Σύγχυση στους καταναλωτές σχετικά με τα διατροφικά οφέλη των αυγών, προκαλούν τα ποικίλα αποτελέσματα επιστημονικών μελετών.
Το Ινστιτούτο Τεχνολόγων Τροφίμων δημοσίευσε ένα άρθρο σχετικά με τα οφέλη ή μη των αυγών, διαπιστώνοντας για άλλη μία φορά ότι τα αποτελέσματα πολυάριθμων επιστημονικών μελετών είναι αντιφατικά.
Αν και τα αυγά θεωρούνται μία από τις πλέον θρεπτικές τροφές η περιεκτικότητά τους σε χοληστερόλη αναιρεί την θρεπτική τους αξία. Στο ερώτημα λοιπόν, εάν τα αυγά είναι μέρος μίας υγεινής διατροφής το άρθρο δεν δίνει μία σαφή και σίγουρη απάντηση.
Ένα μεγάλο αυγό εκτός τις πρωτεΐνες περιέχει 1,6 γρ κορεσμένου λίπους και 207mg χοληστερόλης. Συγκριτικά, μια ισοδύναμη ποσότητα μαγειρεμένου 85% άπαχου μοσχαρίσιου κιμά περιέχει περίπου 125 θερμίδες, 13 γραμμάρια πρωτεΐνης, 2,9 γραμμάρια κορεσμένου λίπους και 44 mg χοληστερόλης. Μελέτες έχουν δείξει σταθερά ότι η αυξημένη πρόσληψη κορεσμένων λιπαρών συσχετίζεται με αυξημένα επίπεδα λιπιδίων στο αίμα, συμπεριλαμβανομένης της ολικής και της LDL χοληστερόλης, και με αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων. Αλλά η διαπίστωση της επίδρασης της πρόσληψης χοληστερόλης σε αυτούς τους παράγοντες ήταν πιο δύσκολη, κυρίως λόγω της συχνής συνύπαρξής της με κορεσμένα λιπαρά στα τρόφιμα. Οι επιστημονικές συστάσεις κάνουν λόγο όμως και για την ανάγκη μείωσης της πρόσληψης χοληστερόλης αν και δεν έχει καθοριστεί ημερήσιο ανώτατο όριο.
Σύμφωνα με το άρθρο του IFT, oι συγγραφείς μιας μελέτης κοόρτης παρατήρησης από το 2019 κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η κατανάλωση ολόκληρων αυγών συσχετίστηκε με αυξημένο κίνδυνο θνησιμότητας από κάθε αιτία και θνησιμότητα από καρδιαγγειακές παθήσεις, καρκίνο και διαβήτη. Μια προηγούμενη ανασκόπηση, ωστόσο, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η κατανάλωση αυγών δεν αύξησε τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου και μάλιστα πρότεινε μια πιθανή καρδιοπροστατευτική δράση από τα αντιφλεγμονώδη ξανθοφύλλη καροτενοειδή λουτεΐνη και ζεαξανθίνη που βρίσκονται στους κρόκους των αυγών. Επίσης μελέτη του 2022 δεν βρήκε καμία σχέση μεταξύ της πρόσληψης αυγών και της υπέρτασης, του διαβήτη, ή υψηλή χοληστερόλη. Αυτή η μελέτη πρότεινε επίσης ότι η μέτρια κατανάλωση αυγών από ένα έως τρία αυγά την εβδομάδα μπορεί να έχει καρδιοπροστατευτικά αποτελέσματα, τουλάχιστον σε άτομα μεσογειακής καταγωγής.
Πρόσθετες μελέτες έχουν δώσει παρόμοια αποτελέσματα, με τις περισσότερες να καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι η κατανάλωση ολόκληρων αυγών δεν αυξάνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου ή θνησιμότητας. Ωστόσο, πρέπει να σημειωθούν ορισμένοι περιορισμοί. Όπως συμβαίνει με πολλές μελέτες που αφορούν τη διατροφική πρόσληψη, υπάρχει ένα ερώτημα ως προς την ακρίβεια της αναφερόμενης από τους συμμετέχοντες πρόσληψης, έναντι της πραγματικής πρόσληψης.
Συμπερασματικά όλοι οι επιστήμονες καταλήγουν πως τα αυγά αποτελούν κομμάτι μιας υγιεινής διατροφής που εστιάζει όμως σε γενικά υγιεινά πρότυπα με υιοθέτηση μιας διατροφής πλούσιας σε δημητριακά ολικής αλέσεως, φρούτα, λαχανικά, ακόρεστα φυτικά έλαια και άπαχες πρωτεΐνες, συμπεριλαμβανομένων των αυγών, η οποία θα έχει μεγαλύτερο ευεργετικό αντίκτυπο στον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων από μια δίαιτα που επικεντρώνεται μόνο στη μείωση της πρόσληψης χοληστερόλης.