Τα βατόμουρα, το ελαιόλαδο, ο κουρκουμάς και το τζίντζερ είναι μερικά μόνο από τα τρόφιμα που προτείνονται σε νέα επιστημονική μελέτη.
Μια λίστα με τρόφιμα με αποδεδειγμένα ευεργετικά αποτελέσματα στην εξέλιξη και τα συμπτώματα της ρευματοειδούς αρθρίτιδας επισημαίνεται σε μελέτη στο Frontiers in Nutrition. Οι συγγραφείς προτείνουν την ενσωμάτωση αυτών των τροφών στη διατροφή για την υποστήριξη της διαχείρισης αυτής της επίπονης ασθένειας.
«Η τακτική κατανάλωση συγκεκριμένων διαιτητικών ινών, λαχανικών, φρούτων και μπαχαρικών, καθώς και η εξάλειψη των συστατικών που προκαλούν φλεγμονή και βλάβες, μπορεί να βοηθήσει τους ασθενείς να διαχειριστούν τις επιπτώσεις της ρευματοειδούς αρθρίτιδας», λέει ο Δρ Bhawna Gupta, ο οποίος ολοκλήρωσε αυτή τη μελέτη μαζί με τους Shweta Khanna και Kumar Sagar Jaiswal στο Disease Biology Lab, School of Biotechnology, KIIT University, Bhubaneswar, Odisha.
«Η ενσωμάτωση προβιοτικών στη διατροφή μπορεί επίσης να μειώσει την εξέλιξη και τα συμπτώματα αυτής της ασθένειας».
Και συνεχίζει, «Οι ασθενείς που πάσχουν από ρευματοειδή αρθρίτιδα θα πρέπει να αλλάξουν από παμφάγες δίαιτες, κατανάλωση αλκοόλ και κάπνισμα σε μεσογειακές, vegan, στοιχειώδεις δίαιτες ή δίαιτες αποβολής, όπως τους συμβουλεύει ο γιατρός ή ο διαιτολόγος τους».
Η ρευματοειδής αρθρίτιδα προκαλεί πόνο, οίδημα και δυσκαμψία στις αρθρώσεις, επηρεάζοντας σοβαρά την ποιότητα ζωής. Είναι δύσκολο να ανιχνευθεί η πρώιμη έναρξη της νόσου και εάν δεν εντοπιστεί ή διαγνωστεί λανθασμένα έχει γρήγορο ρυθμό εξέλιξης τα πρώτα χρόνια. Η πρώτη γραμμή θεραπείας περιλαμβάνει αντιρρευματικά φάρμακα που τροποποιούν τη νόσο, αλλά αυτά μπορεί να είναι ακριβά.
«Η υποστήριξη της διαχείρισης ασθενειών μέσω της τροφής και της διατροφής δεν προκαλεί επιβλαβείς παρενέργειες και είναι σχετικά φθηνή και εύκολη», εξηγεί ο Δρ Γκούπτα. «Οι γιατροί και οι διαιτολόγοι μπορούν να χρησιμοποιήσουν τη μελέτη μας για να συνοψίσουν τις τρέχουσες αποδεδειγμένες γνώσεις σχετικά με τη σχέση μεταξύ ορισμένων τροφίμων και της ρευματοειδούς αρθρίτιδας. Γνωρίζοντας τις διατροφικές και ιατρικές απαιτήσεις των ασθενών τους, μπορούν στη συνέχεια να προσαρμόσουν αυτές τις πληροφορίες για τη βελτίωση της υγείας τους .»
Διάφορα διατροφικά σχέδια για τη ρευματοειδή αρθρίτιδα, όπως vegan, νηστεία 7-10 ημερών και μεσογειακή, έχουν προταθεί εδώ και καιρό. Αυτή η μελέτη — μόνο η δεύτερη συνολική αξιολόγηση της δίαιτας και των τροφίμων σχετικά με αυτήν την ασθένεια — παρέχει μια πολύ λεπτομερή αξιολόγηση της τρέχουσας επιστημονικής γνώσης και αναφέρεται μόνο σε διαιτητικές παρεμβάσεις και συγκεκριμένα τρόφιμα που δείχνουν σαφώς αποδεδειγμένα μακροπρόθεσμα αποτελέσματα.
Οι τροφές που επισημαίνονται ότι μειώνουν την εξέλιξη και τα συμπτώματα της ρευματοειδούς αρθρίτιδας ποικίλλουν από φρούτα όπως αποξηραμένα δαμάσκηνα, βατόμουρα και ρόδια, μέχρι δημητριακά ολικής αλέσεως, τα μπαχαρικά τζίντζερ και κουρκουμά, καθώς και συγκεκριμένα έλαια και τσάγια.
Τα τρόφιμα αυτά μπορούν να προσφέρουν μια σειρά από ευεργετικά αποτελέσματα, όπως μείωση των φλεγμονωδών κυτοκινών (χημικές ουσίες που απελευθερώνονται από το ανοσοποιητικό σύστημα που μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα σε ασθενείς με ρευματοειδή αρθρίτιδα), μείωση της δυσκαμψίας και του πόνου στις αρθρώσεις, καθώς και μείωση του οξειδωτικού στρες – την ικανότητα του σώματος να να καταπολεμήσει ή να αποτοξινώσει επιβλαβείς χημικές ουσίες. Οι ερευνητές λένε πως η μελέτη μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί ως αναφορά για την ανάπτυξη νέων φαρμάκων.
«Η ανασκόπησή μας έχει επικεντρωθεί σε συγκεκριμένα διατροφικά συστατικά και φυτοχημικά από τρόφιμα που έχουν αποδεδειγμένα ευεργετική επίδραση στη ρευματοειδή αρθρίτιδα», λέει ο Δρ Γκούπτα.
«Οι φαρμακευτικές εταιρείες μπορούν να χρησιμοποιήσουν αυτές τις πληροφορίες για να συνθέσουν «διατροφικά φάρμακα». Τα Nutraceuticals έχουν ένα πλεονέκτημα έναντι των χημικά προσαρμοσμένων φαρμάκων, καθώς δεν σχετίζονται με παρενέργειες, προέρχονται από φυσικές πηγές και είναι φθηνότερα».
Ο Δρ Γκούπτα ολοκληρώνει προσφέροντας μερικές συμβουλές σε όσους ελπίζουν να χρησιμοποιήσουν τα ευρήματα της μελέτης τους.
«Έχουμε επανεξετάσει έρευνες από διάφορα εργαστηριακά πειράματα κάτω από διαφορετικές συνθήκες. Τα διατροφικά συστατικά ποικίλλουν ανάλογα με τη γεωγραφία και τις καιρικές συνθήκες, επομένως οι ασθενείς θα πρέπει να γνωρίζουν τις διατροφικές τους ανάγκες, τις αλλεργίες και οποιοδήποτε άλλο ιστορικό ασθένειας που σχετίζεται με τρόφιμα. Προτείνουμε ανεπιφύλακτα στο ευρύ κοινό να συμβουλευτεί γιατρούς και διαιτολόγους πριν ακολουθήσει οποιοδήποτε πρόγραμμα διατροφής ή τροφικές ενώσεις που συζητήθηκαν στη μελέτη.»