Συμβάλλουν τα συστατικά που περιέχει το πρόχειρο φαγητό στα φαινόμενα βίας;
Υπάρχει αυξανόμενη ανησυχία σχετικά με τις πιθανές παρενέργειες που σχετίζονται με τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα, συμπεριλαμβανομένης της κακής ψυχικής υγείας και της αντικοινωνικής συμπεριφοράς.
Παρά το αυξανόμενο ενδιαφέρον για τον τομέα που ονομάστηκε «διατροφική ψυχιατρική», έχει δοθεί σχετικά λίγη προσοχή στη σημασία του στο πλαίσιο της εγκληματολογίας και του συστήματος ποινικής δικαιοσύνης.
Δεδομένου ότι οι επαγγελματίες της δημόσιας υγείας και οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής διαδραματίζουν βασικό ρόλο σε όλα τα συστήματα ποινικής δικαιοσύνης, μια ολιστική προοπτική τόσο της ιστορικής όσο και της αναδυόμενης έρευνας είναι κρίσιμη.
Ενώ υπάρχουν πολλά ερωτήματα προς επίλυση, τα διαθέσιμα στοιχεία υποδηλώνουν ότι η διατροφή μπορεί να αποτελεί έναν υποτιμημένο παράγοντα στην πρόληψη και τη θεραπεία κατά μήκος του φάσματος του ποινικού δικαίου, κάτι που καταδεικνύει και ελληνική μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Life.
Η διασταύρωση της διατροφής και της βιοψυχοκοινωνικής υγείας απαιτεί διεπιστημονικές συζητήσεις σχετικά με τις δομές εξουσίας, την επιρροή της βιομηχανίας και τα ζητήματα μάρκετινγκ που σχετίζονται με τις διαδεδομένες διατροφικές και κοινωνικές ανισότητες. Ορισμένες από αυτές τις συζητήσεις διεξάγονται ήδη υπό το πρίσμα του «εγκλήματος των τροφίμων».
Κυρίως, η πρόσφατη προσοχή των κυρίαρχων μέσων ενημέρωσης και οι πολιτικές συζητήσεις έχουν επικεντρωθεί στα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα ως πιθανό αιτιολογικό παράγοντα της παχυσαρκίας, των καρδιαγγειακών παθήσεων και του διαβήτη τύπου 2.
Λιγότερη προσοχή έχει δοθεί στην αυξανόμενη σημασία που έχουν οι επιστήμες της διατροφής για τις επιστήμες της συμπεριφοράς, δηλαδή έρευνες που συνδέουν τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα με ψυχικές διαταραχές και διάφορες νευροψυχιατρικές εκβάσεις, συμπεριλαμβανομένης της κατάθλιψης, του άγχους και της αντικοινωνικής ή/και επιθετικής συμπεριφοράς.
Η ανάπτυξη του συστήματος ταξινόμησης τροφίμων NOVA οδήγησε σε ευκολία στον προσδιορισμό των τροφίμων που πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια για τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα- ιστορικά, όροι όπως «πρόχειρο φαγητό», «υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα» και «έτοιμα τρόφιμα» χρησιμοποιούνταν εναλλακτικά, αλλά το σύστημα NOVA επιτρέπει μια κοινή γλώσσα και ερευνητικές προσπάθειες με μεγαλύτερη εξειδίκευση.
Φυσικά, κανείς δεν υποστηρίζει ότι τα διατροφικά πρότυπα – θρεπτικά και ελάχιστα επεξεργασμένα ή υπερ-επεξεργασμένα, συμπεριλαμβανομένων πολλών συνθετικών πρόσθετων – είναι ο μοναδικός παράγοντας σε συμπεριφορές που σχετίζονται με το έγκλημα ή σε εγκληματολογικά θέματα.
Η αντικοινωνική συμπεριφορά είναι ένα σύνθετο, πολυπαραγοντικό ανθρώπινο φαινόμενο. Με βάση τα μέχρι τώρα δεδομένα, είναι πιθανό πως οι διατροφικοί παράγοντες μπορεί να είναι πιο σημαντικοί από ό,τι εκτιμάται σήμερα.