Κυριακή, 22 Ιουνίου, 2025
27.6 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Περιβαλλοντική οργάνωση αμφισβητεί τα συμπεράσματα της EFSA για τα φυτοφάρμακα στα τρόφιμα

ΑρχικήΝέαΠεριβαλλοντική οργάνωση αμφισβητεί τα συμπεράσματα της EFSA για τα φυτοφάρμακα στα τρόφιμα
spot_img

Η οργάνωση προειδοποιεί για τις σιωπηλές απειλές των “χημικών κοκτέιλ” στη διατροφή των Ευρωπαίων

Σήμερα, το cibum δημοσίευσε την ετήσια έκθεση της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) για τα υπολείμματα φυτοφαρμάκων υπογραμμίζει για άλλη μια χρονιά ότι ο κίνδυνος για την ανθρώπινη υγεία παραμένει χαμηλός. Από τα 13.246 τυχαία δείγματα τροφίμων που ελήφθησαν σε χώρες της ΕΕ, τη Νορβηγία και την Ισλανδία, το 99% συμμορφωνόταν με τα νόμιμα ευρωπαϊκά όρια. Ωστόσο, η αντιπαράθεση για το τι θεωρείται «ασφαλές» έχει αναζωπυρωθεί, καθώς η οργάνωση PAN Europe εκφράζει σοβαρές αμφιβολίες για τα ευρήματα και καλεί σε άμεση δράση.

Εγγραφείτε στο πρώτο ειδικό Σεμινάριο για την ορθή χρήση του όρου ”Μπορεί να περιέχει…” και άλλα περί αλλεργιογόνων στην Ελλάδα

Η EFSA βασίζει τα συμπεράσματά της στο EU MACP, ένα συντονισμένο πρόγραμμα παρακολούθησης που αναλύει κάθε τρία χρόνια τα ίδια 12 τρόφιμα, μεταξύ αυτών πορτοκάλια, αχλάδια, ρύζι, πατάτες και φασόλια. Η πλειονότητα των δειγμάτων (70%) δεν περιείχε κανένα ανιχνεύσιμο υπόλειμμα, ενώ το 28% περιείχε υπολείμματα εντός των επιτρεπτών ορίων. Μόλις το 2% των δειγμάτων υπερέβη τα μέγιστα επιτρεπτά επίπεδα (MRL), με το 1% να κρίνεται μη συμμορφούμενο.

Ωστόσο, σύμφωνα με την PAN Europe, τα στοιχεία αυτά δεν αντικατοπτρίζουν την πλήρη εικόνα. Αν και τα υπολείμματα είναι «εντός ορίων», το 42% των τροφίμων στην Ευρώπη περιέχει υπολείμματα φυτοφαρμάκων, και μάλιστα συχνά σε συνδυασμούς. Τα φρούτα –όπως τα πορτοκάλια και τα αχλάδια– παρουσιάζουν ιδιαίτερα υψηλό ποσοστό επιμόλυνσης, με πολλαπλά υπολείμματα, σε μια εικόνα που προσομοιάζει περισσότερο με «χημικά κοκτέιλ» παρά με μεμονωμένες ουσίες.

Η κύρια ανησυχία της PAN Europe αφορά την πολυετή αδράνεια στη ρύθμιση των σωρευτικών επιδράσεων των φυτοφαρμάκων. Παρότι η νομοθεσία της ΕΕ απαιτεί από το 2000 την αξιολόγηση των συνδυασμένων επιδράσεων στην υγεία, η εφαρμογή αυτών των απαιτήσεων παραμένει θεωρητική. Όπως σημειώνει η Αγγελική Λυσιμάχου, επικεφαλής επιστημονικής πολιτικής της οργάνωσης, «είναι απαράδεκτο να συνεχίζεται η προσποίηση ότι οι καταναλωτές εκτίθενται σε ένα μόνο φυτοφάρμακο τη φορά». Η ίδια υπογραμμίζει ότι η επιστημονική κοινότητα αναγνωρίζει πλέον πως η χρόνια έκθεση σε πολλαπλά υπολείμματα μπορεί να επηρεάσει το νευρικό σύστημα, την ανοσία και να αυξήσει τον κίνδυνο καρκίνου, ιδιαίτερα σε παιδιά και έγκυες γυναίκες.

Η οργάνωση ζητά την άμεση εφαρμογή ενός «συντελεστή αξιολόγησης μειγμάτων» (MAF), ο οποίος θα λαμβάνει υπόψη την αθροιστική τοξικότητα των χημικών ουσιών και θα περιορίζει τα επιτρεπόμενα όρια έκθεσης. Ο Hans Muilerman, συντονιστής χημικών της PAN Europe, προειδοποιεί ότι σχεδόν το 25% των ευρωπαϊκών τροφίμων περιέχει περισσότερα από ένα φυτοφάρμακα, γεγονός που συνιστά μια δυνητική αποτυχία δημόσιας υγείας. .

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Πόσο υγιεινό είναι το γιαούρτι σας;

Το «καλό» γιαούρτι υπάρχει, αλλά θέλει προσοχή

Προειδοποίηση σε όσους πίνουν στιγμιαίο καφέ – Ερευνητές τον συνδέουν με σοβαρή πάθηση στα μάτια

Ο στιγμιαίος καφές μπορεί να βλάψει τα μάτια σας, σύμφωνα με γενετική μελέτη

Νεκρό 12χρονο παιδί και τρία στο νοσοκομείο με αιμολυτικό σύνδρομο από τροφική δηλητηρίαση

Επτά συνολικά σοβαρά κρούσματα τροφικής δηλητηρίασης σε παιδιά με συμπτώματα αιματηρής διάρροιας στη Γαλλία - Δωδεκάχρονος υπέκυψε μετά από αιμολυτικό ουραιμικό σύνδρομο
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα