Σάββατο, 28 Δεκεμβρίου, 2024
6 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Γιατί πρέπει να αποφεύγετε τα λιπαρά τρόφιμα εάν έχετε άγχος στη δουλειά

ΑρχικήΟικιακάΔιατροφή και ΥγείαΓιατί πρέπει να αποφεύγετε τα λιπαρά τρόφιμα εάν έχετε άγχος στη δουλειά
spot_img

Μελέτη δείχνει ότι η κατανάλωση λίπους μειώνει την οξυγόνωση του φλοίου του εγκεφάλου κατά τη διάρκεια του ψυχικού στρες.

 Το ψυχικό στρες έχει συσχετιστεί με καρδιαγγειακά συμβάντα και εγκεφαλικά επεισόδια καθώς και με κακή λειτουργία του εγκεφάλου, πιθανότατα λόγω της επίδρασής του στην εγκεφαλική αγγείωση. Κατά τη διάρκεια περιόδων στρες, τα άτομα συχνά αυξάνουν την κατανάλωση ανθυγιεινών τροφίμων, ιδιαίτερα τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά. Τόσο η υψηλή πρόσληψη λίπους όσο και το ψυχικό στρες είναι γνωστό ότι βλάπτουν τη λειτουργία του ενδοθηλίου, ωστόσο λίγες μελέτες έχουν διερευνήσει τις επιπτώσεις της κατανάλωσης λίπους στα εγκεφαλοαγγειακά αποτελέσματα κατά τη διάρκεια περιόδων ψυχικού στρες. 

Μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό nutrients του Mdpi στο Ειδικό Τεύχος Παρεμβάσεις Διατροφής και Άσκησης για τη λειτουργία και την προσαρμογή των αγγείων, εξέτασε εάν ένα πρωινό πλούσιο σε λιπαρά πριν από μια εργασία με ψυχικό στρες ( άγχος, πίεση χρόνου, ανταγωνισμός, παρατηρήσεις) θα άλλαζε την οξυγόνωση του φλοιού του εγκεφάλου και τη ροή του αίματος στην καρωτίδα σε νεαρούς υγιείς ενήλικες. Σε μια τυχαιοποιημένη, αντισταθμισμένη, διασταυρούμενη, μεταγευματική μελέτη παρέμβασης, 21 υγιείς άνδρες και γυναίκες έλαβαν ένα πρωινό πλούσιο σε λιπαρά (56,5 g λιπαρών) ή ένα χαμηλό σε λιπαρά (11,4 g λιπαρά) πρωινό 1. 5 ώρα πριν από μια εργασία ψυχικής καταπόνησης. 

 Η οξυγόνωση των ιστών του προμετωπιαίου φλοιού του εγκεφάλου -PFC- (πολλές έρευνες έχουν υποδείξει μια αναπόσπαστη σχέση του PFC, μεταξύ της θέλησης ενός ατόμου για ζωή, της προσωπικότητας και των λειτουργιών του προμετωπιαίου φλοιού) και η καρδιαγγειακή δραστηριότητα αξιολογήθηκαν μετά το γεύμα σε ηρεμία και κατά τη διάρκεια του στρες. Το ψυχικό στρες αύξησε τον καρδιακό ρυθμό, τη συστολική και διαστολική αρτηριακή πίεση και την οξυγόνωση των ιστών PFC. Είναι σημαντικό ότι το πρωινό πλούσιο σε λιπαρά μείωσε την προκαλούμενη από το στρες αύξηση στην οξυγόνωση των ιστών PFC, παρά τις διαφορές στις καρδιαγγειακές αποκρίσεις μεταξύ γευμάτων με υψηλή και χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά. 

Το άγχος συνδέεται στενά με την κατανάλωση τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά. Αυτή όμως είναι η πρώτη μελέτη που δείχνει ότι η κατανάλωση λίπους μπορεί να βλάψει την αιμάτωση του PFC κατά τη διάρκεια επεισοδίων στρες σε νεαρούς υγιείς ενήλικες.  Αυτό, σε συνδυασμό με τον υψηλό επιπολασμό του άγχους και της παχυσαρκίας στις κοινωνίες μας, και περαιτέρω συσχετισμούς με γνωστική έκπτωση αργότερα στη ζωή, καθιστά σημαντικό τομέα έρευνας για την ενημέρωση των διατροφικών μας επιλογών σε περιόδους αυξημένου στρες. Δεδομένης της επικράτησης της κατανάλωσης τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά κατά τη διάρκεια στρεσογόνων περιόδων, αυτά τα ευρήματα έχουν σημαντικές επιπτώσεις για μελλοντική έρευνα για τη διερεύνηση της σχέσης μεταξύ των διατροφικών επιλογών και της εγκεφαλικής αιμοδυναμικής κατά τη διάρκεια του ψυχικού στρες.

Για να διαβάσετε τη μελέτη πατήστε ΕΔΩ.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Σκόρδο – Κρεμμύδι: Επιστήμονες εφιστούν προσοχή στο τσιγάρισμα – Δημιουργούνται βλαβερές ενώσεις

Νέα μελέτη αποκαλύπτει ότι το σκόρδο και τα κρεμμύδια περιέχουν χημικές ουσίες, που μπορούν να μετατραπούν σε τρανς λιπαρά όταν μαγειρεύονται σε υψηλές θερμοκρασίες.

Coca Cola: Ανάκληση 28 εκατομμυρίων αναψυκτικών λόγω σοβαρού κινδύνου – 80 επιθεωρητές εν δράσει

Η μεγαλύτερη ανάκληση των τελευταίων 25 ετών στην Αυστρία που επηρέασε 18 χώρες.

Έκκληση προς την αλλαντοβιομηχανία: Μειώστε τα συντηρητικά για να αυξήστε την ασφάλεια – Προτεινόμενες λύσεις    

Τα μέτρα που προτείνουν ερευνητές για τη μείωση του κινδύνου λιστερίωσης στα τρόφιμα.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο