Τρίτη, 25 Μαρτίου, 2025
15.4 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Τα ωμέγα-3 λιπαρά μπορούν να επιβραδύνουν τη διαδικασία γήρανσης

ΑρχικήΟικιακάΔιατροφή και ΥγείαΤα ωμέγα-3 λιπαρά μπορούν να επιβραδύνουν τη διαδικασία γήρανσης
spot_img

Η συμβολή της βιταμίνης D, των ωμέγα-3 λιπαρών οξέων και της άσκησης στη διατήρηση της νεότητας.

Η επιθυμία να καθυστερήσει ή ακόμα και να σταματήσει η διαδικασία γήρανσης απασχολεί πολλούς ανθρώπους. Προηγούμενες κλινικές μελέτες έχουν δείξει ότι η μειωμένη πρόσληψη θερμίδων μπορεί να επιβραδύνει τη γήρανση στους ανθρώπους, ενώ η λήψη βιταμίνης D και ωμέγα-3 λιπαρών οξέων έχει αποδειχθεί ευεργετική σε ζώα. Ωστόσο, η αποτελεσματικότητα αυτών των παρεμβάσεων στον ανθρώπινο οργανισμό παρέμενε ασαφής.

- Advertisement -

Στο πλαίσιο της μελέτης DO-HEALTH, υπό την καθοδήγηση της καθηγήτριας Heike Bischoff-Ferrari, εξετάστηκε η επίδραση της βιταμίνης D, των ωμέγα-3 λιπαρών οξέων και της σωματικής δραστηριότητας στη διαδικασία της γήρανσης.

Προηγούμενες αναλύσεις είχαν δείξει ότι αυτοί οι παράγοντες μείωναν τον κίνδυνο λοιμώξεων, πτώσεων, καρκίνου και πρόωρης ευθραυστότητας. Τα ενθαρρυντικά αυτά αποτελέσματα οδήγησαν στη διερεύνηση της άμεσης επίδρασής τους στη βιολογική γήρανση μέσω επιγενετικών ρολογιών, τα οποία ποσοτικοποιούν τη διαφορά μεταξύ βιολογικής και χρονολογικής ηλικίας μέσω των χημικών τροποποιήσεων του DNA.

Σε συνεργασία με τον ερευνητή Steve Horvath, η επιστημονική ομάδα ανέλυσε δεδομένα από 777 συμμετέχοντες άνω των 70 ετών, εξετάζοντας την επίδραση οκτώ διαφορετικών συνδυασμών παρέμβασης: καθημερινή λήψη 2.000 IU βιταμίνης D, 1 γραμμαρίου ωμέγα-3 λιπαρών οξέων (από φύκια) και/ή 30 λεπτά προπόνησης δύναμης στο σπίτι τρεις φορές την εβδομάδα.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η λήψη ωμέγα-3 λιπαρών οξέων επιβράδυνε τη βιολογική γήρανση έως και τέσσερις μήνες, ανεξάρτητα από παράγοντες όπως το φύλο, η ηλικία και ο δείκτης μάζας σώματος.

Ο συνδυασμός των ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, της βιταμίνης D και της προπόνησης δύναμης αποδείχθηκε ακόμη πιο αποτελεσματικός σε ένα από τα επιγενετικά ρολόγια, επιβεβαιώνοντας προηγούμενα ευρήματα της μελέτης DO-HEALTH. Η Bischoff-Ferrari τονίζει ότι κάθε παρέμβαση λειτουργεί μέσω διαφορετικών μηχανισμών που αλληλοσυμπληρώνονται, οδηγώντας σε ένα ισχυρότερο συνολικό αποτέλεσμα.

Παρά τη σημασία των αποτελεσμάτων, η επιστημονική ομάδα αναγνωρίζει περιορισμούς στη μελέτη. Δεν υπάρχει επί του παρόντος ένα «χρυσό πρότυπο» για τη μέτρηση της βιολογικής ηλικίας, αν και τα επιγενετικά ρολόγια που χρησιμοποιήθηκαν είναι από τα πιο προηγμένα.

Ως επόμενο βήμα, οι ερευνητές σχεδιάζουν να επεκτείνουν την ανάλυση σε συμμετέχοντες από τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Αυστρία και την Πορτογαλία, ώστε να εξεταστεί η επιρροή γενετικών και περιβαλλοντικών παραγόντων.

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Εσείς γνωρίζετε πόσα γλυκαντικά καταναλώνετε; Τα απογοητευτικά αλλά και αποκαλυπτικά ευρήματα μελέτης

Το κόλπο της βιομηχανίας τροφίμων για να μην φαίνεται ότι ξεπερνά το νομοθετημένα όρια για την παρουσία γλυκαντικών, αλλά και να επιτυγχάνει ένα βέλτιστο γευστικό προφίλ

Αλουμίνιο στις σοκολάτες: Μέγιστο αποδεκτό όριο και πιθανοί κίνδυνοι

Γνωμοδότηση της επιστημονικής επιτροπής της FASFC για το ανώτατο αποδεκτό όριο παρουσίας αλουμινίου σε σκόνη κακάο και σε σοκολάτα και σε προϊόντα σοκολάτας.

Ενεργειακά ποτά: Συμπεράσματα έρευνας για τις επιπτώσεις στο καρδιαγγειακό σύστημα των εφήβων

Συλλογή δεδομένων από 5.000 εφήβους για την κατανάλωση ενεργειακών ποτών και τις επιπτώσεις της στην υγεία
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα