Νέα επιστημονική μελέτη απαντά στο εάν τα σταφύλια χωρίς κουκούτσι που τα προτιμούν οι καταναλωτές, έχουν την ίδια αντιοξειδωτική δράση στον οργανισμό με τα σταφύλια με κουκούτσι.
Τα σταφύλια ( Vitis vinifera L.) είναι μια σημαντική καλλιέργεια φρούτων σε όλο τον κόσμο με πολλές διαφορετικές ποικιλίες που ποικίλλουν σε γεύση και χρώμα. Τα σταφύλια και τα παράγωγά τους προϊόντα, όπως το κρασί, είναι γνωστά για την υψηλή αντιοξειδωτική τους ισχύ, η οποία συνδέεται με την υψηλή περιεκτικότητά τους σε πολυφαινολικές ενώσεις. Οι πολυφαινόλες είναι γνωστό ότι παίζουν σημαντικό ρόλο στην ανθρώπινη υγεία, κυρίως ως αντιοξειδωτικά, είτε ασκώντας προστατευτική δράση απευθείας στον ανθρώπινο οργανισμό είτε προστατεύοντας άλλα θρεπτικά συστατικά από την οξείδωση και την αποικοδόμησή τους.
Τα τελευταία χρόνια για πρακτικούς λόγους, η αγορά των ποικιλιών αμπέλου χωρίς κουκούτσι έχει αυξηθεί εκθετικά προκειμένου να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις των καταναλωτών. Τα σταφύλια χωρίς κουκούτσι εκτρέφονται με πολλαπλασιασμό, μέσω της εμφύτευσης τμημάτων του αμπελιού με το γενετικό «ελάττωμα» που προκαλεί την ανάπτυξη των σταφυλιών χωρίς κουκούτσι.
Αυτές οι ποικιλίες δεν έχουν ακόμη μελετηθεί ως προς την θρεπτικότητά τους για τον ανθρώπινο οργανισμό. Πρόσφατη μελέτη Ισπανών επιστημόνων, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Foods στο Ειδικό τεύχος Βιοδραστικές Ενώσεις σε Τρόφιμα και Συμπληρώματα Διατροφής Φυτικής Προέλευσης, αξιολόγησε την πεπτικότητα των σταφυλιών χωρίς κουκούτσι για να καταλήξει σε συμπέρασμα σχετικά με τις διαφορές σύνθεσης στα πολυφαινολικά προφίλ και την αντιοξειδωτική δύναμη των διαφόρων ποικιλιών επιτραπέζιων σταφυλιών χωρίς κουκούτσι.
Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα πως τα σταφύλια χωρίς κουκούτσι γενικά θα μπορούσαν να είναι μια καλή πηγή αντιοξειδωτικών πολυφαινολών στην ανθρώπινη διατροφή. Οι μαύρες ποικιλίες σταφυλιού χωρίς κουκούτσι, Adora και Melody, είναι πολύ καλή πηγή ανθοκυανινών και, γενικά, πολυφαινολών και αντιοξειδωτικών. Από την άλλη πλευρά παρατηρήθηκε αύξηση των επιπέδων κατεχίνης και επικατεχίνης κατά τη διάρκεια της εντερικής πέψης που ήταν ιδιαίτερα εμφανής στην περίπτωση των δύο λευκών σταφυλιών χωρίς κουκούτσι, Autumn Crisp και Pristine. Τα επίπεδα των φλαβανολών, της κατεχίνης και της επικατεχίνης ήταν επίσης υψηλά στη μαύρη ποικιλία χωρίς κουκούτσια Melody σε σύγκριση με τα υπόλοιπα σταφύλια χωρίς κουκούτσι. Η διαδικασία της πέψης των σταφυλιών χωρίς κουκούτσι μείωσε τις ποσότητες πολυφαινολών που είναι ευαίσθητες στην απορρόφηση στο έντερο υπό τις παρούσες συνθήκες in vitro, κυρίως ανθοκυανίνες και φλαβονόλες.
Συμπερασματικά τα αποτελέσματά της μελέτης έδειξαν ότι οι μαύρες και κόκκινες ποικιλίες σταφυλιών χωρίς κουκούτσι, έχουν μεγάλες δυνατότητες για την αύξηση του αντιοξειδωτικού περιεχομένου της διατροφής.
Για να διαβάσετε ολόκληρη τη μελέτη πατήστε ΕΔΩ.