Ποια κατεψυγμένα τρόφιμα αξίζουν μια δεύτερη ευκαιρία
Όταν αναφερόμαστε στα κατεψυγμένα τρόφιμα, το μυαλό πολλών πάει αυτόματα στις «έτοιμες λύσεις», όπως πίτσες, ψαροκροκέτες και συσκευασμένα γεύματα που ξεχνιούνται για μήνες στο πίσω μέρος του καταψύκτη. Αυτή η εικόνα έχει συμβάλει στην επικράτηση της άποψης ότι όλα τα κατεψυγμένα προϊόντα είναι υποδεέστερα των φρέσκων και μάλιστα πιο φτωχά διατροφικά. Αυτή η εντύπωση συχνά επηρεάζει και τα κατεψυγμένα λαχανικά, τα οποία θεωρούνται από πολλούς ως λιγότερο υγιεινή επιλογή.
Η Gemma Stuart, ειδικός στην υγεία του εντέρου και ιδρύτρια της πλατφόρμας Gut Wealth, εξηγεί ότι αρκετοί αποφεύγουν τα κατεψυγμένα λαχανικά λόγω αμφιβολιών για την ποιότητά τους, τη γεύση ή την υφή τους, καθώς και λόγω της πεποίθησης ότι η κατάψυξη οδηγεί σε απώλεια θρεπτικών συστατικών. Παρ’ όλα αυτά, τονίζει ότι τα κατεψυγμένα λαχανικά είναι συχνά εξίσου ή και περισσότερο θρεπτικά από τα φρέσκα. Ο λόγος είναι πως καταψύχονται αμέσως μετά τη συγκομιδή, διατηρώντας σημαντικά ποσοστά βιταμινών και ιχνοστοιχείων, σε αντίθεση με τα φρέσκα που περνούν από πολλές μέρες αποθήκευσης και μεταφοράς πριν φτάσουν στο πιάτο μας.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Πλαστικοποιητές σε 8 στα 10 πιάτα: Νέα ανησυχητικά ευρήματα μελέτης για τη διατροφή των Ευρωπαίων
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Το μέλλον της ιχνηλασιμότητας τροφίμων: DNA Barcoding, Blockchain και έξυπνη ανίχνευση σε πραγματικό χρόνο
Η ίδια σημειώνει πως, παρότι ιδανικά τα φρούτα και τα λαχανικά είναι πιο θρεπτικά όταν καταναλώνονται αμέσως μετά τη συγκομιδή, οι περισσότεροι άνθρωποι δεν έχουν πρόσβαση σε έναν κήπο στην αυλή τους. Για το λόγο αυτό, η χρήση εποχιακών και κατεψυγμένων τροφίμων μπορεί να αποτελεί εξαιρετική στρατηγική για την επίτευξη των διατροφικών στόχων, όπως τα 30 φυτικά συστατικά την εβδομάδα που προτείνουν σύγχρονες προσεγγίσεις υγιεινής διατροφής. Όπως εξηγεί η Stuart, τα περισσότερα φρέσκα φρούτα και λαχανικά συλλέγονται πριν την πλήρη ωρίμανσή τους, ώστε να φτάσουν στους καταναλωτές χωρίς να χαλάσουν. Η διαδικασία μεταφοράς, αποθήκευσης και ραφιού μπορεί να διαρκέσει αρκετές ημέρες ή και εβδομάδες. Στην αντίθετη περίπτωση, τα κατεψυγμένα προϊόντα συγκομίζονται όταν έχουν φτάσει σε πλήρη ωριμότητα και καταψύχονται άμεσα, διατηρώντας γεύση και διατροφική αξία.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Γιατί τα παγάκια σε μπαρ και εστιατόρια είναι πιο διάφανα, συμπαγή και λιώνουν πιο αργά από αυτά που φτιάχνουμε στο σπίτι;
Ένα καλό παράδειγμα είναι τα κατεψυγμένα μούρα. Εκτός από το ότι είναι πλούσια σε βιταμίνες, μέταλλα, αντιοξειδωτικά και φυτικές ίνες, συστήνονται από διατροφολόγους και ως μέρος της λεγόμενης «διατροφής μεθυλίωσης», η οποία λέγεται ότι συνεισφέρει στην αντιγήρανση. Η κατάψυξη αμέσως μετά τη συγκομιδή βοηθά στην προστασία των πολύτιμων συστατικών, ενώ η τιμή τους είναι συχνά χαμηλότερη από τα φρέσκα, ιδιαίτερα εκτός εποχής.
Πέρα από τα μούρα, υπάρχουν κι άλλα τρόφιμα που αποδίδουν καλύτερα όταν καταναλώνονται κατεψυγμένα. Το σπανάκι όταν είναι φρέσκο, έχει περιορισμένη διάρκεια ζωής και συχνά καταλήγει να χαλάει στο ψυγείο. Κατεψυγμένο, όμως, διατηρεί τα θρεπτικά του συστατικά και μπορεί εύκολα να προστεθεί σε μαγειρευτά. Επιπλέον, το μαγείρεμα του σπανακιού διασπά το οξαλικό οξύ, το οποίο σε ακατέργαστη μορφή εμποδίζει την απορρόφηση του σιδήρου και του ασβεστίου.
Κάτι αντίστοιχο ισχύει και για τα μπιζέλια, τα οποία είναι ευαίσθητα και χάνουν γρήγορα τις θρεπτικές τους ουσίες μετά τη συγκομιδή. Όπως τονίζει η Stuart, η κατάψυξή τους εξασφαλίζει καλύτερη διατήρηση των βιταμινών A, C και K, ενώ το μαγείρεμα βελτιώνει τη βιοδιαθεσιμότητα των αντιοξειδωτικών. Αντίστοιχα, το γλυκό καλαμπόκι, με τη μικρή περίοδο συγκομιδής του, είναι σχεδόν πάντα πιο θρεπτικό όταν καταναλώνεται κατεψυγμένο. Η ατμοποίηση του ενισχύει τη διαθεσιμότητα ουσιών όπως η λουτεΐνη και η ζεαξανθίνη, που ενισχύουν την υγεία των ματιών και του δέρματος.
Ακόμα και πιο «ιδιότροπα» τρόφιμα, όπως το αβοκάντο, δείχνουν να επωφελούνται από την κατάψυξη. Όσοι έχουν ξεχάσει ένα αβοκάντο να ωριμάζει στο ψυγείο γνωρίζουν πόσο εύκολα μπορεί να καταλήξει στα σκουπίδια. Τα κατεψυγμένα κομμάτια αβοκάντο προσφέρουν τα ίδια οφέλη, ενώ είναι πιο πρακτικά. Παρότι ορισμένες βιταμίνες όπως η C μπορεί να μειώνονται με την κατάψυξη, τα υπόλοιπα συστατικά παραμένουν σχεδόν ανεπηρέαστα.