Κυριακή, 30 Ιουνίου, 2024
27.2 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Και όμως… Μπορείτε μόνοι σας να αυξήσετε την περιεκτικότητα σε βιταμίνη D των μανιταριών

ΑρχικήΟικιακάΔιατροφή και ΥγείαΚαι όμως... Μπορείτε μόνοι σας να αυξήσετε την περιεκτικότητα σε βιταμίνη D των μανιταριών
spot_img

Ο απλός τρόπος να βελτιώσετε την διατροφική αξία των μανιταριών με βιταμίνη D.

Η βιταμίνη D αποκαλείται “βιταμίνη του ήλιου” για συγκεκριμένο λόγο. Επειδή είναι η μόνη που δεν είναι διαθέσιμη μόνο μέσω της τροφής. Όταν βρίσκεστε στον ήλιο, μια ουσία που ονομάζεται 7-DHC απορροφά τη βιταμίνη D στο δέρμα σας και ξεκινά τις απαραίτητες μετατροπές ώστε το σώμα σας να μπορεί να χρησιμοποιήσει αυτή τη θρεπτική ουσία.

Υπάρχουν λίγες φυσικές πηγές βιταμίνης D, ειδικά αυτές που είναι κατάλληλες για χορτοφάγους και vegans. Τα μανιτάρια που συλλέγονται από την άγρια φύση, ανέκαθεν περιείχαν υψηλότερες ποσότητες βιταμίνης D σε σύγκριση με εκείνα που κυκλοφορούν στο εμπόριο. Αυτό οφείλεται εν μέρει στην καλλιέργεια των εμπορικών μανιταριών σε σκοτεινούς χώρους καλλιέργειας.

Ωστόσο, μπορείτε να βελτιώσετε ακόμα περισσότερο τη διατροφική τους αξία βάζοντας τα μανιτάρια στο φως του ήλιου πριν τα φάτε.

Έρευνες έχουν διαπιστώσει ότι η έκθεση των μανιταριών στο υπεριώδες (UV) φως μετά τη συγκομιδή αυξάνει την ποσότητα της βιταμίνης D. Παρά το πλεονέκτημα αυτό, έχουν διαπιστωθεί κάποιες αποκλίσεις στην ποσότητα της βιταμίνης D μεταξύ -μανιταριών τόσο της ίδιας όσο και διαφορετικών ποικιλιών. Ως αποτέλεσμα, τα μανιτάρια που διατίθενται στο εμπόριο μπορεί να παρέχουν ή να μην παρέχουν σημαντική ποσότητα βιταμίνης D.

Υπάρχουν πολλές διαφορετικές ποικιλίες μανιταριών που έχουν χρησιμοποιηθεί ιατρικά από τους πολιτισμούς εδώ και χιλιάδες χρόνια. Σήμερα, οι επιδράσεις τους έχουν μελετηθεί σε σχέση με τη θεραπεία του καρκίνου, της κατάθλιψης και της υπέρτασης. Παρόμοια με όταν ο ήλιος χτυπάει το δέρμα σας, όταν τα μανιτάρια εκτίθενται σε υπεριώδη ακτινοβολία, η περιεκτικότητά τους σε βιταμίνη D2 αυξάνεται σημαντικά.

Η βιταμίνη D2 προέρχεται από φυτικές πηγές, ενώ η βιταμίνη D3 προέρχεται από ζώα. Η πρώτη μετατρέπεται σε βιταμίνη D3, αν και έρευνες έχουν δείξει ότι η δεύτερη είναι λίγο πιο αποτελεσματική για την αύξηση των συνολικών επιπέδων βιταμίνης D. Παρόλα αυτά, αυτό είναι χρήσιμο να το γνωρίζετε και παραμένει ευεργετικό για να βοηθήσετε στη διόρθωση της ανεπάρκειας ή στη διατήρηση της βέλτιστης κατάστασης.

Επιπλέον, τα μανιτάρια shiitake έχει ειδικά αποδειχθεί ότι περιέχουν όχι μόνο βιταμίνη D2 αλλά και βιταμίνη D3 και ακόμη και μια σπάνια μορφή βιταμίνης D που ονομάζεται βιταμίνη D4 όταν εκτίθενται στο ηλιακό φως. Τα μανιτάρια Portobello έχει επίσης αποδειχθεί ότι περιέχουν αυτή τη μοναδική μορφή βιταμίνης. Υπάρχει πολύ λίγη βιβλιογραφία σχετικά με τη βιταμίνη D4, αλλά αξίζει να την εξετάσουμε καθώς εξερευνούμε τη σχέση μεταξύ μανιταριών και υπεριώδους φωτός.

Πώς να χρησιμοποιήσετε καλύτερα τα μανιτάρια στο γεύμα σας

Δεδομένου ότι τα μανιτάρια έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, η προσθήκη μιας πηγής λιπαρών, όπως το τυρί ή το ελαιόλαδο, στο γεύμα σας μπορεί να βοηθήσει στην περαιτέρω ενίσχυση της απορρόφησης της βιταμίνης D. Η βιταμίνη D είναι μια λιποδιαλυτή βιταμίνη, που σημαίνει ότι χρησιμοποιεί το λίπος για να απορροφηθεί αποτελεσματικά και αποθηκεύεται στους λιπώδεις ιστούς σας, ώστε το σώμα να μπορεί να τη χρησιμοποιήσει όταν τη χρειάζεται.

Για να πετύχετε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, κόψτε τα μανιτάρια σας σε φέτες πριν τα βάλετε έξω για να δημιουργήσετε μεγαλύτερη επιφάνεια. Αν δεν έχετε όρεξη να το κάνετε αυτό, απλά τοποθετήστε τα έξω με τα βράγχια τους προς τα πάνω. Αφήνοντάς τα στον ήλιο για μόλις 15 λεπτά, ενώ ετοιμάζετε το υπόλοιπο γεύμα σας, είναι αρκετό για να έχετε ένα αξιοσημείωτο αποτέλεσμα. Αν δεν σκοπεύετε να μαγειρέψετε με αυτά την ίδια μέρα, απλά αποθηκεύστε τα για μελλοντική χρήση.

Η βιταμίνη D μπορεί να είναι ένα δύσκολο θρεπτικό συστατικό για να λαμβάνετε επαρκείς ποσότητες μέσω της διατροφής και της σωματικής δραστηριότητας, οπότε συμβουλές και κόλπα όπως αυτό μπορούν να είναι εξαιρετικά ευεργετικά. Την επόμενη φορά που θα προμηθευτείτε μανιτάρια, δοκιμάστε αυτό.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Οι 25 χρόνιες ασθένειες που προκαλούν τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα – Η Ευρώπη αντιστέκεται – Πρόταση για προειδοποιήσεις τύπου τσιγάρου

Τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα «παραμερίζουν» όλες τις άλλες ομάδες τροφίμων και κυριαρχούν στις παγκόσμιες δίαιτες.

Μικροπλαστικά και σε έξτρα παρθένο ελαιόλαδο ανεξάρτητα εάν είναι σε πλαστικό ή σε γυάλινο μπουκάλι!

Ανάλυση μικροπλαστικών σε εμπορικά φυτικά βρώσιμα έλαια από την Ιταλία και την Ισπανία.

Ψάρια: Ποια είναι τα πιο μολυσμένα με παράσιτα Anisakis – Στοιχεία από το RASFF τα τελευταία 23 χρόνια

Ειδοποιήσεις για Anisakis spp. στο σύστημα ταχείας ειδοποίησης για τρόφιμα και ζωοτροφές (RASFF) που αναφέρθηκαν το 2001–2023.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα