαθεσιμότητα τόσο του μη αιμικού όσο και του αιμικού σιδήρου. Ωστόσο, οι επιδράσεις των ενισχυτών και των αναστολέων της απορρόφησης σιδήρου μειώνονται από μια τυπική μικτή δυτική δίαιτα, επομένως έχουν μικρή επίδραση στην κατάσταση σιδήρου των περισσότερων ανθρώπων.

Μία διεξοδική ανασκόπηση μελετών στις οποίες η πρόσληψη ασβεστίου αυξήθηκε σημαντικά για μεγάλα χρονικά διαστήματα στους συμμετέχοντες στη μελέτη, δεν έδειξε αλλαγές στα αιματολογικά μέτρα ή στους δείκτες της κατάστασης του σιδήρου. Έτσι, η ανασταλτική δράση μπορεί να είναι μικρής διάρκειας και μπορεί επίσης να υπάρχουν αντισταθμιστικοί μηχανισμοί.

Σύμφωνα με άλλη μελέτη όταν εξετάζονται οι επιδράσεις του ασβεστίου στην απορρόφηση του σιδήρου, θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη οι σχετικές δόσεις και οι πηγές ασβεστίου και σιδήρου. Η ανασταλτική επίδραση του ασβεστίου στην απορρόφηση σιδήρου από τις πλήρεις δίαιτες φαίνεται να είναι μικρότερη από αυτή των συμπληρωμάτων, σύμφωνα με την μελέτη. Ταυτόχρονα η μακροχρόνια πρόσληψη ασβεστίου για αρκετές εβδομάδες δεν φαίνεται να επηρεάζει την κατάσταση σιδήρου ενός ατόμου σε υγιή άτομα που καταναλώνουν ποικίλη διατροφή.

 Στο ίδιο συμπέρασμα κατέληξε και άλλη έρευνα σύμφωνα με την οποία  η επίδραση του ασβεστίου μπορεί να μην είναι τόσο έντονη όταν το ασβέστιο σερβίρεται ως μέρος μιας ολόκληρης δίαιτας. Αυτή η μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα πως «η κατανάλωση ενός ποτηριού γάλακτος με τα 3 κύρια γεύματα ή ισοδύναμης ποσότητας ασβεστίου από εμπλουτισμένα τρόφιμα δεν μειώνει την απορρόφηση μη αιμικού σιδήρου».

Πάντως εάν προσθέσουμε λίγο ξύδι ή χυμό λεμονιού τότε σίγουρα, θα αυξηθεί η απορρόφηση σιδήρου όπως και εάν συνδυάσουμε τις φακές με τρόφιμα που περιέχουν βιταμίνη C όπως οι πιπεριές και οι ντομάτες.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Πατατάκια: Ευρήματα μελέτης σε 14 μάρκες για επικίνδυνες ουσίες, φυσικοχημικές και αισθητηριακές ιδιότητες

Πόσο ικανοποιείται η απαίτηση των καταναλωτών, για πιο υγιεινά πατατάκια χωρίς συμβιβασμούς στη γεύση και την ποιότητα.

Μελομακάρονα εμπορίου: Το συντηρητικό που περιέχουν και το “ψεύτικο” συστατικό

Τι πρέπει να γνωρίζετε για τα συντηρητικά και τα πρόσθετα στα μελομακάρονα εμπορίου.

Τα 8 πιο κρίσιμα ζητήματα που αντιμετωπίζει η σύγχρονη βιομηχανία τροφίμων

Ομάδα εμπειρογνωμόνων από την ακαδημαϊκή κοινότητα και τη βιομηχανία, ξεχώρισε τα πιο σημαντικά ζητήματα που αντιμετωπίζει η βιομηχανία τροφίμων που σχετίζονται με την επιστήμη και την τεχνολογία των τροφίμων από ερευνητική σκοπιά.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο