Η βρώμη παραμένει ένα από τα πιο ευεργετικά τρόφιμα για την υγεία της καρδιάς, σύμφωνα με κορυφαίους διεθνείς οργανισμούς υγείας.
Η Mayo Clinic, το Βρετανικό Ίδρυμα για την Καρδιά (British Heart Foundation) και η οργάνωση Heart UK, συμφωνούν ότι το ταπεινό μπολ με χυλό βρώμης μπορεί να μειώσει σημαντικά την «κακή» χοληστερίνη LDL. Ο λόγος; Οι νιφάδες βρώμης είναι πλούσιες σε διαλυτές φυτικές ίνες, που παγιδεύουν τη χοληστερίνη στον πεπτικό σωλήνα και συμβάλλουν στην αποβολή της από το σώμα. Μάλιστα, όπως αναφέρει η Mayo Clinic, η κατανάλωση βρώμης ενισχύει τη γενικότερη καρδιοπροστασία, ενώ έχει επίσης συσχετιστεί με χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του εντέρου, άνοιας και εγκεφαλικού επεισοδίου.
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Κι άλλα καρκινογόνα μπαλόνια στην αγορά – Οδηγίες προς τους γονείς
Όλα τα είδη βρώμης είναι ολικής άλεσης – ακόμα και τα στιγμιαία
Σε αντίθεση με άλλα δημητριακά που χάνουν τις φυτικές ίνες τους κατά την επεξεργασία, η βρώμη διατηρεί το μεγαλύτερο μέρος των ωφέλιμων συστατικών της ακόμη και μετά από άλεση, όπως εξηγεί η διατροφολόγος Dr Frankie Phillips από τον Βρετανικό Σύλλογο Διαιτολόγων (BDA). Η βρώμη, ακόμη και σε μορφή στιγμιαίου χυλού (porridge), παραμένει πλούσια σε:
- φυτικές ίνες
- βιταμίνες του συμπλέγματος Β
- αντιοξειδωτικά
- μέταλλα
«Η βρώμη είναι οικονομική, εύκολη στην προετοιμασία και εξαιρετικά θρεπτική», τονίζει η ειδικός.
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Ανεβάζει το στοματικό διάλυμα την πίεση; Τι λένε οι επιστήμονες;
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Βούτυρο που πωλείται σε μεγάλο σούπερ μάρκετ περιέχει επικίνδυνο βακτήριο
Πότε η βρώμη γίνεται λιγότερο υγιεινή;
Ο κίνδυνος δεν προέρχεται από τη βρώμη καθαυτή, αλλά από τα πρόσθετα. Η χρήση μεγάλης ποσότητας ζάχαρης, σιροπιού ή επεξεργασμένων υλικών (όπως έτοιμα μείγματα porridge με γεύσεις) μπορεί να ακυρώσει πολλά από τα οφέλη της. Η Dr Phillips συνιστά να επιλέγουμε σκέτες νιφάδες βρώμης και να τις εμπλουτίζουμε με καρπούς, φρούτα ή κανέλα, αποφεύγοντας τα έτοιμα μείγματα με προσθήκη ζάχαρης.
Η βρώμη μπορεί να είναι το πιο παρεξηγημένο πρωινό. Είναι ένα φθηνό superfood, κατάλληλο για καθημερινή κατανάλωση. Όπως σχολιάζει το British Heart Foundation, «οι επιζώντες εμφράγματος που αυξάνουν την πρόσληψη φυτικών ινών έχουν περισσότερες πιθανότητες να ζήσουν περισσότερο». Κι αυτό, αξίζει κάθε κουταλιά.
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Χαλασμένος μπακαλιάρος στους πάγκους μεγάλου σουπερμάρκετ – Βρέθηκε TVB-N πάνω από το όριο
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Σαλικυλικό οξύ στα καλλυντικά: Σοβαρός κίνδυνος για παιδιά και έγκυες – Σε ποια καθημερινά προϊόντα είναι παρόν