Τα παιδιά μπορούν να ωφεληθούν τα μέγιστα από τη λήψη συμπληρωμάτων βιταμίνης Κ2, με σημαντικά δημογραφικά στοιχεία για τις έγκυες και τις θηλάζουσες γυναίκες, σύμφωνα με μια νέα εργασία που πραγματοποιήθηκε στην Πολωνία και δημοσιεύτηκε στο Children.
Διαπιστώθηκε ότι οι σύγχρονες δίαιτες και οι παιδιατρικές θεραπείες έχουν οδηγήσει σε σημαντικά μειωμένη πρόσληψη K2 με αποτέλεσμα «σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία».
Η Katarzyna Maresz, συν-συγγραφέας της εργασίας, η οποία είναι επίσης πρόεδρος του Διεθνούς Ιδρύματος Επιστήμης και Υγείας, δήλωσε:
«Στο έγγραφο, ανακαλύψαμε στοιχεία ότι η K2 έχει μια θεραπευτική ιδιότητα, εξουδετερώνοντας των αρνητικών επιπτώσεων που έχει η παρατεταμένη φαρμακευτική αγωγή στην κατάσταση K», λέει.
Τα βρέφη που θηλάζουν διατρέχουν ιδιαίτερο κίνδυνο μιας αιμορραγικής διαταραχής που ονομάζεται αιμορραγία λόγω έλλειψης βιταμίνης Κ.
Παροχή Κ2 από τη γέννηση
Η ανασκόπηση που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το Jagiellonian University Medical College προτείνει η βιταμίνη Κ2 με τη μορφή MK-7 να λαμβάνεται υπόψη για έγκυες και θηλάζουσες γυναίκες και παιδιά, λόγω της έλλειψης ανεπιθύμητων ενεργειών.
Η εργασία τονίζει ότι η χαμηλή κατάσταση βιταμίνης Κ είναι πολύ πιο συχνή στα νεογνά λόγω τόσο ενδογενών όσο και εξωγενών ανεπαρκειών.
Με το μητρικό γάλα σχετικά φτωχό σε αυτό το θρεπτικό συστατικό, τα βρέφη που θηλάζουν, διατρέχουν ιδιαίτερο κίνδυνο μιας αιμορραγικής διαταραχής που ονομάζεται αιμορραγία λόγω έλλειψης βιταμίνης Κ, όπως σημειώνουν οι συγγραφείς.
Η K2 ανεβαίνει στις βαθμίδες
Η δημοσίευση χαιρετίστηκε από τον προμηθευτή βιταμίνης Κ2, Gnosis by Lesaffre, η οποία επέκτεινε το χαρτοφυλάκιό της για K2 με την εξαγορά της NattoPharma πέρυσι.
«Διαφημίζουμε τα οφέλη της βιταμίνης Κ2 εδώ και δεκαετίες με βάση αυτά που έχουμε δει στην έρευνά μας, όμως, έγγραφα όπως αυτό μεταφέρουν την ισχυρή βάση για αυτήν την ανάγκη», δήλωσε ο Dr. Hogne Vik, επικεφαλής ιατρός στο Gnosis by Lesaffre.
Η βιταμίνη Κ2 ενεργοποιεί τις εξαρτώμενες από την Κ πρωτεΐνες που υποστηρίζουν πολλές βιολογικές λειτουργίες, συμπεριλαμβανομένης της ανοργανοποίησης των οστών, της αναστολής της αγγειακής ακαμψίας, της βελτίωσης της ενδοθηλιακής λειτουργίας, της διατήρησης γερών δοντιών, της ανάπτυξης του εγκεφάλου, της υγείας των αρθρώσεων και του βέλτιστου σωματικού βάρους.
Η εμφάνιση επεξεργασμένων και κατεψυγμένων τροφίμων είχε ως αποτέλεσμα λιγότερη περιεκτικότητα σε Κ2 στην προμήθεια τροφίμων, επισημαίνει ο Vik.
Τα πρώτα προϊόντα K2 ειδικά για παιδιά παρουσιάστηκαν στην αγορά πριν από λίγα χρόνια. Και περισσότερα προϊόντα ειδικά για τα παιδιά κυκλοφορούν στην αγορά, συμπεριλαμβανομένων τριών προϊόντων που εισήχθησαν πρόσφατα στη Βραζιλία για παιδιά και μωρά.
Η σημερινή ανάγκη για συμπληρώματα διατροφής
Οι σύγχρονες δίαιτες που στερούνται τροφών που έχουν υποστεί ζύμωση, ευθύνονται εν μέρει για τα χαμηλότερα επίπεδα K2 στον πληθυσμό, εξηγεί ο Vik.
«Η πιο δημοφιλής πηγή Κ2 για τους δυτικούς πληθυσμούς είναι τα σκληρά και μαλακά τυριά που έχουν υποστεί ζύμωση», λέει.
