Μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Frontiers in Nutrition παρουσιάζει στοιχεία ότι η υψηλή κατανάλωση ζάχαρης αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης λίθων στα νεφρά.
Η πέτρα στα νεφρά είναι μια ιδιαίτερα συχνή πάθηση με μεγάλη συχνότητα εμφάνισης στην Ελλάδα, όπως αναφέρει ο ιστότοπος centralurology.gr. Παράγοντες κινδύνου για την ανάπτυξη λίθου στο ουροποιητικό θεωρούνται η κληρονομικότητα, η διατροφή, η μειωμένη λήψη νερού, η παχυσαρκία, η έλλειψη γυμναστικής-άσκησης, το κλίμα (θερμό-ξηρό κλίμα) καθώς και διάφορες ενδοκρινολογικές παθήσεις.
Μια νέα μελέτη σε περισσότερους από 28.000 συμμετέχοντες που δημοσιεύτηκε στο Frontiers in Nutrition, παρουσιάζει ορισμένες πιο συγκεκριμένες ενδείξεις ως προς το ποιοι διατροφικοί παράγοντες επιδεινώνουν την πάθηση αυτή, αποδεικνύοντάς ότι η υψηλή κατανάλωση ζάχαρης αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης λίθων στα νεφρά.
Οι συγγραφείς της μελέτης υποστηρίζουν ότι επεξεργασμένα τρόφιμα, αναψυκτικά με ζάχαρη, χυμοί με ζάχαρη, παγωτό και άλλα γλυκά προϊόντα θα πρέπει, να αποφεύγονται ως εκ τούτου, για τη μείωση του κινδύνου ανάπτυξης της πάθησης.
Μάλιστα, σύμφωνα με τον επικεφαλής συγγραφέα, Δρ. Shan Yin, ερευνητής στο Affiliated Hospital of North Sichuan Medical College, Nanchong στην Κίνα, σχολιάζει πως αυτή συνιστά την πρώτη μελέτη που συσχετίζει την κατανάλωση πρόσθετης ζάχαρης.
Η μελέτη χρησιμοποίησε δεδομένα από την Εθνική Έρευνα για την Υγεία και τη Διατροφή των ΗΠΑ και συμπεριέλαβε 28.303 ενήλικες στις ΗΠΑ, άνδρες και γυναίκες, μεταξύ 2007 και 2018. Όλοι οι συμμετέχοντες συμπλήρωσαν σε μια φόρμα την ημερήσια πρόσληψη ζάχαρης και την κατανάλωση τροφής τους, ενώ αργότερα τους δόθηκε μια βαθμολογία υγιούς δείκτη που συνοψίζει τη διατροφική τους πρόσληψη φρούτων, λαχανικών, δημητριακών ολικής αλέσεως, επεξεργασμένων δημητριακών, κορεσμένων λιπαρών και νατρίου.
Συνυπολογίζοντας παράγοντες όπως η ηλικία, το κάπνισμα, ο δείκτης μάζας σώματος και το ιστορικό διαβήτη, οι επιστήμονες βρήκαν μια θετική και σταθερή συσχέτιση μεταξύ του ποσοστού πρόσληψης ζάχαρης και της εμφάνισης πέτρες στα νεφρά.
Συγκεκριμένα, οι συμμετέχοντες με την υψηλότερη πρόσληψη ζάχαρης έδειξαν 39% περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν πέτρες στα νεφρά. Επιπλέον, όσοι αντλούσαν το 25% της συνολικής ενεργειακής πρόσληψης από τη ζάχαρη είχαν 88% περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν νεφρικούς λίθους, σε σύγκριση με εκείνους που έπαιρναν το 5%. Σε σύγκριση με τις γυναίκες, οι άνδρες διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο.
Οι συγγραφείς τονίζουν επίσης προηγουμένως γνωστούς παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο για πέτρες στα νεφρά, όπως η παχυσαρκία, η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου και η χρόνια διάρροια, μεταξύ άλλων. Ο επικεφαλής συγγραφέας επισημαίνει πως υπάρχουν περισσότεροι παράγοντες από τη ζάχαρη που πρέπει να ληφθούν υπόψη στη σχέση της με τις πέτρες στα νεφρά. “Για παράδειγμα, ποιοι τύποι πέτρας στα νεφρά συνδέονται περισσότερο με την πρόσληψη πρόσθετης ζάχαρης; Πόσο πρέπει να μειώσουμε την κατανάλωση πρόσθετων σακχάρων για να μειώσουμε τον κίνδυνο σχηματισμού πέτρας στα νεφρά; Ωστόσο, τα ευρήματά μας προσφέρουν ήδη πολύτιμες γνώσεις για όσους λαμβάνουν αποφάσεις”, αναφέρει ο Yin, σύμφωνα με το Nutrition Insight.