Πέμπτη, 26 Δεκεμβρίου, 2024
10.4 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Ποια είναι τα πιο υγιεινά πατατάκια;

ΑρχικήΝέαΠοια είναι τα πιο υγιεινά πατατάκια;
spot_img

Τα πάντα κρίνονται στον τρόπο μαγειρέματος και στα υλικά που χρησιμοποιούνται

Ό,τι κι αν έχετε ακούσει ή διαβάσει, τα πατατάκια παραμένουν κορυφαία επιλογή σνακ για τις δύσκολες ώρες της… λιγούρας. Υπάρχει άραγε πιο υγιεινή εκδοχή της τραγανής πατάτας, ώστε αφού την κάνουμε, που την κάνουμε την παρασπονδία, να νιώθουμε τουλάχιστον λιγότερες τύψεις;

Οι διαιτολόγοι λοιπόν λένε ότι η απάντηση θα εξαρτηθεί από τις προσωπικές σας προτιμήσεις και τους διατροφικούς στόχους σας.

«Τα πατατάκια στην πιο φυσική τους μορφή είναι στην πραγματικότητα απλώς πατάτες, λάδι και λίγο αλάτι», λέει η Rachel Stahl Salzman, διαιτολόγος και πιστοποιημένη στη φροντίδα και εκπαίδευση του διαβήτη στο Weill Cornell Medicine.

Και οι πατάτες είναι λαχανικό ! Έτσι, ακόμη και ένα λιπαρό πατατάκι μπορεί να προσφέρει κάποιες φυτικές ίνες, βιταμίνες και μέταλλα, λέει. Αλλά αυτός δεν είναι ακριβώς ο πιο υγιεινός τρόπος για να αποκτήσετε αυτά τα διατροφικά οφέλη.

Αν και μπορείτε να λάβετε θρεπτικά συστατικά όπως κάλιο και βιταμίνη Α από τις πατάτες, «Όταν τις κόβετε σε πολύ λεπτές φέτες, τις τηγανίζετε σε —συχνά ανθυγιεινά— λάδια και τις πνίγετε σε αλάτι ή καρυκεύματα, γίνονται λιγότερο υγιεινές», δήλωσε η Τζούλια Ζουμπάνο, διαιτολόγος στο Cleveland Clinic’s Center for Human Nutrition.

Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι τα πατατάκια δεν μπορούν να είναι μέρος της διατροφής σας, λέει η Zumpano. «Οτιδήποτε με μέτρο μπορεί να συμπεριληφθεί με ασφάλεια», λέει, «ειδικά αν προσέχετε τα συστατικά και ελέγχετε τη μερίδα».

Έτσι, τα πατατάκια δεν είναι ακριβώς υγιεινή τροφή και δεν χρειάζεται να είναι! Αλλά αν ψάχνετε για μια πιο υγιεινή εκδοχή του αλμυρού, τραγανού σνακ σας, οι διαιτολόγοι μοιράζονται τι πρέπει να προσέξετε.

Ψημένο και όχι τηγανητό

Τα κλασικά πατατάκια είναι συνήθως τηγανητά, κάτι που τα κάνει εξαιρετικά τραγανά. Αλλά το τηγάνισμα των τροφίμων δεν είναι ο πιο υγιεινός τρόπος για να τα μαγειρέψετε.

Μια διατροφή πλούσια σε τηγανητά και υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο για καρδιαγγειακά προβλήματα, καρκίνο , άνοια και προβλήματα ψυχικής υγείας . Τα τηγανητά, λιπαρά τρόφιμα μπορούν επίσης να επιδεινώσουν καταστάσεις υγείας όπως η παλινδρόμηση οξέος .

Οι τηγανητές πατάτες μπορεί επίσης να έχουν μερικούς μοναδικούς κινδύνους για την υγεία, λέει η Zumpano, όπως το ακρυλαμίδιο , μια ένωση που αναδύεται σε υψηλή θερμοκρασία. Σε εργαστηριακές μελέτες, το ακρυλαμίδιο μπορεί να προκαλέσει καρκίνο και άλλα προβλήματα υγείας στα ζώα, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων .

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο τα σνακ πατάτας που έχουν ψηθεί και όχι τηγανιστεί θα είναι μια πιο υγιεινή επιλογή, συμφωνούν οι ειδικοί.

Πιο υγιεινά μαγειρικά λάδια

Δεν είναι μόνο το πώς μαγειρεύονται οι πατάτες. Το λάδι που χρησιμοποιείται για το μαγείρεμα των πατατών έχει επίσης σημασία, λένε οι ειδικοί. Γενικά, οι ειδικοί συνιστούν να αποφεύγετε τα τσιπς που παρασκευάζονται με ζωικά έλαια καθώς και λάδι καρύδας ή φοινικοπυρήνα, τα οποία έχουν υψηλότερα επίπεδα κορεσμένων λιπαρών.

Αντίθετα, για τις πιο υγιεινές επιλογές, αναζητήστε τσιπς που παρασκευάζονται με αβοκάντο ή ελαιόλαδο. Ειδικότερα, το ελαιόλαδο θεωρείται το πιο υγιεινό μαγειρικό λάδι λόγω του συνδυασμού του από υγιή λίπη, βιταμίνες και αντιοξειδωτικά.

