Τετάρτη, 9 Ιουλίου, 2025
35.4 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Πόσο υγιεινό είναι το σέλινο;

ΑρχικήΟικιακάΔιατροφή και ΥγείαΠόσο υγιεινό είναι το σέλινο;
spot_img

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το ταπεινό αλλά θρεπτικά πολύτιμο λαχανικό

Best in Taste promo small

Για πολλούς, το σέλινο παραμένει ένα διακριτικό λαχανικό, συνδεδεμένο περισσότερο με τον ζωμό μιας σούπας παρά με το καθημερινό πιάτο. Ωστόσο, η σύγχρονη διατροφική γνώση και η κουζίνα που πειραματίζεται με φυσικά υλικά το έχουν αναδείξει σε έναν ιδιαίτερα χρήσιμο και υποτιμημένο σύμμαχο της υγείας. Είτε πρόκειται για τα τραγανά του στελέχη είτε για την πιο στιβαρή σελινόριζα, πρόκειται για ένα τρόφιμο με εξαιρετική θρεπτική αξία και πολλαπλές γευστικές εφαρμογές.

Το σέλινο είναι εξαιρετικά φτωχό σε θερμίδες, πλούσιο όμως σε φυτικές ίνες και μικροθρεπτικά συστατικά όπως η βιταμίνη Κ, το κάλιο, η βιταμίνη C και το φυλλικό οξύ. Η παρουσία αιθέριων ελαίων και πολυφαινολών ενισχύει το πεπτικό και διουρητικό του προφίλ, ενώ οι φλαβονοειδείς ενώσεις του προσφέρουν αντιφλεγμονώδη και αντιοξειδωτική δράση. Παρότι ο χυμός σέλινου έχει προωθηθεί ευρέως ως θαυματουργό, τα οφέλη του προκύπτουν περισσότερο μέσα από την ένταξή του σε μια συνολικά ισορροπημένη διατροφή, παρά ως «μονοθεραπεία». Ο φρέσκος, πράσινος μίσχος δίνει τραγανή υφή σε σαλάτες και smoothies, ενώ η σελινόριζα, με τη γήινη και πικάντικη γεύση της, αξιοποιείται ιδανικά σε πουρέ, βραστά ή ακόμη και ως βάση για σνίτσελ λαχανικών. Οι σπόροι του φυτού, τέλος, προσφέρουν ένα ιδιαίτερο άρωμα σε dressings ή παρασκευές ψωμιού, και χρησιμοποιούνται παραδοσιακά και ως βοήθημα πέψης.

Ποικιλίες και χρήσεις στην κουζίνα

  • Στελέχη σέλινου: Ιδανικά για σαλάτες, ωμά σνακ με ντιπ ή φρέσκα smoothies. Η πιο ήπια γεύση τους (ειδικά όταν είναι λευκασμένα) τα κάνει ευέλικτα και δροσιστικά.
  • Σελινόριζα: Πιο έντονη και γήινη σε γεύση, μαγειρεύεται εύκολα σε σούπες, πουρέδες ή ακόμα και τσιπς λαχανικών. Διατηρείται καλά για εβδομάδες σε δροσερό μέρος.
  • Σπόροι σέλινου: Αρωματικοί, ελαφρώς πικροί, χρησιμοποιούνται σε ντρέσινγκ, ψωμιά, μαρμελάδες ή και για τσάι. Στη φυσιοπαθητική, θεωρούνται παραδοσιακό βοήθημα για τη διούρηση και τη χώνευση.

Για καλύτερη απορρόφηση των λιποδιαλυτών θρεπτικών ουσιών, συνδυάστε το σέλινο με υγιεινά λιπαρά, όπως ελαιόλαδο ή βούτυρο καρπών. Έτσι μεγιστοποιείται η βιοδιαθεσιμότητα συστατικών όπως τα καροτενοειδή και τα φλαβονοειδή.

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Πάνω από 180 τροφικές δηλητηριάσεις σε 4 ευρωπαϊκές χώρες από ένα “αθώο” τρόφιμο – Τι έδειξε έρευνα στο eurosurveillance

Πώς ένα "αθώο" τρόφιμο προκάλεσε πανευρωπαϊκή επιδημία λοιμώξεων από Yersinia enterocolitica

LIDL Dk: Ανακαλείται ελαφρύ σνακ που μπορεί να γίνει θανάσιμη παγίδα – Η Ευρωπαϊκή κινητοποίηση και η απίστευτη ιστορία που είχε προηγηθεί

Οι Αρχές της Δανίας ενημέρωσαν την Ευρώπη για δυνητικό σοβαρό κίνδυνο από ρόφημα που πωλείται στα ράφια της αλυσίδας LIDL - Είχε προηγηθεί θάνατος ασθενούς 30 ώρες μετά την κατανάλωση παρόμοιου προϊόντος

Δηλητηριασμένα μπισκότα έδωσαν σε 233 παιδιά νηπιαγωγείου – Κατέληξαν στο νοσοκομείο με υψηλά επίπεδα μολύβδου – 8 συλλήψεις

Το προσωπικό χρησιμοποίησε χρωστικές απαγορευμένες για τρόφιμα και αγορασμένες από το διαδίκτυο - Πόνοι στο στομάχι, ναυτία και μαύρα δόντια, τα πρώτα συμπτώματα της δηλητηρίασης εκατοντάδων παιδιών
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα