Σάββατο, 10 Μαΐου, 2025
23.4 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Ωμά παστινάκια: Υγιεινή επιλογή ή καλύτερα μαγειρεμένα;

ΑρχικήΟικιακάΔιατροφή και ΥγείαΩμά παστινάκια: Υγιεινή επιλογή ή καλύτερα μαγειρεμένα;
spot_img

Ένα θρεπτικό λαχανικό με πολλές χρήσεις στην κουζίνα.

Τα παστινάκια είναι ένα από τα πιο χαρακτηριστικά χειμερινά λαχανικά, με εποχή συγκομιδής από τον Νοέμβριο έως τα τέλη Μαρτίου. Αν και συνήθως καταναλώνονται βραστά ή τηγανητά, μπορούν να φαγωθούν και ωμά, προσφέροντας μια γλυκιά, ελαφρώς πικάντικη γεύση, παρόμοια με αυτή του καρότου.

- Advertisement -

Σύμφωνα με το Ομοσπονδιακό Κέντρο Διατροφής της Γερμανίας (BZfE), η κατανάλωση ωμών παστινακιών είναι απολύτως ασφαλής. Ωστόσο, επειδή οι ρίζες έρχονται σε άμεση επαφή με το χώμα, είναι σημαντικό να τις πλένετε καλά ή να τις ξεφλουδίζετε πριν από την κατανάλωση, ώστε να απομακρύνονται τυχόν υπολείμματα φυτοφαρμάκων ή ακαθαρσιών.

Η ωμή κατανάλωση παστινακιών διατηρεί τη βιταμίνη C, η οποία μπορεί να χαθεί κατά το μαγείρεμα. Επιπλέον, είναι πλούσια σε κάλιο, φυτικές ίνες και άμυλο, συμβάλλοντας στην καλή λειτουργία του εντέρου και προσφέροντας αίσθηση κορεσμού με μόλις 64 θερμίδες ανά 100 γραμμάρια.

Τα ωμά παστινάκια μπορούν να καταναλωθούν τριμμένα σε σαλάτες, κομμένα σε μπαστουνάκια ως σνακ ή ακόμα και σε smoothies, προσθέτοντας μια διακριτικά γλυκιά και πικάντικη γεύση.

Κατά την αγορά, προτιμήστε σφιχτές ρίζες με λεία, άθικτη φλούδα, καθώς αυτές είναι πιο φρέσκες. Τα παστινάκια διατηρούνται στο ψυγείο για περίπου δύο εβδομάδες, ιδανικά τυλιγμένα σε ένα υγρό πανί για να μην ξεραθούν.

Συνταγή: Σαλάτα με παστινάκι, καρότο και μήλο

Για μια απλή και θρεπτική σαλάτα, τρίψτε δύο καρότα και τέσσερα παστινάκια, προσθέστε ένα κομμένο μήλο και μια χούφτα ψιλοκομμένα καρύδια. Ανακατέψτε τα υλικά με ένα ντρέσινγκ από μηλόξυδο, κραμβέλαιο, αλάτι, πιπέρι και μια πρέζα ζάχαρη. Γαρνίρετε με μαϊντανό ή άλλα μυρωδικά της επιλογής σας.

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Ορυκτέλαια στα τρόφιμα: Οι πιέσεις της βιομηχανίας καθυστερούν την προστασία των καταναλωτών – Αποκαλυπτικά έγγραφα της ΕΕ

Στο φως διαφωνίες, επιρροές και γραφειοκρατικές περιπλοκές γύρω από τον νέο κανονισμό για τους επικίνδυνους ρυπαντές τροφίμων

Η απάτη και ο κίνδυνος των “βιολογικών” οικιακών σκευών – Ανησυχία για την ασφάλεια της μελαμίνης

Η μελαμίνη εξακολουθεί να υπάρχει ευρέως σε είδη που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα (FCA) και δηλώνονται ως κατασκευασμένα από μπαμπού

Γιατί η Manchester United ψάχνει υπεύθυνο ασφάλειας τροφίμων; Το σωστό παράδειγμα ενός τεράστιου συλλόγου

Η σημασία της διατροφικής ασφάλειας στον επαγγελματικό αθλητισμό και ένα πρόσφατο περιστατικό που το επιβεβαιώνει
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα