Σάββατο, 4 Ιανουαρίου, 2025
10.4 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Οι πατάτες McDonald’s περιέχουν εκτός από πατάτες και άλλα 12 συστατικά!

ΑρχικήΝέαΟι πατάτες McDonald's περιέχουν εκτός από πατάτες και άλλα 12 συστατικά!
spot_img

Πώς κρατούν το χρυσαφένιο χρώμα τους ακόμη κι όταν κόβονται και εκτίθενται σε οξυγόνο;

Μπορεί να νομίζετε (ή τουλάχιστον να ελπίζετε) ότι τα μόνα συστατικά που χρειάζονται για πραγματικά νόστιμες τηγανητές πατάτες είναι κομμένες πατάτες και καυτό λάδι. Αλλά στη σφαίρα του γρήγορου φαγητού, χρειάζεται λίγο περισσότερο από αυτή τη σύντομη λίστα για να αποκτήσετε την ξεχωριστή γεύση που πολλοί από εμάς ποθούν.

Πάρτε, για παράδειγμα, τα McDonald’s και τις “World Famous Fries”, όπως τις αποκαλεί η αλυσίδα. Ένα πασπάλισμα αλατιού δεν είναι το μόνο που χρειάζεται για να γίνουν διάσημες οι τηγανιτές πατάτες ενός φαστ φούντ. Στην πραγματικότητα, χρειάζονται περίπου δώδεκα συστατικά για να δημιουργηθεί αυτό το γευστικό προφίλ.

Η McDonald’s βγάζει 9 εκατομμύρια λίρες από την παραγγελία πατάτας καθημερινά, που ισοδυναμεί με σχεδόν 3,3 δισεκατομμύρια λίρες ετησίως.

Σύμφωνα με τις διατροφικές πληροφορίες που αναφέρονται στον ιστότοπο του McDonald’s , τα συστατικά που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή της πατάτας είναι: πατάτες, φυτικό έλαιο (συγκεκριμένα λάδι κανόλας, αραβοσιτέλαιο, σογιέλαιο, υδρογονωμένο σογιέλαιο και “Natural Beef Flavor”), δεξτρόζη, πυροφωσφορικό όξινο νάτριο (για χρώμα), και αλάτι. Η αλυσίδα διευκρινίζει ότι αυτό που αναφέρεται ως Natural Beef Flavor «περιέχει υδρολυμένο σιτάρι και υδρολυμένο γάλα ως συστατικά ».

Ας ρίξουμε μια πιο προσεκτική ματιά σε αυτά τα συστατικά. 

Υπάρχει μοσχάρι στις πατάτες McDonald’s;

Το “Natural Beef Flavor” στη λίστα συστατικών είναι μάλλον αυτό που γεννά τις περισσότερες απορίες. Η McDonald’s προμηθεύεται πατάτες μερικώς τηγανισμένες σε μείγμα λαδιού που έχει προστεθεί άρωμα βοείου κρέατος. Δυστυχώς για τους vegans και τους vegetarians, αυτό σημαίνει ότι οι πατάτες McDonald’s περιέχουν τουλάχιστον κάποιο βαθμό κρέατος. Δεν είναι επίσης τρόφιμο χωρίς γλουτένη λόγω του υδρολυμένου σιταριού που χρησιμοποιείται στο Natural Beef Flavor.

Η αρχική συνταγή του McDonald’s για τις τηγανιτές πατάτες περιελάμβανε το τηγάνισμα τους σε μοσχαρίσιο λίπος. Όσοι έζησαν αυτήν την πρωτότυπη συνταγή την επαινούν και πιστεύουν ότι το βοδινό λίπος είναι αυτό που κρατά τις πατάτες τραγανές.

Ωστόσο, το 1990, το κοινό είχε αρχίσει να ανησυχεί για την αύξηση του επιπολασμού της παχυσαρκίας στην Αμερική και η ζήτηση για «πιο υγιεινά» τρόφιμα αυξήθηκε. Ο ανώτερος αντιπρόεδρος της McDonald’s εκείνη την εποχή πήγε στο “Good Morning America” ​​καλεσμένος ενός δημοφιλούς υπέρμαχου της υγείας και μίλησαν για την πρακτική της εταιρείας. Μετά από αυτό η McDonald’s επέλεξε να αλλάξει τη συνταγή της, υποκαταστώντας το βοδινό λίπος με φυτικό λάδι. Εκ των υστέρων, αυτό έδινε μόνο την εμφάνιση μιας πιο υγιεινής συνταγής. Με τα χρόνια κλήθηκε βέβαια να μειώσει και τα τρανς λιπαρά που εισήχθησαν από την αλλαγή σε φυτικό λάδι. 

Τι άλλο υπάρχει στις τηγανιτές πατάτες McDonald’s;

Πολλές από τις προπαρασκευαστικές εργασίες για την παρασκευή των πατατών της μάρκας γίνονται από τους προμηθευτές πατάτας της. Οι προμηθευτές McDonald’s ξεφλουδίζουν, κόβουν, ζεματούν, στεγνώνουν και τηγανίζουν μερικώς τις πατάτες πριν τις καταψύξουν και τις στείλουν σε σημεία της αλυσίδας. Οι προμηθευτές της αλυσίδας περιλαμβάνουν τόσο μεγαλύτερες εκμεταλλεύσεις όπως 100 Circle Farms όσο και μοναδικούς γεωργούς πατάτας. Η McDonald’s χρησιμοποιεί διάφορους τύπους πατάτας όπως οι Russet Burbank, Russet Ranger, Umatilla Russet και Shepody.

Η λίστα συστατικών του McDonald’s σημειώνει επίσης τη χρήση πυροφωσφορικού οξέος νατρίου για τη συντήρηση του χρώματος. Αν έχετε κόψει ποτέ μια πατάτα σε φέτες, ξέρετε ότι δεν μοιάζουν με τις χρυσές χορδές που σερβίρει η McDonald’s στα εστιατόριά της. Όταν οι πατάτες κόβονται και εκτίθενται σε οξυγόνο, αυτό προκαλεί αποχρωματισμό, επομένως οι προμηθευτές McDonald’s χρησιμοποιούν αυτό το συστατικό για να αποτρέψουν αυτή τη διαδικασία και να διατηρήσουν το φρέσκο ​​χρυσό χρώμα που όλοι γνωρίζουμε. Αυτό το συστατικό βοηθά επίσης στη διατήρηση της υφής των πατατών καθώς τηγανίζονται.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Το νέο ποτό που χαρακτηρίστηκε ως “αναδυόμενος κίνδυνος” από τις Ευρωπαϊκές Αρχές

Τι αναφέρει η ετήσια έκθεση της EFSA για το νέο ποτό χωρίς αλκοόλ που στοχεύει όμως, να έχει τις ίδιες επιδράσεις με τα αλκοολούχα ποτά.

Ελληνικό τυρί με καρκινογόνες ουσίες προκάλεσε ευρωπαϊκό συναγερμό – Eξάγεται σε 6 χώρες (φωτο)

Συστατικά ορυκτελαίων (MOAH) που ταξινομούνται από την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων ως δυνητικά καρκινογόνα, σε φέτες vegan τυριού που παράγεται στην Ελλάδα.

3+1 αλήθειες για τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα

Τι γνωρίζουμε και τι όχι για τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο