Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024
11 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Πόσο υγιεινό είναι το σουβλάκι; Είναι ή όχι Junk Food;

ΑρχικήΟικιακάΔιατροφή και ΥγείαΠόσο υγιεινό είναι το σουβλάκι; Είναι ή όχι Junk Food;
spot_img

Το πλεονέκτημα έναντι άλλων γευμάτων Fast food.

   To σουβλάκι είναι αναμφισβήτητα το ελληνικό εθνικό φαγητό και μια εφεύρεση που μας έχει κάνει γνωστούς μέχρι τα πέρατα του κόσμου. Πρόκειται για φαγητό του δρόμου που μπορεί να καταναλωθεί χωρίς ιδιαίτερα σκεύη, γρήγορα και σχετικά οικονομικά. Το ερώτημα είναι κατά πόσο αυτή η τροφή είναι υγιεινή. Αν και οι υποστηρικτές μιας υγιεινής διατροφής απορρίπτουν το ταπεινό σουβλάκι, μπορεί στην πραγματικότητα να είναι ένα πλήρες, θρεπτικό γεύμα, πολύ καλύτερο από άλλα γεύματα street food.

   Tο μεγάλο του πλεονέκτημα είναι πως με ορισμένες αλλαγές μπορεί, να μετατραπεί από ανθυγιεινή σε υγιεινή τροφή. Μόνο η επιλογή του κρέατος μπορεί να αφαιρέσει από το σουβλάκι 100 θερμίδες, ενώ η αφαίρεση της πατάτας μπορεί να αφαιρέσει άλλες 200. Το καλαμάκι κοτόπουλο στήθος διαθέτει περίπου 150 θερμίδες με ελάχιστο λίπος ενώ ο χοιρινός γύρος μπορεί να ξεπεράσει τις 250 θερμίδες με αρκετά λιπαρά. Συνεπώς η επιλογή υλικών όπως κοτόπουλο, λαχανικά, αλάδωτη πίτα και ίσως λίγο γιαούρτι ή μουστάρδα μπορεί να κάνουν το σουβλάκι μια υγιεινή επιλογή με μόλις 350 θερμίδες περίπου, ενώ ένα σουβλάκι με γύρο απ’ όλα μπορεί να ξεπεράσει τις 700.

   Ως επί το πλείστον οι ειδικοί σε ξένα ειδησεογραφικά site όπως το HealthLine περιγράφουν το σουβλάκι ως υγιεινή τροφή πλούσια σε πρωτεΐνη και βιταμίνες του συμπλέγματος Β και πράγματι μια υγιεινή εκδοχή του μπορεί να προφέρει διατροφικά οφέλη. Από την άλλη το σουβλάκι χωρίς επιλεγμένα υλικά μπορεί να είναι πλούσιο σε θερμίδες και λιπαρά και με την πάροδο του χρόνου να θέσει σε κίνδυνο ένα υγιή οργανισμό. Ωστόσο, η δυνατότητα επιλογής μεταξύ των δυο, το καθιστά μια “ευλογημένη” ελληνική συνήθεια.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Πόσο επικίνδυνα είναι τα γαριδάκια και τα σνακ καλαμποκιού – Εργαστηριακή ανάλυση

Γαριδάκια και σνακ καλαμποκιού: Τα μισά περιέχουν τοξικές και καρκινογόνες ουσίες.

Τα φακελάκια τσαγιού απελευθερώνουν εκατομμύρια μικροπλαστικά στο τσάι σας – Νέα επιστημονικά ευρήματα

Τα εμπορικά φακελάκια τσαγιού απελευθερώνουν δισεκατομμύρια μικροπλαστικά, που εισέρχονται στα ανθρώπινα εντερικά κύτταρα.

Η φωτεινή πλευρά του κουρκουμά

Ώρα να αναδειχθούν τα πλεονεκτήματα του υποτιμημένου αυτού μπαχαρικού.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο