Η τήρηση ενός μεσογειακού τρόπου ζωής σχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας από κάθε αιτία και καρκίνο.
Άτομα που ακολουθούν έναν μεσογειακό τρόπο ζωής -που περιλαμβάνει μια διατροφή πλούσια σε φρούτα, λαχανικά και δημητριακά ολικής αλέσεως, υγιεινές διατροφικές συνήθειες όπως ο περιορισμός του πρόσθετου αλατιού και σακχάρων και συνήθειες που προάγουν την επαρκή ανάπαυση, τη σωματική δραστηριότητα και την κοινωνικοποίηση – έχουν χαμηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας από κάθε αιτία και καρκίνο, σύμφωνα με μια νέα μελέτη με επικεφαλής το La Universidad Autónoma de Madrid και το Harvard TH Chan School of Public Health. Τα άτομα που τηρούσαν την έμφαση του τρόπου ζωής στην ξεκούραση, την άσκηση και την κοινωνικοποίηση με φίλους είχαν χαμηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας από καρδιαγγειακά νοσήματα.
Η μελέτη δημοσιεύθηκε την Τετάρτη, 16 Αυγούστου, στο Mayo Clinic Proceedings.
Ενώ πολλές μελέτες έχουν τεκμηριώσει τα οφέλη για την υγεία μιας μεσογειακής διατροφής και τρόπου ζωής , λίγη έρευνα έχει διεξαχθεί σχετικά με τη διατροφή εκτός της περιοχής προέλευσής της. «Αυτή η μελέτη υποδηλώνει ότι είναι δυνατό για μη μεσογειακούς πληθυσμούς να υιοθετήσουν τη μεσογειακή διατροφή χρησιμοποιώντας τοπικά διαθέσιμα προϊόντα και να υιοθετήσουν τον συνολικό μεσογειακό τρόπο ζωής στα δικά τους πολιτισμικά πλαίσια», δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας Mercedes Sotos Prieto, ερευνητής Ramon y Cajal στο La Universidad Autónoma de Madrid και επίκουρος καθηγητής περιβαλλοντικής υγείας στο Harvard Chan School. «Βλέπουμε τη δυνατότητα μεταφοράς του τρόπου ζωής και τις θετικές του επιπτώσεις στην υγεία».
Οι ερευνητές ανέλυσαν τις συνήθειες 110.799 μελών της κοόρτης UK Biobank, μιας πληθυσμιακής μελέτης σε όλη την Αγγλία, την Ουαλία και τη Σκωτία χρησιμοποιώντας τον δείκτη Mediterranean Lifestyle (MEDLIFE), ο οποίος προέρχεται από ένα ερωτηματολόγιο τρόπου ζωής και αξιολογήσεις διατροφής. Οι συμμετέχοντες, που ήταν μεταξύ 40 και 75 ετών, παρείχαν πληροφορίες για τον τρόπο ζωής τους σύμφωνα με τις τρεις κατηγορίες που μετρά ο δείκτης: «Κατανάλωση Μεσογειακής τροφής» (πρόσληψη τροφών που αποτελούν μέρος της μεσογειακής διατροφής όπως φρούτα και δημητριακά ολικής αλέσεως). «Μεσογειακές διατροφικές συνήθειες» (συμμόρφωση με συνήθειες και πρακτικές γύρω από τα γεύματα, συμπεριλαμβανομένου του περιορισμού του αλατιού και της κατανάλωσης υγιεινών ποτών) και «σωματική δραστηριότητα, ξεκούραση και κοινωνικές συνήθειες και ευχαρίστηση» (συμμόρφωση με τις συνήθειες του τρόπου ζωής, συμπεριλαμβανομένου του τακτικού ύπνου, της άσκησης και του χρόνου με φίλους).
Οι ερευνητές παρακολούθησαν για 9χρόνια τους συμμετέχοντες. Μεταξύ του πληθυσμού της μελέτης, 4.247 πέθαναν από όλες τις αιτίες, 2.401 από καρκίνο και 731 από καρδιαγγειακά νοσήματα. Αναλύοντας αυτά τα αποτελέσματα παράλληλα με τις βαθμολογίες του MEDLIFE, οι ερευνητές παρατήρησαν μια αντίστροφη σχέση μεταξύ της τήρησης του μεσογειακού τρόπου ζωής και του κινδύνου θνησιμότητας. Οι συμμετέχοντες με υψηλότερες βαθμολογίες MEDLIFE βρέθηκαν να έχουν 29% χαμηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας από όλες τις αιτίες και 28% χαμηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας από καρκίνο σε σύγκριση με εκείνους με χαμηλότερες βαθμολογίες MEDLIFE. Η συμμόρφωση σε κάθε κατηγορία MEDLIFE ανεξάρτητα συσχετίστηκε με χαμηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας από κάθε αιτία και καρκίνο. Η κατηγορία «σωματική δραστηριότητα, ανάπαυση και κοινωνικές συνήθειες και ευχαρίστηση» συσχετίστηκε πιο έντονα με αυτούς τους μειωμένους κινδύνους.
Πηγή: Harvard