Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το ταπεινό αλλά θρεπτικά πολύτιμο λαχανικό
Για πολλούς, το σέλινο παραμένει ένα διακριτικό λαχανικό, συνδεδεμένο περισσότερο με τον ζωμό μιας σούπας παρά με το καθημερινό πιάτο. Ωστόσο, η σύγχρονη διατροφική γνώση και η κουζίνα που πειραματίζεται με φυσικά υλικά το έχουν αναδείξει σε έναν ιδιαίτερα χρήσιμο και υποτιμημένο σύμμαχο της υγείας. Είτε πρόκειται για τα τραγανά του στελέχη είτε για την πιο στιβαρή σελινόριζα, πρόκειται για ένα τρόφιμο με εξαιρετική θρεπτική αξία και πολλαπλές γευστικές εφαρμογές.
Το σέλινο είναι εξαιρετικά φτωχό σε θερμίδες, πλούσιο όμως σε φυτικές ίνες και μικροθρεπτικά συστατικά όπως η βιταμίνη Κ, το κάλιο, η βιταμίνη C και το φυλλικό οξύ. Η παρουσία αιθέριων ελαίων και πολυφαινολών ενισχύει το πεπτικό και διουρητικό του προφίλ, ενώ οι φλαβονοειδείς ενώσεις του προσφέρουν αντιφλεγμονώδη και αντιοξειδωτική δράση. Παρότι ο χυμός σέλινου έχει προωθηθεί ευρέως ως θαυματουργό, τα οφέλη του προκύπτουν περισσότερο μέσα από την ένταξή του σε μια συνολικά ισορροπημένη διατροφή, παρά ως «μονοθεραπεία». Ο φρέσκος, πράσινος μίσχος δίνει τραγανή υφή σε σαλάτες και smoothies, ενώ η σελινόριζα, με τη γήινη και πικάντικη γεύση της, αξιοποιείται ιδανικά σε πουρέ, βραστά ή ακόμη και ως βάση για σνίτσελ λαχανικών. Οι σπόροι του φυτού, τέλος, προσφέρουν ένα ιδιαίτερο άρωμα σε dressings ή παρασκευές ψωμιού, και χρησιμοποιούνται παραδοσιακά και ως βοήθημα πέψης.
Ποικιλίες και χρήσεις στην κουζίνα
- Στελέχη σέλινου: Ιδανικά για σαλάτες, ωμά σνακ με ντιπ ή φρέσκα smoothies. Η πιο ήπια γεύση τους (ειδικά όταν είναι λευκασμένα) τα κάνει ευέλικτα και δροσιστικά.
- Σελινόριζα: Πιο έντονη και γήινη σε γεύση, μαγειρεύεται εύκολα σε σούπες, πουρέδες ή ακόμα και τσιπς λαχανικών. Διατηρείται καλά για εβδομάδες σε δροσερό μέρος.
- Σπόροι σέλινου: Αρωματικοί, ελαφρώς πικροί, χρησιμοποιούνται σε ντρέσινγκ, ψωμιά, μαρμελάδες ή και για τσάι. Στη φυσιοπαθητική, θεωρούνται παραδοσιακό βοήθημα για τη διούρηση και τη χώνευση.
Για καλύτερη απορρόφηση των λιποδιαλυτών θρεπτικών ουσιών, συνδυάστε το σέλινο με υγιεινά λιπαρά, όπως ελαιόλαδο ή βούτυρο καρπών. Έτσι μεγιστοποιείται η βιοδιαθεσιμότητα συστατικών όπως τα καροτενοειδή και τα φλαβονοειδή.