Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024
16.5 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Η ισορροπία μαγνησίου στον οργανισμό οδηγεί σε υγιή γήρανση, αλλά όχι μόνο του

ΑρχικήΟικιακάΔιατροφή και ΥγείαΗ ισορροπία μαγνησίου στον οργανισμό οδηγεί σε υγιή γήρανση, αλλά όχι μόνο του
spot_img

Επιστημονική Ανασκόπηση δείχνει την ευεργετική επίδραση της επαρκούς παρουσίας μαγνησίου καθόλη τη διάρκεια της ζωής.

Από τη μία η συνεχής γήρανση του πληθυσμού – ένα από τα πιο αξιοσημείωτα φαινόμενα των τελευταίων χρόνων-  είναι παρούσα τον τελευταίο ενάμιση αιώνα και αναμένεται να συνεχιστεί, με αύξηση 4,4 ετών κατά μέσο όρο έως το 2040 σε 195 χώρες. Η γήρανση συχνά συνοδεύεται από προοδευτική απώλεια της φυσιολογικής ακεραιότητας, η οποία καθιστά το άτομο πιο ευάλωτο σε χρόνιες ασθένειες και σχετική αναπηρία, επισκιάζοντας αυτό το επίτευγμα της ανθρωπότητας.

Από την άλλη το μαγνήσιο είναι απαραίτητο μέταλλο για την ομαλή λειτουργία των οργάνων και των συστημάτων του ανθρώπινου οργανισμού, και θεμελιώδες για πολλές κυτταρικές διεργασίες και η ανεπάρκεια του είναι συχνή στα τέλη της ζωής και έχει συσχετιστεί με διάφορες χρόνιες ασθένειες που σχετίζονται με την ηλικία.

Με την σύνδεση του μαγνησίου με την γήρανση ασχολήθηκε ανασκόπηση που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Nutrients, αξιολογώντας της σχέση μεταξύ του μετάλλου με  τα χαρακτηριστικά της γήρανσης. Όπως φαίνεται σε αυτή την ανασκόπηση, υπάρχουν στοιχεία ότι το μαγνήσιο σχετίζεται με όλα τα χαρακτηριστικά της γήρανσης. Μια βέλτιστη ισορροπία μαγνησίου κατά τη διάρκεια της ζωής κάποιου μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της φλεγμονής και των συνεπειών της. Ωστόσο, ενώ είναι συνετό να διατηρείται επαρκής ισορροπία μαγνησίου μέσω μιας δίαιτας με επαρκή τρόφιμα πλούσια σε μαγνήσιο ή και συμπληρώματα όταν ενδείκνυται, είναι σημαντικό να μην ξεχνάμε το γεγονός ότι η διαδικασία γήρανσης είναι πολύπλοκη και ότι η διόρθωση μόνο ενός από τους πολλαπλούς καθοριστικούς παράγοντες μπορεί να μην έχει κανένα αποτέλεσμα μακροπρόθεσμα. Η παρούσα ανασκόπηση είχε σκοπό να αποσαφηνίσει πιθανούς μηχανισμούς που μπορούν να εξηγήσουν τη στενή σχέση του μαγνησίου με τα χαρακτηριστικά της γήρανσης, χωρίς να ισχυρίζεται ότι αυτό το μέταλλο είναι ο μόνος ή ο πιο σημαντικός καθοριστικός παράγοντας αυτής της πολυμεταβλητής διαδικασίας.

Για να διαβάσετε ολόκληρη τη μελέτη πατήστε ΕΔΩ.

Αναφορά: Dominguez LJ, Veronese N, Barbagallo M. Magnesium and the Hallmarks of Aging. ΘΡΕΠΤΙΚΕΣ ουσιες . 2024; 16(4):496. https://doi.org/10.3390/nu16040496

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Η Οδύσσεια μίας μικρής ελληνικής επιχείρησης από την αγκύλωση των Εθνικών αρχών – Του Δημήτρη Γεωργαντέλη

Το ''παιχνίδι'' με την τεράστια διαφορά στο ανώτατο επιτρεπτό όριο της κουμαρίνης σε παραδοσιακά και μη κουλουράκια κανέλας!

Ηλεκτρονικό τσιγάρο: Κίνδυνος έκθεσης των εφήβων σε τοξικό μόλυβδο και ουράνιο σύμφωνα με μελέτη

Τα ευρήματα υπογραμμίζουν την ανάγκη εφαρμογής κανονισμών και προσπαθειών πρόληψης με πρωταρχικό στόχο τους εφήβους.

Ποια τρόφιμα έχουν τα περισσότερα βαρέα μέταλλα και ποια χώρα μας “στέλνει” τα πιο πολλά

Συγκριτική μελέτη μεταξύ των έξι κορυφαίων βαρέων μετάλλων που εμπλέκονται στις κοινοποιήσεις RASFF της ΕΕ από το 2000 έως τος 2022.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα