Η επιστήμη της διατροφικής νευροψυχιατρικής αποκαλύπτει τη στενή σχέση μεταξύ πιάτου και εγκεφάλου.
Ο εγκέφαλος μας είναι ένα ακούραστο όργανο. Εργάζεται διαρκώς, από τον έλεγχο της αναπνοής και των καρδιακών παλμών, μέχρι την παραγωγή σκέψεων και συναισθημάτων. Για να εκτελεί σωστά όλα αυτά τα καθήκοντα, χρειάζεται σταθερή και ποιοτική παροχή «καυσίμου» και αυτό το καύσιμο είναι η διατροφή μας. Η ποιότητα αυτού που καταναλώνουμε επηρεάζει τη λειτουργία, τη δομή και την ψυχική κατάσταση του εγκεφάλου.
Ο εγκέφαλος αποδίδει καλύτερα όταν τροφοδοτείται με θρεπτικά συστατικά: Βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά που προστατεύουν τα εγκεφαλικά κύτταρα από το οξειδωτικό στρες, τη φθορά που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες. Αντίθετα, τα επεξεργασμένα τρόφιμα και τα ραφιναρισμένα σάκχαρα προκαλούν φλεγμονές, επιδεινώνουν τη ρύθμιση της ινσουλίνης και συνδέονται με νευρολογική έκπτωση και διαταραχές της διάθεσης, όπως η κατάθλιψη.

Πλέον, η σύνδεση μεταξύ του περιεχομένου του πιάτου μας και της λειτουργίας του εγκεφάλου μας δεν αμφισβητείται. Οι έρευνες των τελευταίων 15 ετών δείχνουν ότι η υγιεινή διατροφή δεν προλαμβάνει μόνο καρδιομεταβολικά νοσήματα και καρκίνο, αλλά μπορεί επίσης να προστατεύσει τη γνωστική λειτουργία και την ψυχική ισορροπία.
Ένα παράδειγμα είναι η διατροφή MIND, μια σύνθεση της Μεσογειακής και της δίαιτας DASH, που στοχεύει στη μείωση του κινδύνου νευροεκφυλιστικών νοσημάτων, όπως το Αλτσχάιμερ. Μελέτες έχουν δείξει ότι η πιστή εφαρμογή της μειώνει κατά 33% τον κίνδυνο εμφάνισης κατάθλιψης.
Η υπερκατανάλωση αλκοόλ, αν και προσωρινά χαλαρωτική, έχει μακροπρόθεσμα αρνητικές επιπτώσεις στον εγκέφαλο και τη διάθεση. Προκαλεί αλλαγές στη δομή του εγκεφάλου και συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο άνοιας, ακυρώνοντας τα φαινομενικά «θετικά» της κατανάλωσης.
Η καθημερινή επιλογή σπιτικού φαγητού, η αποφυγή υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων και η προσήλωση σε ισορροπημένα γεύματα συμβάλλουν αποφασιστικά στην υγεία του εγκεφάλου. Το μοντέλο της διατροφής MIND δίνει έμφαση σε συγκεκριμένες τροφές πλούσιες σε αντιοξειδωτικά, ωμέγα-3 λιπαρά, βιταμίνες του συμπλέγματος Β και Ε, και άλλα μικροθρεπτικά συστατικά που ενισχύουν τη γνωστική λειτουργία.
Τι να βάλετε στο πιάτο σας:
- Πράσινα φυλλώδη λαχανικά, όπως το σπανάκι, το μπρόκολο και το πράσινο λάχανο
- Κόκκινα μούρα, όπως τα βατόμουρα, οι φράουλες και τα σμέουρα
- Δημητριακά ολικής αλέσεως
- Λιπαρά ψάρια, ιδίως μικρά (σαρδέλες, σκουμπρί)
- Λευκό κρέας αντί για κόκκινο
- Υγιεινά έλαια, όπως ελαιόλαδο