«Ωστόσο, με την έλευση των επεξεργασμένων και κατεψυγμένων τροφίμων, υπάρχει λιγότερη ζύμωση που χρησιμοποιείται για την παραγωγή τροφίμων και επομένως λιγότερη περιεκτικότητα σε Κ2 στην προμήθεια τροφίμων».
Τέλος, οι προκλήσεις της σύγχρονης διατροφής και οι ελλείψεις που παράγει μπορούν κάπως να μετριαστούν, προσέθεσε.
Η K2 μπορεί να υποστηρίξει ιατρικές θεραπείες
Ο Maresz εξηγεί ότι τα συμπληρώματα είναι ιδιαίτερα χρήσιμα σε παιδιά στα οποία χορηγούνται χρόνια αντιβιοτικά ή γλυκοκορτικοειδή.
Ένας σημαντικός αριθμός επισκέψεων παιδιατρικών ασθενών κάθε χρόνο τελειώνει με τη συνταγογράφηση αντιβακτηριακών φαρμάκων, δηλώνει στο Nutrition Insight, και αυτό επηρεάζει τα επίπεδα βιταμίνης Κ στα παιδιά.
Η K2 μπορεί να είναι σε θέση να μετριάσει τον αρνητικό αντίκτυπο που έχουν τα αντιβιοτικά και τα γλυκοκορτικοειδή στα παιδιά ως αποτέλεσμα της μειωμένης κατάστασης K.
Έχει αποδειχθεί ότι υπάρχουν αλλαγές στη μικροχλωρίδα του εντέρου λόγω των αντιβιοτικών που μεταβάλλουν την παραγωγή βιταμίνης Κ του εντέρου. Το επίπεδο της Κ2 στο ήπαρ μειώνεται σε άτομα που λαμβάνουν αντιβιοτικά, ειδικά στις κεφαλοσπορίνες, λόγω της βλάβης στην ανακύκλωση της βιταμίνης Κ, αναφέρει ο Maresz.
«Σε σοβαρά άρρωστους ασθενείς, προτείνεται η προστασία K2 για την πρόληψη της νοσηρότητας και της θνησιμότητας».
Για τα παιδιά που πάσχουν από χρόνιες ασθένειες, οι ανοσοκατασταλτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες των κορτικοστεροειδών από το στόμα αποτελούν μια αναπόφευκτη θεραπευτική επιλογή, συνεχίζει.
«Η παρατεταμένη χρήση τους μπορεί να οδηγήσει σε διάφορες ανεπιθύμητες ενέργειες του φαρμάκου, με την οστεοπόρωση να θεωρείται μια ιδιαίτερη επιπλοκή των χρόνιων παιδικών ασθενειών που θεραπεύονται με γλυκοκορτικοειδή.
Σημειώνει ότι μια ξεχωριστή ανασκόπηση έδειξε ότι η βιταμίνη Κ2 σε συνδυασμό με την αλφακαλσιδόλη έχει ευεργετική επίδραση στην οστική πυκνότητα σε παιδιά που λαμβάνουν γλυκοκορτικοειδή για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
Τι δόση να πάρετε;
Για τον Δρ Vik, αυτή η δημοσίευση χρησιμεύει ως ουσιαστικό επιχείρημα για μια ειδική για τη Συνιστώμενη Ημερήσια Πρόσληψη (RDI) K2, κάτι που η εταιρεία επιδιώκει εδώ και καιρό.
«Αυτό συμβαίνει ιδιαίτερα καθώς η δημοσίευση δείχνει τον συντριπτικό αντίκτυπο που έχει η ανεπάρκεια K2 στους παιδικούς πληθυσμούς και δείχνει πώς οι ελλείψεις των γονέων τροφοδοτούν την κατάσταση της υγείας των παιδιών τους», λέει.
Ο Maresz υπογραμμίζει ότι οι συστάσεις για ημερήσια πρόσληψη βιταμίνης Κ, γενικά, διαφέρουν ανάλογα με τη χώρα και την πηγή.
«Το τρέχον επαρκές επίπεδο πρόσληψης βιταμίνης Κ για έγκυες και θηλάζουσες γυναίκες είναι 90 mcg βιταμίνης Κ γενικά.
Αυτό λαμβάνει υπόψη μόνο τους παράγοντες πήξης και δεν αντικατοπτρίζει αυτό που απαιτείται για την υποστήριξη των οστών και του καρδιαγγειακού συστήματος. Άλλες έρευνες προτείνουν ότι 45 έως 50 mcg/ημέρα Κ2 ως MK-7 είναι το κατάλληλο εύρος πρόσληψης για τα παιδιά.
«Έτσι, μια συναίνεση με στόχο τον προσδιορισμό της επαρκής πρόσληψης για βιταμίνη Κ, η οποία περιλαμβάνει την Κ2, θα πρέπει να επιτευχθεί από τις αρχές και να μην αγνοηθεί», καταλήγει.