Κυριακή, 22 Ιουνίου, 2025
27.6 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Τι είναι η τάση της «ώρας του δεινοσαύρου» και πόσο επικίνδυνη είναι για το έντερο;

ΑρχικήΟικιακάΔιατροφή και ΥγείαΤι είναι η τάση της «ώρας του δεινοσαύρου» και πόσο επικίνδυνη είναι για το έντερο;
spot_img

Γιατί τα φυλλώδη λαχανικά χρειάζονται μέτρο

Η νέα τάση της «ώρας του δεινοσαύρου» έχει σαρώσει τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, συγκεντρώνοντας εκατομμύρια προβολές και προκαλώντας και πεπτικές ανησυχίες. Η τάση καλεί τους χρήστες να καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες ωμών φυλλωδών λαχανικών, όπως σπανάκι και μαρούλι, μιμούμενοι τη διατροφή των φυτοφάγων δεινοσαύρων. Αν και αθώο στην πρόθεση, το συγκεκριμένο «τσιμπολόγημα» μπορεί να οδηγήσει σε φούσκωμα και δυσφορία, σύμφωνα με ειδικούς.

Η Dr Emily Prpa, διατροφολόγος και επιστημονική υπεύθυνη στη Yakult, επισημαίνει ότι τα φυλλώδη λαχανικά αποτελούν πολύτιμη διατροφική πηγή, προσφέροντας βιταμίνες Κ, Α και C, φλαβονοειδή, διαλυτές φυτικές ίνες και άλλα ευεργετικά συστατικά. Συμβάλλουν στην ενίσχυση της οστικής υγείας, της ανοσίας, της όρασης και της εντερικής λειτουργίας. Ωστόσο, τονίζει πως η υπερβολική κατανάλωση ωμής πρασινάδας, ειδικά από άτομα που δεν έχουν εξοικειωθεί με δίαιτες υψηλής περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες, μπορεί να έχει ανεπιθύμητες επιπτώσεις στο πεπτικό.

Εγγραφείτε στο πρώτο ειδικό Σεμινάριο για την ορθή χρήση του όρου ”Μπορεί να περιέχει…” και άλλα περί αλλεργιογόνων στην Ελλάδα

Η υπερφόρτωση του εντέρου με δυσπεπτικά φυτικά κύτταρα χωρίς την κατάλληλη προετοιμασία του οργανισμού συχνά οδηγεί σε φούσκωμα, αέρια ή κοιλιακή δυσφορία. Η Dr Prpa συμβουλεύει σταδιακή αύξηση της πρόσληψης, καλή μάσηση και επαρκή ενυδάτωση για την αποφυγή προβλημάτων.

Πέρα από την ποσότητα, ιδιαίτερη σημασία έχει και η ποικιλία. Η διατροφή μας δεν πρέπει να βασίζεται μονομερώς σε ένα είδος λαχανικού, ακόμη κι αν αυτό είναι τόσο ευεργετικό όσο το σπανάκι. Έρευνες δείχνουν ότι η κατανάλωση τουλάχιστον 30 διαφορετικών φυτικών τροφίμων την εβδομάδα συνδέεται με ένα πιο ποικιλόμορφο και ανθεκτικό εντερικό μικροβίωμα. Ένα ακμάζον μικροβίωμα συμβάλλει στην ψυχική ευεξία, τη ρύθμιση του βάρους και την πρόληψη διαταραχών.

Η ειδικός προτείνει απλούς, ρεαλιστικούς τρόπους ένταξης των φυλλωδών λαχανικών στο καθημερινό διαιτολόγιο, όπως:

  • Χρήση ανάμεικτων φύλλων αντί ενός μόνο είδους σε σαλάτες
  • Προσθήκη σε μαγειρευτά πιάτα, σούπες και σάντουιτς
  • Αξιοποίηση κατεψυγμένων προϊόντων (σπανάκι, λάχανο) για οικονομία και διάρκεια
  • Επιλογή εποχιακών ειδών για καλύτερη ποιότητα και τιμή
  • Οργάνωση γευμάτων σε παρτίδες, ώστε να διασφαλίζεται η επάρκεια χωρίς σπατάλες
spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Πόσο υγιεινό είναι το γιαούρτι σας;

Το «καλό» γιαούρτι υπάρχει, αλλά θέλει προσοχή

Προειδοποίηση σε όσους πίνουν στιγμιαίο καφέ – Ερευνητές τον συνδέουν με σοβαρή πάθηση στα μάτια

Ο στιγμιαίος καφές μπορεί να βλάψει τα μάτια σας, σύμφωνα με γενετική μελέτη

Νεκρό 12χρονο παιδί και τρία στο νοσοκομείο με αιμολυτικό σύνδρομο από τροφική δηλητηρίαση

Επτά συνολικά σοβαρά κρούσματα τροφικής δηλητηρίασης σε παιδιά με συμπτώματα αιματηρής διάρροιας στη Γαλλία - Δωδεκάχρονος υπέκυψε μετά από αιμολυτικό ουραιμικό σύνδρομο
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα