Τα συστατικά της μπύρας βοηθούν στην προώθηση της υγείας με την προϋπόθεση ότι καταναλώνεται με μέτρο.
Μπορεί η Ελλάδα να μην βρίσκεται στη λίστα με τις χώρες που έχουν τη μεγαλύτερη κατανάλωση μπύρας διεθνώς, ωστόσο είναι αγαπημένη συνήθεια για αυτούς που επιθυμούν ένα κρύο ποτό με χαμηλή περιεκτικότητα σε αλκοόλ. Σύμφωνα με αναφορά του διευθύνοντος συμβούλου της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας, Αλέξανδρου Δανιηλίδη, που παρουσιάζει η Capital, η κατανάλωση Μπύρας αυξήθηκε σημαντικά κατα την τουριστική περίοδο και λόγο του παρατεταμένου καλού καιρού και αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω εντός του 2023.
Η μπύρα αν και κατατάσσεται στην κατηγορία των αλκοολούχων ποτών που ως επί το πλείστο έχουν αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία, ωστόσο η κατανάλωση της μπορεί να έχει και κάποια οφέλη. Φυσικά όταν καταναλώνεται με μέτρο. Σύμφωνα με το NBC, oι Διατροφικές Οδηγίες για τους Αμερικανούς ορίζουν τη μέτρια κατανάλωση αλκοόλ ως ένα ποτό την ημέρα για τις γυναίκες και έως δύο ποτά την ημέρα για τους άνδρες.
Πρόσληψη θρεπτικών συστατικών
Η μπύρα παρασκευάζεται κυρίως από Κριθάρι, νερό, λυκίσκο και μαγιά, γεγονός που την καθιστά πλούσια σε θερμίδες. Ωστόσο περιλαμβάνει και κάποια ωφέλιμα για την υγεία θρεπτικά συστατικά. Σύμφωνα με μια μελέτη, «η μπύρα περιέχει περισσότερες πρωτεΐνες και βιταμίνες του συμπλέγματος Β από το κρασί. Η περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά της μπύρας είναι ισοδύναμη με αυτή του κρασιού, αλλά τα συγκεκριμένα αντιοξειδωτικά είναι διαφορετικά επειδή το κριθάρι και ο λυκίσκος που χρησιμοποιούνται στην παραγωγή της μπύρας περιέχουν φλαβονοειδή διαφορετικά από εκείνα στα σταφύλια που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή κρασιού». Ο Charlie Bamforth, καθηγητής επιστημών ζυθοποιίας στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, Davis, ισχυρίζεται επίσης ότι η μπύρα υπερτερεί του κρασιού όταν πρόκειται για βιταμίνες Β, φώσφορο, φυλλικό οξύ και νιασίνη. Η μπύρα έχει επίσης σημαντικές πρωτεΐνες και μερικές φυτικές ίνες. Η προκαταρκτική έρευνα του Bamforth δείχνει επίσης ότι η μπύρα μπορεί να περιέχει πρεβιοτικά που τροφοδοτούν τα καλά βακτήρια στο έντερο μας.
Μπορεί να κάνει καλό στα νεφρά
Σύμφωνα με την εθνική βιβλιοθήκη ιατρικής από μελέτη που πραγματοποιήθηκε, τα άτομα που καταναλώνουν περισσότερη μαύρα παρουσιάζουν μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης πέτρας στα νεφρά. Αυτό μπορεί να οφείλεται στην αυξημένη διουρητική ικανότητα της. Αν και υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι η πρόσληψη αλκοόλ μπορεί να μειώσει τα κυκλοφορούντα επίπεδα της αντιδιουρητικής ορμόνης με επακόλουθη αραίωση τους, αυτά τα ευρήματα δεν επιβεβαιώνονται από άλλη μελέτη και πρέπει να διερευνηθούν περεταίρω.
Μείωση του κινδύνου για διαβήτη
Οι άνθρωποι που πίνουν 3 έως 4 φορές την εβδομάδα μπύρα, είχαν λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν διαβήτη από εκείνους που δεν πίνουν ποτέ σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη Μελέτη του Διαβήτη. Ενώ οι άνδρες που έπιναν από μία έως έξι μπίρες την εβδομάδα είχαν 21% χαμηλότερο κίνδυνο διαβήτη.
Βοηθάει την καρδιά
Μια μελέτη που βρίσκεται σε προκαταρκτικό στάδιο και παρουσιάστηκε στο American Heart Association Scientific Sessions 2016 παρακολούθησε 80.000 συμμετέχοντες για έξι χρόνια, διαπίστωσε ότι όσοι πίνουν μπύρα με μέτρο είχαν τη βραδύτερη μείωση των επιπέδων της λιποπρωτεΐνης υψηλής πυκνότητας (HDL) ή της «καλής» χοληστερόλης και κατ’ επέκταση, χαμηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων. Άλλο ένα σοκαριστικό εύρημα είναι πως όσοι είχαν ήδη υποστεί κάποιο έμφραγμα και έπιναν με μέτρο μπύρα, είχαν 42% λιγότερο πιθανότητες να πεθάνουν από καρδιακή προσβολή.
Καταπολεμά την οστεοπόρωση
Το πυρίτιο που είναι απαραίτητο μέταλλο για το σχηματισμό των οστών είναι βασικό συστατικό της μπύρας. Πιθανώς έτσι να δικαιολογείται η συσχέτιση της με την οστεοπόρωση. Μια ανασκόπηση που δημοσιεύτηκε στο International Journal of Endocrinology διαπίστωσε ότι η μέτρια κατανάλωση μπύρας αύξησε την οστική πυκνότητα στους άνδρες.
Μπορεί να ενισχύσει την λειτουργία του εγκεφάλου
Το πυρίτιο είναι απαραίτητο στοιχείο για τον εγκέφαλο, ως προς τη θωράκιση από ασθένειες που σχετίζονται με τη μνήμη. Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο Loyola στο Σικάγο διαπίστωσαν ότι όσοι πίνουν μπύρα (πάντα με μέτρο) έχουν 23% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν Αλτσχάιμερ και άνοια από εκείνους που δεν πίνουν καθόλου. Σύμφωνα με το NBC, σε μια μελέτη τα άτομα που είχαν καταναλώσει λίγο μπύρα, έλυσαν γρίφους κατα 30% πιο γρήγορα από εκείνους που ήταν νηφάλιοι.
Καθαρίζει τα δόντια
Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Biomedicine and Biotechnology διαπιστώθηκε ότι η μπύρα μπορεί να εμποδίσει τον σχηματισμό βακτηρίων στα δόντια. Οι ερευνητές εξετάζοντας τα συστατικά της μπύρας, παρατήρησαν ότι μπορούν να αποτρέψουν την δημιουργία βακτηρίων που ευθύνονται για ασθένειες των ούλων.
Μπορεί να μειώσει τη φλεγμονή
Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Molecular Nutrition & Food Research, ο λυκίσκος (ένα βασικό συστατικό της μπύρας) έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Οι ερευνητές συνέκριναν την αντιφλεγμονώδη δράση λυκίσκων από διάφορες πηγές αλλά αυτό που διαπίστωσαν ήταν πως μόνο ο λυκίσκος της μπύρας, μπορεί να παρέμβει στις ενώσεις που προκαλούν φλεγμονή στο σώμα.
Συμπερασματικά και μετά από τα παραπάνω οι λάτρεις του ζύθου, τώρα έχουν κι άλλα επιχειρήματα για να δικαιολογήσουν μια εξάδα μπύρες στο ψυγείο τους!