Πώς το πλεόνασμα της γαλακτοκομικής βιομηχανίας μετατράπηκε σε μια αγορά αξίας 5 δισεκατομμυρίων ευρώ
Περπατήστε στους διαδρόμους του τοπικού σας σούπερ μάρκετ ή ακόμα και του καταστήματος υγιεινής διατροφής και θα δείτε πρόσθετες πρωτεΐνες σε όλα τα προϊόντα, όχι μόνο στις κλασικές σκόνες και μπάρες, αλλά και σε παγωτά, σάλτσες, ποπ κορν, βάφλες, πλιγούρι βρώμης, δημητριακά με φρούτα, τορτίγιας, ζυμαρικά και ακόμη και νερό, όλα με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες και χαμηλές θερμίδες. Η σύντομη απάντηση στο ερώτημα από πού προέρχονται όλα αυτά είναι ο ορός γάλακτος.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | “Διαδώστε την είδηση” – Σε 15 χώρες και στην Ελλάδα, το καρκινογόνο οικιακό σκεύος IKEA – Δείτε φωτογραφία
Αρχικά ένα απόβλητο προϊόν της τυροκομίας, ο ορός γάλακτος είναι πλέον μια βιομηχανία πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων και το πιο πωλημένο συμπλήρωμα πρωτεΐνης στον κόσμο. Φημισμένος για τις ιδιότητες του στην ανάπτυξη μυών και την εύπεπτη του φύση, ο ορός γάλακτος έχει αγκαλιαστεί από αθλητές, άτομα που κάνουν δίαιτα και απλούς καταναλωτές. Ωστόσο, πίσω από τη γυαλιστερή συσκευασία κρύβεται μια πιο σκοτεινή και περίπλοκη ιστορία.
Πολλοί παράγοντες ενίσχυσαν την παραγωγή γάλακτος κατά τη διάρκεια του 20ού αιώνα. Τις δεκαετίες του 1920 και του 1930, η τεχνολογία ψύξης επεκτάθηκε, μαζί με τα δίκτυα σιδηροδρόμων και φορτηγών, επιτρέποντας την ευρύτερη διανομή. Κατά τη διάρκεια των δεκαετιών του 1950 και 1960, τα αντιβιοτικά και η τεχνητή γονιμοποίηση μείωσαν το κόστος των γαλακτοκομικών προϊόντων, ενώ οι βελτιώσεις στη γενετική και τη διατροφή συνέχισαν να αυξάνουν την ποσότητα γάλακτος που παρήγαγε κάθε αγελάδα. Καθώς το γάλα γινόταν όλο και πιο άφθονο, οι τιμές έγιναν ασταθείς, οδηγώντας την ομοσπονδιακή κυβέρνηση να εγγυηθεί υψηλότερες τιμές και να αγοράσει το πλεόνασμα γαλακτοκομικών προϊόντων ως δίχτυ ασφαλείας για τους αγρότες και να εξασφαλίσει ότι υπήρχε αρκετό γάλα για τον αυ
Αυτό το σύστημα στήριξης των τιμών τελικά οδήγησε σε ακόμη μεγαλύτερη υπερπαραγωγή, επειδή προστάτευε τους αγρότες από τις χαμηλές τιμές που συνήθως προκαλούσε η υπερπροσφορά. Μεγάλο μέρος αυτού του υπερπροσφερόμενου γάλακτος, με τη σειρά του, μετατράπηκε σε τυρί. Τα αρχεία του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ δείχνουν ότι κατά τη δεκαετία του 1930 και του 1940 παρήχθησαν περίπου 350-600 εκατομμύρια λίβρες τυριού, από τις οποίες προέκυψαν εκατοντάδες εκατομμύρια γαλόνια ορού γάλακτος. Μεγάλο μέρος αυτού απορρίφθηκε σε ποτάμια ή διασκορπίστηκε σε χωράφια.