Ένα τσιπ που είναι «βουτηγμένο σε λάδι υψηλότερης ποιότητας, όπως ελαιόλαδο ή λάδι αβοκάντο, θα ήταν σίγουρα καλύτερη επιλογή», λέει η Zumpano. Ωστόσο, το σημείο καύσης του ελαιόλαδου και του αβοκάντο είναι χαμηλότερο από αυτό των άλλων επιλογών, γεγονός που τα καθιστά πιο κατάλληλα στο ψήσιμο παρά στο τηγάνισμα.

Μερικά πατατάκια παρασκευάζονται με μείγμα φυτικών ελαίων. Για παράδειγμα, υπάρχουν πατατάκια που παρασκευάζονται με ένα μείγμα που περιλαμβάνει έλαια canola, καλαμποκιού, σόγιας και/ή ηλιέλαιου . Τα φυτικά έλαια όπως αυτά περιέχουν συνήθως μια καλή ισορροπία υγιεινών λιπών και θρεπτικών συστατικών και γενικά αντέχουν σε υψηλότερες θερμοκρασίες.

Ποικιλία λαχανικών και οσπρίων

Οι πατάτες περιέχουν ορισμένα θρεπτικά συστατικά – ακόμη και σε μορφή τσιπς.

«Τώρα φτιάχνουν πατατάκια από παντζάρια, λάχανο και γλυκοπατάτα , τα οποία προσδίδουν διαφορετικά προφίλ βιταμινών και μετάλλων», λέει ο Stahl Salzman. Υπάρχουν επίσης τσιπς από καλαμπόκι , ποπ κορν και μαύρα φασόλια, καθώς και σνακ με βάση το μπιζέλι , τα ρεβίθια και τις φακές που παρέχουν μεγαλύτερη δόση χορταστικής πρωτεΐνης και φυτικών ινών.

Μπορείτε ακόμη και να φτιάξετε μερικά από αυτά μόνοι σας , κάτι που σας δίνει περισσότερο έλεγχο στη μέθοδο μαγειρέματος και τα συστατικά. Αλλά τα λαχανικά τσιπς δεν είναι απαραίτητα πιο υγιεινά από τα αντίστοιχα με βάση τις πατάτες. Ακόμα κι αν τα πατατάκια σας είναι φτιαγμένα από παντζάρι ή λάχανο, μπορεί να έχουν πολύ πρόσθετο νάτριο και κορεσμένα λιπαρά.

Όπως και με τα πατατάκια, αναζητήστε τσιπς λαχανικών που είναι ψημένα (όχι τηγανητά) και μαγειρεμένα σε πιο υγιεινά, πλούσια σε θρεπτικά έλαια. Και να θυμάστε ότι τα πατατάκια δεν είναι ο καλύτερος τρόπος για να αποκομίσετε τα θρεπτικά οφέλη από τα φυτικά συστατικά τους, λένε οι ειδικοί.

«Μπορείτε να κερδίσετε ένα μικρό διατροφικό όφελος από ορισμένες από αυτές τις τροφές, αλλά εξακολουθούν να είναι σνακ», λέει η Zumpano. «Θα είναι καλύτερα να τρώτε αληθινό λάχανο ή μαύρα φασόλια έναντι της εκδοχής τους με τσιπ».

Προσοχή στην ποσότητα

Η αλήθεια είναι ότι όλες αυτές οι επιλογές τσιπ εξακολουθούν να είναι σνακ. Δεν προορίζονται να είναι βασική πηγή θρεπτικών συστατικών – προορίζονται να είναι νόστιμα!

Έτσι, γενικά, οι διαιτολόγοι λένε ότι είναι εντάξει να τρώτε μια τυπική μερίδα από τα σνακ που αγαπάτε με μέτρο, ακόμα κι αν δεν ταιριάζουν με τον παραδοσιακό ορισμό του «υγιεινού». (Εάν έχετε ορισμένες ιατρικές παθήσεις, ίσως χρειαστεί να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί με τα αλμυρά σνακ όπως αυτά.)

«Είναι μια λεπτή ισορροπία», λέει ο Stahl Salzman. Και αφού σώνει και ντε λαχταράτε πατατάκια, καταναλώστε μια μικρή μερίδα, απολαύστε τη γεύση και αντιμετωπίστε το ως μια προσεκτική απόλαυση, προσθέτει.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Coca Cola: Ανάκληση 28 εκατομμυρίων αναψυκτικών λόγω σοβαρού κινδύνου – 80 επιθεωρητές εν δράσει

Η μεγαλύτερη ανάκληση των τελευταίων 25 ετών στην Αυστρία που επηρέασε 18 χώρες.

Έκκληση προς την αλλαντοβιομηχανία: Μειώστε τα συντηρητικά για να αυξήστε την ασφάλεια – Προτεινόμενες λύσεις    

Τα μέτρα που προτείνουν ερευνητές για τη μείωση του κινδύνου λιστερίωσης στα τρόφιμα.

Κίνδυνος ασφυξίας από παιδικά ζελεδάκια! Πωλούνται και στην Ελλάδα

Η λίστα των προϊόντων που ανακαλούνται, μερικά από τα οποία πωλούνται και στην Ελλάδα.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο