Προσοχή όμως στη μέθοδο μαγειρέματος.
Πριν λίγους μήνες, έρευνα που πραγματοποιήθηκε από Κινέζους επιστήμονες, συνέδεσε την τηγανιτή πατάτα με συμπτώματα κατάθλιψης. Ωστόσο το συμπέρασμα αυτό δεν σχετίστηκε τόσο με την ίδια την πατάτα όσο με τη μέθοδο ψησίματος. Το τηγάνισμα ως συχνή μέθοδος μαγειρέματος είναι αυτή που έδινε στους συμμετέχοντες 12% περισσότερες πιθανότητες να έχουν άγχος από εκείνους που δεν έτρωγαν καθόλου τηγανητό φαγητό και 7% περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν σημάδια κατάθλιψης.
Αντιθέτως, η ίδια η πατάτα διαθέτει μια πληθώρα θρεπτικά συστατικά και μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια βάρους έδειξε προηγούμενη μελέτη από το Pennington Biomedical Research Center. Οι ειδικοί του EatingWell επιβεβαιώνουν αυτή τη θέση, υποστηρίζοντας μάλιστα πως εκτός από υγιεινές, οι πατάτες απαιτούν και χαμηλό αποτύπωμα άνθρακα και νερού και καθώς και λιγότερη καλλιεργήσιμη γη, επικαλούμενοι μελέτη του 2021 στο περιοδικό Potato Research.
Μία μαγειρεμένη πατάτα 140 γραμμαρίων με φλούδα περιέχει τα ακόλουθα, σύμφωνα με το USDA:
Θερμίδες: 118- Ολικοί Υδατάνθρακες: 27 gr – Διαιτητικές ίνες: 2 gr – Ολικά σάκχαρα: 1gr (φυσικά) – Πρωτεΐνη: 3 gr – Ολικά λιπαρά: 0 gr – Κορεσμένα λιπαρά: 0 gr – Νάτριο: 5 mg – Κάλιο: 515 mg και Βιταμίνη C: 18 mg.
Οι πατάτες με τη φλούδα βοηθούν να φτάσετε στη συνισταμένη ημερήσια ποσότητα φυτικών ινών (25 έως 38 γραμμάρια την ημέρα) και να διατηρήσετε την ισορροπία στο εντερικό μικροβίωμα, μειώνοντας τις πιθανότητες δυσκοιλιότητας. Περιέχουν ακόμη ανθεκτικό άμυλο, το οποίο ζυμώνεται από βακτήρια στο παχύ έντερο. Η κατανάλωση ολόκληρων πατατών και άλλων τροφίμων με πρεβιοτικά, όπως το σκόρδο, βοηθά στη διατήρηση ενός υγιούς μικροβιώματος, βελτιώνοντας την πέψη και υποστηρίζοντας την υγεία του ανοσοποιητικού. Ακόμα, οι πατάτες είναι πλούσιες σε κάλιο, λέει το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας, ένα μέταλλο που υποστηρίζει τα νεύρα, τους μύες, τα νεφρά και την καρδιά σας. Το κάλιο παίζει επίσης βασικό ρόλο στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης.
Το βράσιμο της πατάτας επίσης, δημιουργεί αργά εύπεπτα και ανθεκτικά άμυλα, σύμφωνα με έρευνα στο LWT το 2020. Αυτό τελικά καθυστερεί την πέψη και την απορρόφηση των υδατανθράκων. Κατά συνέπεια, όταν τα γεύματα σας περιλαμβάνουν πατάτες, μπορεί να αισθάνεστε περισσότερο χορτάτοι, σύμφωνα με έρευνα του 2018 στο Nutrients, μειώνοντας έτσι τις πιθανότητες να φάτε υπερβολικά.
Ωστόσο η κατανάλωση τους θέλει προσοχή από άτομα με διαβήτη καθώς διαθέτουν σχετικά υψηλό γλυκαιμικό δείκτη, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να αυξήσουν το σάκχαρο στο αίμα. Ανάλογα με την ποικιλία και τη μέθοδο μαγειρέματος της πατάτας, ο γλυκαιμικός της δείκτης μπορεί να κυμαίνεται από 50 έως 111, σύμφωνα με έρευνα του 2022 στο Foods. Γενικά, χάρη στις προστιθέμενες ίνες, οι ολόκληρες πατάτες με τη φλούδα και οι κομμένες σε φέτες πατάτες με τη φλούδα έχουν χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη από τον απλό πουρέ ή σε κύβους πατάτας. Έρευνα που δημοσιεύτηκε το 2010 στο The FASEB Journal ωστόσο έδειξε ότι οι προμαγειρεμένες πατάτες θα μπορούσαν να έχουν χαμηλότερο γλυκαιμικό φορτίο από τις φρεσκοψημένες πατάτες.
Πέραν τούτου, η πιο σημαντική προειδοποίηση για την πατάτα είναι η σολανίνη που μπορεί να διαθέτει, αν είναι άψητη, καλοψημένη ή διαθέτει πράσινα σημεία. Κατά βάση, η έκθεση στο φως ευθύνεται για αυτή την τοξική ουσία, οπότε για να αποτρέψετε την ανάπτυξη της, αποθηκεύστε τις πατάτες σε δροσερό, ξηρό και σκοτεινό περιβάλλον, όπως υπόγειο, κελάρι, γκαράζ, συρτάρι κουζίνας ή ντουλάπι ή μια χάρτινη σακούλα.