Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
15.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Η κατανάλωση αβοκάντο συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο διαβήτη στις γυναίκες

ΑρχικήΝέαΗ κατανάλωση αβοκάντο συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο διαβήτη στις γυναίκες
spot_img

Που αποδίδει αυτή τη σχέση μια ειδικός.

Μια πιθανή σχέση μεταξύ κατανάλωσης αβοκάντο και του κινδύνου διαβήτη στις γυναίκες, έδειξε νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics. Για να διερευνήσουν τη σχέση αυτή, οι ερευνητές μελέτησαν κυρίως διατροφικές συνήθειες και πληροφορίες διάγνωσης διαβήτη, μέσα από απαντήσεις μιας μερίδας του πληθυσμού του Μεξικού. Η πλειοψηφία αυτών των ερωτηθέντων ταξινομήθηκε ως υπέρβαροι ή παχύσαρκοι.

   Ο διαβήτης είναι η δεύτερη κύρια αιτία θανάτου στο Μεξικό, επηρεάζοντας περίπου το 15,2% των ενηλίκων (12,8 εκατομμύρια). Ο διαβήτης τύπου 2 μάλιστα, ως πιο συνηθισμένος, τις τελευταίες 3 δεκαετίες έχει παρουσιάσει επιπολασμό ο οποίος έχει αυξηθεί δραματικά σε χώρες όλων των επιπέδων εισοδήματος. Σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), περίπου 422 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως έχουν διαβήτη, η πλειονότητα των οποίων ζει σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος και 1,5 εκατομμύριο θάνατοι αποδίδονται άμεσα στον διαβήτη κάθε χρόνο. Τόσο ο αριθμός των περιπτώσεων όσο και ο επιπολασμός του διαβήτη αυξάνονται σταθερά τις τελευταίες δεκαετίες, καθιστώντας τέτοιου είδους έρευνες εξαιρετικά σημαντικές.

   Για τη μελέτη οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα 25.640 Μεξικανών ενήλικων άνω των 20 ετών από την Εθνική Έρευνα Υγείας και Διατροφής του Μεξικού (ENSANUT) για τα έτη 2012, 2016 και 2018. Περίπου το 59% ήταν γυναίκες και περισσότερο από το 60% είχε κοιλιακή παχυσαρκία. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι γυναίκες που κατανάλωναν αβοκάντο είχαν λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν διαβήτη από εκείνες που δεν το έτρωγαν. Αυτή η σύνδεση, ωστόσο, δεν παρατηρήθηκε στους άνδρες.  

   Αυτή δεν είναι η πρώτη μελέτη που συνδέει την κατανάλωση αβοκάντο με μειωμένο κίνδυνο διαβήτη. Πριν λίγους μήνες, μια έρευνα διάρκειας 18 μηνών που πραγματοποιήθηκε σε 6.814 ενήλικες, έδειξε πως η κατανάλωση αβοκάντο μπορεί να κρατήσει μακρυά τον διαβήτη τύπου 2.

   Στην παρούσα έρευνα, οι διατροφικές πληροφορίες αξιολογήθηκαν χρησιμοποιώντας ένα ερωτηματολόγιο 7 ημερών για τον προσδιορισμό των καταναλωτικών συνηθειών του αβοκάντο και οι συμμετέχοντες ταξινομήθηκαν αυστηρά ως καταναλωτές αβοκάντο (που καταναλώνουν οποιαδήποτε ποσότητα αβοκάντο) ή ως μη καταναλωτές. Μετά τη συλλογή των δεδομένων της έρευνας, οι ερευνητές τα ανέλυσαν χρησιμοποιώντας περιγραφικές στατιστικές και μοντέλα λογιστικής παλινδρόμησης για να διερευνήσουν τη σχέση μεταξύ κατανάλωσης αβοκάντο και κινδύνου διαβήτη στον ενήλικο πληθυσμό στο Μεξικό.

   Μεταξύ των συμμετεχόντων, περίπου το 45% ανέφερε ότι κατανάλωνε αβοκάντο, με μέση ημερήσια πρόσληψη 34,7 γραμμάρια (g) για τους άνδρες και 29,8 γραμμάρια για τις γυναίκες. Όσοι έτρωγαν αβοκάντο είχαν γενικά υψηλότερα επίπεδα εκπαίδευσης και ανήκαν σε υψηλότερη κοινωνικοοικονομική τάξη από εκείνους που δεν κατανάλωναν αβοκάντο. Επιπλέον, πάνω από τα τρία τέταρτα των καταναλωτών αβοκάντο διέμεναν σε αστικές περιοχές. Και στα δύο φύλα, όσοι έτρωγαν αβοκάντο έτειναν επίσης να έχουν ελαφρώς υψηλότερες βαθμολογίες στον δείκτη υγιεινής διατροφής, υποδεικνύοντας μια κάπως πιο θρεπτική διατροφή συνολικά.

   Η Avantika Waring, MD, πιστοποιημένη από το διοικητικό συμβούλιο ιατρό στην ενδοκρινολογία, τον διαβήτη και τον μεταβολισμό, και επικεφαλής ιατρός στο 9amHealth, εξήγησε στο Medical News Today γιατί μπορεί να συμβαίνει αυτό. «Υπάρχουν μερικοί πιθανοί τρόποι με τους οποίους η κατανάλωση αβοκάντο θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο διαβήτη στις γυναίκες, συμπεριλαμβανομένης της παρουσίας αντιοξειδωτικών που μπορούν να μειώσουν τη φλεγμονή και την κυτταρική βλάβη που διαφορετικά θα αύξαναν τον κίνδυνο καταστάσεων όπως ο διαβήτης. Τα αβοκάντο, καθώς είναι πλούσια σε λιπαρά και φυτικές ίνες, έχουν επίσης χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη και επομένως δεν προάγουν τις αιχμές στη γλυκόζη και την επακόλουθη αύξηση των επιπέδων ινσουλίνης που είναι μεταβολικά δυσμενή». Επισήμανε, ωστόσο, ότι αυτοί οι μηχανισμοί είναι εικαστικοί και πρότεινε ότι οι πλούσιες σε φυτικές ίνες και τα υγιή λίπη στο αβοκάντο θα μπορούσαν επίσης να προάγουν την πληρότητα, μειώνοντας στη συνέχεια την πρόσληψη λιγότερο θρεπτικών τροφών.

Διαβάστε ολόκληρη τη μελέτη εδώ.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

ΕΕ: Δημοσιεύτηκε ο τροποποιητικός κανονισμός για τα όρια της Listeria monocytogenes στα τρόφιμα

Επικαιροποιήθηκαν τα κριτήρια ασφάλειας στο παράρτημα του καν. (ΕΚ) 2073/2005.

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.

Θάνατος Δ. Σούρα: Μπορεί η τροφική δηλητηρίαση από Staphylococcus aureus να προκαλέσει σηψαιμία; Του Δρ Φ. Γαΐτη

Η αιτία θανάτου του γνωστού ψυχιάτρου, εγείρει ερωτήματα κατά πόσο η κατανάλωση τροφίμων μολυσμένων με Staphylococcus aureus θα μπορούσε να προκαλέσει αντίστοιχης σοβαρότητας ασθένεια.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο