Κυριακή, 24 Νοεμβρίου, 2024
13 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Τι συμβαίνει όταν πίνετε πολύ τσάι matcha;

ΑρχικήΟικιακάΔιατροφή και ΥγείαΤι συμβαίνει όταν πίνετε πολύ τσάι matcha;
spot_img

Τα θετικά και τα αρνητικά που γνωρίζουμε για το δημοφιλές ρόφημα.

Είναι σχεδόν αδύνατο να περιηγηθείτε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ή να μπείτε στο τοπικό σας μαγαζί χωρίς να δείτε στο κατάλογο ένα φλιτζάνι matcha latte. Άλλωστε το hashtag #matchalatte έχει σήμερα 2 δισεκατομμύρια προβολές στο TikTok, ενώ το #matchalatterecipe μετράει 77,7 εκατομμύρια προβολές και συνεχίζει.

Αυτό το πολυσυζητημένο συστατικό έπαιζε πάντα αναπόσπαστο ρόλο στην ανατολική κουλτούρα. Οι ρίζες του matcha μπορούν να εντοπιστούν γύρω στον 8ο αιώνα στην Κίνα, όπου αυτό το αρχαίο τσάι σερβιριζόταν συχνά στα ανώτερα κλιμάκια της κοινωνίας, πριν φτάσει στην Ιαπωνία μέσω του βουδισμού Ζεν τον 12ο αιώνα. Ο Ιάπωνας βουδιστής μοναχός Ζεν Eisai έγραψε ένα σημαντικό κείμενο το 1211 – Kissa yōjōki, ή Πίνοντας τσάι για την υγεία, επαινώντας τα οφέλη της κατανάλωσης τσαγιού, με έμφαση στο matcha.

Τι είναι το matcha

Ενώ τόσο το matcha όσο και το πράσινο τσάι προέρχονται από το φυτό τσαγιού camellia sinensis, τα φύλλα τσαγιού που χρησιμοποιούνται για το matcha καλλιεργούνται στη σκιά για να αυξηθεί η περιεκτικότητά τους σε χλωροφύλλη.

Στη συνέχεια, τα φύλλα αποξηραίνονται και αλέθονται σε λεπτόκοκκη σκόνη. Αυτό σημαίνει ότι καταναλώνεται ολόκληρο το φύλλο του τσαγιού και όχι μόνο το έγχυμά του, κάτι που συμβαίνει όταν εμποτίζονται τα φακελάκια πράσινου τσαγιού. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι περισσότεροι άνθρωποι βρίσκουν ότι η γεύση του matcha είναι πολύ πιο ισχυρή και γήινη.

Ποια είναι τα οφέλη του matcha

Το matcha είναι αγαπητό παγκοσμίως και μπορεί να βρεθεί όχι μόνο σε ζεστά ροφήματα, αλλά και σε μορφή λιχουδιών όπως παγωτό, κέικ και μπισκότα. Η Gwyneth Paltrow, η Selena Gomez και ο Brad Pitt είναι όλοι διάσημοι οπαδοί του ροφήματος.

«Το matcha είναι γνωστό για την υψηλή περιεκτικότητά του σε αντιοξειδωτικά, ιδιαίτερα σε κατεχίνες όπως η EGCG, που έχουν μελετηθεί εδώ και καιρό για τα αντιφλεγμονώδη και καρδιακά οφέλη τους», λέει η Aneequa Godart, διατροφοθεραπεύτρια στην κλινική μακροζωίας HUM2N με έδρα το Λονδίνο.

Η ίδια συνεχίζει: «Αυτά τα αντιοξειδωτικά βοηθούν στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών στο σώμα, μειώνοντας τις κυτταρικές βλάβες και προάγοντας τη συνολική υγεία και ευεξία. Το matcha περιέχει επίσης L-θεανίνη, ένα αμινοξύ που υποστηρίζει τη χαλάρωση και την αίσθηση ηρεμίας».

Η διαιτολόγος Renee McGregor συμφωνεί, προσθέτοντας: «Είναι αυτή η πολύ υψηλή συγκέντρωση κατεχινών που μπορεί να υπερηφανεύεται για τα οφέλη για την υγεία του ανθρώπου, δηλαδή τις αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές του».

Κίνδυνοι για την υγεία

Σύμφωνα με την επιστημονική κοινότητα, όποιος επιλέγει matcha latte, τσάι matcha κ.λπ. θα πρέπει να εξετάζει προσεκτικά τον κατάλογο των συστατικών και τις συστάσεις παρασκευής και κατανάλωσης που αναγράφονται στη συσκευασία.

Αν και οι επιδράσεις που συχνά αποδίδονται στη σκόνη πράσινου τσαγιού για την υγεία δεν έχουν αποδειχθεί, τα φυτά τσαγιού που χρησιμοποιούνται μπορεί να απορροφήσουν αλουμίνιο ανάλογα με το πού καλλιεργούνται . Σε μεγάλες ποσότητες, αυτό το αλουμίνιο μπορεί να προκαλέσει μακροχρόνιες βλάβες στο νευρικό σύστημα και τα οστά .

Το 2019, το Γερμανικό Ινστιτούτο Αξιολόγησης Κινδύνων (BfR) δημοσίευσε μια ανακοίνωση προειδοποιώντας σχετικά με ανεπιθύμητες ουσίες στο Matcha. Μεμονωμένα δείγματα είχαν βρεθεί να έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε αλουμίνιο, με τα επίπεδα σε τρία δείγματα να είναι 1.743, 1.775 και 2.350 χιλιοστόγραμμα ανά χιλιόγραμμο.

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA), η ανεκτή εβδομαδιαία πρόσληψη (TWI) κατά τη διάρκεια της ζωής είναι ένα χιλιοστόγραμμααλουμινίου ανά κιλό σωματικού βάρους. Όποιος καταναλώνει υψηλές ποσότητες αλουμινίου κινδυνεύει να υποστεί μακροχρόνιες βλάβες στην υγεία του.

Το Ινστιτούτο αναφέρει: «Λαμβάνοντας υπόψη τις ποσότητες κατανάλωσης πράσινου τσαγιού, η TWI για το αλουμίνιο στους ενήλικες μπορεί να ξεπεραστεί μακροπρόθεσμα μέσω της τακτικής κατανάλωσης τσαγιού matcha με τα μέγιστα μετρούμενα επίπεδα, ακόμη και αν το τσάι θεωρείται η μόνη πηγή πρόσληψης αλουμινίου και δεν λαμβάνονται υπόψη άλλες πηγές αλουμινίου.»

Σύμφωνα με το Γερμανικό Κέντρο Συμβουλών Καταναλωτών, η σκόνη matcha μπορεί επίσης να περιέχει μόλυβδο. Αυτό είναι επιβλαβές για τα νεφρά και το καρδιαγγειακό σύστημα. Αυτό που είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό είναι ότι, σε αντίθεση με τα συμβατικά τσάγια, το matcha δεν φιλτράρεται- αντίθετα, η σκόνη ανακατεύεται ή χτυπιέται σε αφρό και στη συνέχεια πίνεται ολόκληρη.

Μέχρι πόσα matcha επιτρέπονται καθημερινά

Το Γερμανικό Κέντρο Συμβουλών Καταναλωτών συμβουλεύει ότι, ακόμη και αν δεν υπάρχει συνιστόμενη ποσότητα κατανάλωσης στη συσκευασία, δεν πρέπει να πίνετε περισσότερο από τρεις φορές την ημέρα και όχι περισσότερο από ένα γραμμάριο αναμεμειγμένης σκόνης πράσινου τσαγιού matcha ανά φλιτζάνι.

Ο οργανισμός συνιστά επίσης να αλλάζετε τακτικά προϊόντα και μάρκες για να αποφύγετε τη μονόπλευρη έκθεση σε ρύπους.

Τα προϊόντα με υψηλή συγκέντρωση matcha δεν είναι κατάλληλα για παιδιά. Το matcha μπορεί να περιέχει περισσότερη καφεΐνη από το κανονικό πράσινο τσάι. Ανάλογα με τη συνταγή, τα ροφήματα matcha μπορεί να έχουν ακόμη και την ίδια περιεκτικότητα σε καφεΐνη με έναν εσπρέσο.

https://www.oekotest.de/essen-trinken/Matcha-Warum-man-das-Trendgetraenk-nur-in-Massen-trinken-sollte_15025_1.html

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Ανάκληση 150.000 εμφιαλωμένων νερών: Το  «τεράστιο λάθος» των αρχών

Τον γύρο του κόσμου έκανε μία λανθασμένη ανακοίνωση προκαλώντας την αντίδραση της εταιρείας.

Εμπειρίες επιθεωρητών ασφάλειας τροφίμων: Η πιο συχνή και κοινή παράβαση

Ποιες είναι οι προτάσεις των ερευνητών για την συμμόρφωση των επιχειρήσεων στον τομέα της ασφάλειας τροφίμων.

Αξίζει να ακολουθήσει κάποιος το επάγγελμα του διαιτολόγου; Του Νίκου Ζορζοβίλη*

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του να είσαι διαιτολόγος.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο