Τετάρτη, 15 Ιανουαρίου, 2025
7.2 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Γαλακτοκομικά πλήρη ή χαμηλών λιπαρών;

ΑρχικήΟικιακάΔιατροφή και ΥγείαΓαλακτοκομικά πλήρη ή χαμηλών λιπαρών;
spot_img

Διατροφολόγος που τάσσεται υπέρ των λιπαρών στα γαλακτοκομικά αναλύει τη θεωρία του.

  Υπάρχει μια τάση κυρίως όσον αφορά το αδυνάτισμα: να επιλέγουμε γαλακτοκομικά με χαμηλά λιπαρά θεωρώντας τα πιο υγιεινή επιλογή.

Έρευνα του 2020 μάλιστα στις ΗΠΑ, το επιβεβαιώνει καθώς σχεδόν 300 από τους 1000 ερωτηθέντες αναζήτησε τροφές ή ποτά με «χαμηλά λιπαρά» ή «μειωμένα λιπαρά», με τα γαλακτοκομικά να είναι η πιο κοινή κατηγορία τροφίμων για επιλογές χαμηλών λιπαρών. Το ερώτημα είναι αν είναι όντως καλύτερη επιλογή ή αν πρόκειται για μύθο.

  Το γάλα χαμηλών λιπαρών παρασκευάζεται αφαιρώντας την κρέμα είτε τελείως με αποτέλεσμα το πλήρως αποβουτυρωμένο γάλα (0,1%-0,3%), είτε εν μέρει με αποτέλεσμα το ημιαποβουτυρωμένο (1,8%). Το πλήρες γάλα διαθέτει 3,5% λιπαρά. Η διαδικασία αυτή χρησιμοποιείται και για την παρασκευή τυριών και γιαουρτιών. Ωστόσο, η αφαίρεση του λίπους μπορεί να επηρεάσει το πώς στεγνώνει το τυρί και πώς αναπτύσσονται οι γεύσεις κατά την ωρίμανση.

 Οι περισσότερες διατροφικές οδηγίες ενθαρρύνουν την κατανάλωση γαλακτοκομικών με χαμηλά λιπαρά για όλους εκτός από τα βρέφη. Ωστόσο, πρόσφατη ανασκόπηση έρευνας διαπίστωσε ότι τα παιδιά που κατανάλωναν γαλακτοκομικά με πλήρη λιπαρά ήταν πιο υγιή και πιο αδύνατα από εκείνα που κατανάλωναν μειωμένα λιπαρά.

  Όπως υποστηρίζει ο διατροφολόγος Duane Mellor, από την Ιατρική Σχολή του Aston,του πανεπιστημίου Aston, στο TheConversation, υπάρχουν αυξανόμενες ενδείξεις ότι ορισμένα από τα λιπαρά οξέα που βρίσκονται στα γαλακτοκομικά λίπη μπορεί πραγματικά να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών παθήσεων και διαβήτη τύπου 2. Αυτό οφείλεται στην ζύμωση που έχουν υποστεί.

  Όπως ο ίδιος υποστηρίζει η σύσταση κατανάλωσης γαλακτοκομικών με χαμηλά λιπαρά βασίζεται πιο πολύ στα μαθηματικά, δηλαδή στο άθροισμα των συνολικών θερμίδων παρά στην επιστήμη. Επομένως, αυτές οι συστάσεις, πιο πιθανό είναι να αποτελούν μέρος προτάσεων για τον ευρύτερο περιορισμό της συνολικής πρόσληψης λίπους, παρά επειδή τα γαλακτοκομικά με πλήρη λιπαρά είναι «κακά» για την υγεία.

Ωστόσο σύμφωνα με έρευνα του Χάρβαρντ, τα γαλακτοκομικά με χαμηλά λιπαρά δεν μας χορταίνουν, με αποτέλεσμα να καταναλώνουμε περισσότερη ποσότητα. Έτσι αν και από μόνα τους δεν αυξάνουν το βάρος, μια υπερκατανάλωση αυτών μπορεί να οδηγήσει σε περισσότερα κιλά.

   Παρά το γεγονός ότι υπάρχουν έρευνες που συνδέουν την πρόσληψη κορεσμένων λιπαρών με καρδιακές παθήσεις, αντικατοπτρίζουν τα κορεσμένα λιπαρά σε γενικές γραμμές και όχι ειδικά των γαλακτοκομικών. Αντιθέτως, έχει αποδειχθεί τόσο σε παιδιά όσο και σε ενήλικες ότι είναι δυνητικά ωφέλιμα για την υγεία μας και αυτό λόγω της ζύμωσης που αφίστανται. Επομένως τα γαλακτοκομικά προϊόντα πλήρη σε λιπαρά, έχουν περισσότερα οφέλη για την υγεία παρά βλάβες.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Πόσιμο νερό: 6.800 περιπτώσεις καρκίνου το χρόνο από νερό μολυσμένο με χημικές ουσίες PFAS

Μελέτη δείχνει ότι σε περιοχές, όπου το πόσιμο νερό ξεπέρασε τα συνιστώμενα μέγιστα επίπεδα PFAS είχαν υψηλότερη συχνότητα εμφάνισης καρκίνων του πεπτικού, του ενδοκρινικού, του αναπνευστικού και του στόματος και του λαιμού

Το είδος τσιπούρας που προκαλεί παραισθήσεις παρόμοιες με LSD

Η κατανάλωση αυτού του ψαριού μπορεί να σας κάνει να "ταξιδεύετε" για μέρες...
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο