Ενώ θεωρούνται γενικά εύπεπτα, ορισμένοι μπορεί να παρουσιάσουν αέρια ή φούσκωμα μετά την κατανάλωση αυγών.
Τα αυγά είναι μια εξαιρετική πηγή πρόσθετης πρωτεΐνης για πρωινό, μεσημεριανό και βραδινό. Η ομελέτα με ένα κουλούρι ολικής άλεσης μπορεί να σας κρατήσει χορτάτους μέχρι το μεσημεριανό γεύμα.
Έχετε όμως παρατηρήσει ποτέ ότι αφού απολαύσετε ένα ή δύο αυγά, αυξάνεται ο κίνδυνος εμφάνισης ανεπιθύμητων αερίων; Ωστόσο τα αυγά δεν έχουν την αποκλειστική ευθύνη, εκτός αν έχετε αλλεργία ή δυσανεξία. Αν διαπιστώνετε ότι το φαινόμενο εμφανίζεται όλο και συχνότερα μετά την κατανάλωση αυγών, ίσως θα έπρεπε να ελέγξτε τις άλλες τροφές που τρώτε μαζί με αυτά.
Τα αυγά δεν έχουν λακτόζη, οπότε είναι μια χαρά για τους ανθρώπους που έχουν αέρια όταν καταναλώνουν γαλακτοκομικά. Ωστόσο, πολλοί θα απολαύσουν μια ομελέτα με τυρί, το οποίο έχει λακτόζη. Τα κρεμμύδια και το σκόρδο μπορεί να συμβάλλουν στον μετεωρισμό. Τα φασόλια, τα δημητριακά ολικής αλέσεως και τα σταυρανθή λαχανικά έχουν φυτικές ίνες και ένα σύνθετο σάκχαρο που μπορεί να προκαλέσει αέρια.
Επιπροσθέτως, θα πρέπει επίσης να ελέγξετε τα ποτά σας, γιατί τα ανθρακούχα αναψυκτικά και η μπύρα μπορεί να σας κάνουν να αισθάνεστε φουσκωμένοι. Εκείνη η μπάρα πρωτεΐνης χωρίς ζάχαρη που τσιμπολογήσατε; Το πιο πιθανό είναι να είχε αλκοόλ με ζάχαρη που φουσκώνει το στομάχι σας. Αν φάτε κάποια από αυτές τις τροφές που θα μπορούσαν να σας προκαλέσουν αέρια, η μεθειονίνη στα αυγά προσθέτει αυτό το «λιβάνι» που μυρίζει θείο.
Πιθανότατα δεν θα βρείτε αυγά χωρίς μεθειονίνη, καθώς είναι ένα απαραίτητο αμινοξύ που το σώμα σας δεν μπορεί να παράγει μόνο του. Πρέπει να πάρετε αυτό το αμινοξύ από τα τρόφιμα. Η μεθειονίνη υποστηρίζει την παραγωγή ενέργειας, την υγεία του ανοσοποιητικού συστήματος και την πέψη, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Amino Acids.
Βοηθά επίσης στη ρύθμιση της επεξεργασίας του λίπους και προστατεύει από το οξειδωτικό στρες που συχνά οδηγεί σε χρόνιες ασθένειες. Ένα αυγό παρέχει 0.19 γραμμάρια μεθειονίνης (26% της ημερήσιας συνιστόμενης ποσότητας), αλλά οι ζωικές πηγές πρωτεΐνης, όπως το κοτόπουλο, η γαλοπούλα και η μπριζόλα, μπορούν να σας δώσουν διπλάσια ποσότητα μεθειονίνης που χρειάζεστε την ημέρα σε μία μόνο μερίδα.
Όταν το σώμα σας χωνεύει τις τροφές που περιέχουν μεθειονίνη, μπορεί να τη μετατρέψει σε ουσίες που περιέχουν θείο και βοηθούν στη λειτουργία των κυττάρων και στην προστασία των ιστών. Τα βακτήρια του εντέρου διασπούν τη μεθειονίνη σε υδρόθειο, το οποίο μπορεί να μυρίζει σαν σάπια αυγά. Αν έχετε ήδη αέρια, αυτή η μυρωδιά θείου βγαίνει μαζί με αυτά. Θα μπορούσατε να κατηγορήσετε τα αυγά, αλλά θα μπορούσατε επίσης να έχετε αυτή τη μυρωδιά αν τρώτε πολλές ζωικές πρωτεΐνες.
Τα αυγά είναι μία από τις τροφές που το Διεθνές Ίδρυμα για τις γαστρεντερικές διαταραχές αναφέρει ότι είναι λιγότερο πιθανό να προκαλέσουν αέρια. Αν έχετε μια κοινωνική υποχρέωση αργότερα, μπορείτε να φάτε τα αυγά σας με ντομάτες και κολοκυθάκια, ώστε να μην έχετε τόσα αέρια. Συμπεριλάβετε ψωμί χωρίς γλουτένη και ίσως μερικά μούρα ή πεπόνι για λίγες φυτικές ίνες που δεν θα επιβαρύνουν το πεπτικό σας σύστημα. Ωστόσο, πολλοί υδατάνθρακες μπορεί να προκαλέσουν αέρια, οπότε διατηρήστε τη διατροφή σας ισορροπημένη προσθέτοντας άπαχη πρωτεΐνη και υγιεινά λιπαρά.
Οι συχνές κρίσεις αερίων μπορεί να σημαίνουν μερικά άλλα πράγματα. Μπορεί να καταπίνετε περισσότερο αέρα ενώ τρώτε και πίνετε, κάτι που μπορεί να συμβαίνει αν μιλάτε ενώ τρώτε ή σας αρέσει να μασάτε τσίχλα. Το πεπτικό σας σύστημα μπορεί να είναι λίγο πιο ανθεκτικό σε ορισμένες τροφές από ό,τι σε άλλες, γι’ αυτό καλό είναι να γνωρίζετε πώς τα διάφορα τρόφιμα και ποτά επηρεάζουν τον οργανισμό σας.
Θα μπορούσατε να δοκιμάσετε να αποκλείσετε ορισμένα τρόφιμα από τη διατροφή σας για να δείτε ποιες τροφές είναι οι “ένοχες”. Η λήψη πεπτικών ενζύμων θα μπορούσε επίσης να βοηθήσει το σώμα σας να χωνέψει καλύτερα τις τροφές σας. Αν τα αέρια και το φούσκωμα παρεμβαίνουν στη ζωή σας, συμβουλευτείτε το γιατρό σας για να δείτε αν έχετε κάποιο πεπτικό πρόβλημα, όπως το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου.