Το μολυβδαίνιο συχνά συγχέεται με τον μόλυβδο αλλά πρόκειται για ένα σημαντικό συστατικό που χρειάζεται ο ανθρώπινοw οργανισμός.
Το όνομα του μολυβδαίνιου προέρχεται από την ελληνική λέξη για τον μόλυβδο – μόλυβδος – γιατί όταν το μολυβδαίνιο βρέθηκε το 1781, αρχικά συγχεόταν με τον μόλυβδο.
Τι είναι το μολυβδαίνιο;
Το μολυβδαίνιο είναι ένα από τα βασικά ιχνοστοιχεία, τα οποία το σώμα μας χρειάζεται μόνο σε μικρές ποσότητες για να διατηρείται υγιές. Μολυβδαίνιο μπορούμε να βρούμε σε μια ποικιλία τροφών, καθώς και από το πόσιμο νερό.
Ποιες είναι οι λειτουργίες του μολυβδαινίου;
Το μολυβδαίνιο είναι το κομμάτι που λείπει για πολλά ένζυμα που εμπλέκονται στις αντιδράσεις οξείδωσης -αναγωγής (οξειδοαναγωγής) στο σώμα. Οι αντιδράσεις οξειδοαναγωγής λαμβάνουν χώρα όταν δύο μόρια ανταλλάσσουν – είτε δίνοντας είτε λαμβάνοντας – ηλεκτρόνια. Αυτές οι αντιδράσεις συμβαίνουν συνεχώς στα κύτταρα και είναι ζωτικής σημασίας για πολλές βασικές λειτουργίες που μας κρατούν ζωντανούς.
Για παράδειγμα, το μολυβδαίνιο χρειάζεται από συγκεκριμένα ένζυμα που βοηθούν στη διάσπαση ενός συγκεκριμένου τύπου αμινοξέων (αυτών που περιέχουν θείο). Χωρίς μολυβδαίνιο, αυτά τα ένζυμα δεν θα λειτουργούσαν.
Πόσο μολυβδαίνιο χρειάζομαι την ημέρα;
Η ποσότητα μολυβδαινίου που χρειάζεστε ανά ημέρα αλλάζει ανάλογα με την ηλικία, το φύλο και το στάδιο της ζωής σας.
Η διατροφική τιμή αναφοράς (DRV)* για υγιείς ενήλικες (άνω των 18 ετών), συμπεριλαμβανομένης της εγκυμοσύνης και της γαλουχίας, είναι 65 μg μολυβδαινίου την ημέρα.
Μπορούμε να πάρουμε αρκετό μολυβδαίνιο από τη διατροφή μας τρώγοντας μια ποικιλία τροφών. .
Ποιες τροφές περιέχουν μολυβδαίνιο;
Μολυβδαίνιο μπορούμε να βρούμε σχεδόν σε κάθε τρόφιμο, καθώς και στο πόσιμο νερό, έστω και σε μικρές ποσότητες. Η ποσότητα του μολυβδαινίου που βρίσκεται φυσικά στα φυτικά τρόφιμα ποικίλλει σε μεγάλο βαθμό και εξαρτάται κυρίως από τον τύπο του εδάφους όπου καλλιεργήθηκαν.
Μερικές από τις πιο πλούσιες τροφές σε μολυβδαίνιο περιλαμβάνουν:
- όσπρια
- δημητριακά και προϊόντα σιτηρών
- παραπροϊόντα (συκώτι και νεφροί)
- ΞΗΡΟΙ ΚΑΡΠΟΙ.
Το μολυβδαίνιο αλληλεπιδρά με άλλα θρεπτικά συστατικά;
Καμία θρεπτική ουσία ή ένωση δεν φαίνεται να επηρεάζει την απορρόφηση ή τα επίπεδα του μολυβδαινίου στο σώμα μας, με τρόπους που επηρεάζουν την υγεία μας.
Τι συμβαίνει εάν έχω πολύ λίγο μολυβδαίνιο;
Η ανεπάρκεια μολυβδαινίου δεν είναι συνηθισμένη, καθώς οι περισσότεροι άνθρωποι μπορούν να λάβουν τις συνιστώμενες ποσότητες αυτού του μετάλλου τρώγοντας μια ποικίλη διατροφή.
Ωστόσο, η ανεπάρκεια μολυβδαινίου μπορεί ακόμα να προκληθεί από μια σπάνια γενετική διαταραχή , που ονομάζεται ανεπάρκεια μολυβδαινίου. Αυτή η κατάσταση εμποδίζει τον οργανισμό να χρησιμοποιήσει μολυβδαίνιο, το οποίο οδηγεί σε σοβαρά προβλήματα υγείας μετά τη γέννηση και τελικά σε θάνατο σε νεαρή ηλικία.
Τι συμβαίνει εάν έχω πολύ μολυβδαίνιο;
Το μολυβδαίνιο από τα τρόφιμα δεν θεωρείται επιβλαβές, καθώς είναι πολύ απίθανο να λαμβάνουμε πάρα πολύ από αυτό μόνο μέσω της διατροφής μας. Επιπλέον, το σώμα μας είναι αρκετά αποτελεσματικό στο να διατηρεί τα επίπεδα αυτού του ορυκτού σε ένα υγιές εύρος, απαλλάσσοντας από κάθε περιττό πλεόνασμα μέσω των ούρων. Ωστόσο, συνιστάται στους ενήλικες να μην λαμβάνουν περισσότερο από 0,6 mg μολυβδαινίου.
Πότε πρέπει να δώσω ιδιαίτερη προσοχή στην πρόσληψη μολυβδαινίου;
Η ανεπάρκεια μολυβδαινίου δεν αποτελεί κίνδυνο για τον γενικό πληθυσμό , καθώς οι περισσότεροι άνθρωποι μπορούν να λάβουν τις συνιστώμενες ποσότητες μολυβδαινίου από μια ποικίλη και ισορροπημένη διατροφή.
*Αυτές οι τιμές βασίζονται στις εκτιμήσεις για την επαρκή πρόσληψη (AI) από την Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA). Δεν πρέπει να ερμηνεύονται ως στόχοι θρεπτικών συστατικών . Για να μάθετε περισσότερα για τα DRV στην Ευρώπη κάντε κλικ εδώ .
Πηγή: Eufic