Δυστυχώς, χωρίς επεξεργασία, αυτά τα πλούσια σε άζωτο απόβλητα αποτελούν μεγάλο πρόβλημα για το περιβάλλον. Προκάλεσαν μεγάλη άνθιση φυκιών και μαζική θνησιμότητα ψαριών στο Ουισκόνσιν, το Βερμόντ και το Οντάριο. Υπήρξε μεγάλη σπατάλη, ζημιά και, το πιο σημαντικό για τις γαλακτοκομικές εταιρείες, απώλεια κερδών. Ως εναλλακτική λύση, ο νέος βιομηχανικός εξοπλισμός επέτρεψε την εμφάνιση ορισμένων πρωτεϊνικών σκόρων στις δεκαετίες του 1950 και 1960, αλλά η βιομηχανία πρωτεΐνης ορού γάλακτος δεν απογειώθηκε πραγματικά μέχρι τη δεκαετία του 1980, όταν άρχισε να αναπτύσσεται παράλληλα με τη δημοτικότητα του bodybuilding και του πρότυπου του, του Άρνολντ Σβαρτσενέγκερ. Με την άνοδο των δίαιτων χαμηλών υδατανθράκων και της δίαιτας Άτκινς τη δεκαετία του 1990 και του 2000, αυξήθηκε το ενδιαφέρον για τις πρωτεΐνες και, μαζί με αυτό, και για την πρωτεΐνη ορού γάλακτος.
Σήμερα, η παγκόσμια αγορά πρωτεΐνης ορού γάλακτος εκτιμάται σε περίπου 5,5 δισεκατομμύρια δολάρια, με ετήσια αύξηση περίπου 10%. Ο ορός γάλακτος και η καζεΐνη, που επίσης προέρχονται από το γάλα, είναι μακράν οι μεγαλύτερες πηγές για την αγορά συμπληρωμάτων πρωτεΐνης, ακολουθούμενες από το κολλαγόνο που προέρχεται από το δέρμα και τα οστά των ζώων και, στη συνέχεια, από φυτικές πηγές όπως τα μπιζέλια, η σόγια και η κάνναβη. Κατά μέσο όρο, οι Αμερικανοί τρώνε 40% περισσότερο κρέας από ό,τι συνιστούν οι διατροφικές οδηγίες του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA) και μέχρι στιγμής έχουμε καταναλώσει περισσότερα ετησίως στη δεκαετία του 2020 από ό,τι στη δεκαετία του 2010. Η ζήτηση για γαλακτοκομικά προϊόντα έχει επίσης αυξηθεί και οι υποστηρικτές της βιομηχανίας λένε ότι τα πολλά χρόνια τεράστιων προσπαθειών μάρκετινγκ για προϊόντα εμπλουτισμένα με πρωτεΐνες είναι ένα βασικό μέρος αυτής της ζήτησης και των κερδών που προκύπτουν.
Η βιομηχανία πρωτεϊνικής σκόνης ευδοκιμεί χάρη στην πολιτισμική εμμονή με τις πρωτεΐνες και τη φήμη τους ως «ευεργετικών μακροθρεπτικών συστατικών», ιδιαίτερα όταν χρησιμοποιούνται για την ανάπτυξη μυών και την απώλεια βάρους. Η κουλτούρα του fitness προωθεί συχνά επίπεδα ημερήσιας πρόσληψης που υπερβαίνουν τα απαραίτητα. Συνήθως, το μεγαλύτερο μέρος της πρόσληψης πρωτεϊνών προέρχεται από κρέατα, αυγά, φασόλια και άλλες κοινές διατροφικές πηγές. Τώρα, πολλοί λάτρεις του fitness θεωρούν αυτές τις τυπικές πηγές ως συμπληρωματικές, και το μεγαλύτερο μέρος προέρχεται από εμπλουτισμένα προϊόντα με ορό γάλακτος. Πολλοί άνθρωποι αντικαθιστούν ακόμη και ολόκληρα γεύματα, με τις αντίστοιχες ίνες και θρεπτικές ουσίες, με πρωτεϊνικά smoothies και εναλλακτικά προϊόντα.
Όσον αφορά το σώμα, η κοινή λογική για τους θαμώνες των γυμναστηρίων είναι να προσπαθούν να καταναλώνουν ένα γραμμάριο πρωτεΐνης ανά κιλό σωματικού βάρους, αλλά μια μετα-ανάλυση μελετών του 2022 που εξέτασε το θέμα διαπίστωσε ότι τα δύο τρίτα αυτής της ποσότητας είναι στην πραγματικότητα αρκετά για τη μεγιστοποίηση της μυϊκής ανάπτυξης, και μόνο το ένα τρίτο είναι αρκετό για τη γενική υγεία. Πολλοί άνθρωποι θεωρούν ότι οι δίαιτες με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες και ειδικά με χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες βοηθούν στην απώλεια βάρους, αλλά έρευνες δείχνουν επίσης ότι οι μακροχρόνιες δίαιτες με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες μπορούν να αυξήσουν τους κινδύνους για την καρδιά, τα νεφρά και το συκώτι.