Μελέτη έδειξε ότι η ουσία ψιλοκυβίνη που υπάρχει στα μανιτάρια Psilocybe, οδηγεί σε απεξάρτηση από το αλκοόλ.
Η ψιλοκυβίνη είναι μια φυσική ψυχοτρόπος ουσία που παράγεται κυρίως από είδη μανιταριών του γένους Psilocybe. Η ψιλοκυβίνη στον ανθρώπινο οργανισμό μετατρέπεται γρήγορα σε ψιλοκίνη, η οποία έχει παρόμοιες ψυχοτρόπες ιδιότητες με το LSD, τη μεσκαλίνη και το DMT. Πιθανές δυσάρεστες παρενέργειες της ψιλοκυβίνης είναι η ναυτία και οι κρίσεις πανικού. Το 2019, έγινε στη Βρετανία η πρώτη ελεγχόμενη κλινική δοκιμή, που αφορούσε την ασφάλεια της ψιλοκυβίνης και η ουσία πέρασε το τεστ με επιτυχία. Όσοι από τους συμμετέχοντες έλαβαν ψιλοκυβίνη (ιδίως όσοι έλαβαν υψηλότερη δόση), είχαν ψυχεδελικές εμπειρίες, όπως ψευδαισθήσεις, ευφορία και αλλοιωμένη συνειδησιακή κατάσταση, όμως δεν εμφάνισαν σοβαρές παρενέργειες και αρνητικές επιπτώσεις σε επίπεδο γνωστικής ή συναισθηματικής λειτουργίας.
Μόλις πριν από ένα μήνα εγκρίθηκε στις ΗΠΑ η χρήση της στην πρώτη κλινική δοκιμή, για την αντιμετώπιση της σοβαρής/ανθεκτικής κατάθλιψης, και μάλιστα χαρακτηρίστηκε ως “πρωτοποριακή” θεραπεία.
Τώρα Αμερικάνοι ερευνητές αξιολόγησαν την επίδραση της ψιλοκυβίνης στον εθισμό στο αλκοόλ. Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο Jama Psychiatry. Σε διπλά τυφλή τυχαιοποιημένη κλινική δοκιμή με 93 ασθενείς με διαταραχή χρήσης αλκοόλ από 25 έως 65 ετών, δόθηκε θεραπεία ψιλοκυβίνης για 8 μήνες και συγκρίθηκε με θεραπεία με εικονικό φάρμακο. Στους συμμετέχοντες δόθηκαν δόσεις ψιλοκυβίνης ανάλογα με το σωματικό βάρος τους.
Η μελέτη έδειξε ότι το ποσοστό των ημερών βαριάς κατανάλωσης αλκοόλ κατά τη διάρκεια 32 εβδομάδων παρακολούθησης ήταν σημαντικά χαμηλότερο στην ομάδα της ψιλοκυβίνης από ότι στην ομάδα της διφαινυδραμίνης. Σχεδόν οι μισοί που έλαβαν ψιλοκυβίνη σταμάτησαν να πίνουν εντελώς σε σύγκριση με το 24% της ομάδας ελέγχου.
Τα αποτελέσματα σε αυτή τη δοκιμή έδειξαν ότι η ψιλοκυβίνη που χορηγήθηκε σε συνδυασμό με ψυχοθεραπεία προκάλεσε σημαντικές μειώσεις στο ποσοστό των ημερών έντονης κατανάλωσης αλκοόλ.
Για να διαβάσετε τη μελέτη πατήστε ΕΔΩ