Η κατανάλωση φρούτων μετά τα γεύματα είναι μια κοινή συνήθεια, ωστόσο μπορεί να διαταράξει την πέψη και να επηρεάσει τη συνολική υγεία
Ένα από τα βασικά ζητήματα στη διατροφή είναι η αυξημένη πρόσληψη υδατανθράκων όταν συνδυάζεται με άλλα γεύματα. Για παράδειγμα, μια μόνο μπανάνα περιέχει περίπου 20 γραμμάρια υδατανθράκων.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Lidl Μεταμόρφωσης: «Στη φάκα» για δεύτερη φορά να ζητά υψηλότερη τιμή στο ταμείο από αυτή που είχε στο ράφι
Σε γεύματα με υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες, που περιέχει για παράδειγμα ρύζι ή πατάτες, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε υπερβολικό φορτίο υδατανθράκων. Η κατανάλωση φρούτων μετά από τέτοια γεύματα μπορεί να αυξήσει το συνολικό γλυκαιμικό φορτίο, επηρεάζοντας δυνητικά τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Πρόστιμο σε γνωστό ζαχαροπλαστείο στον Άλιμο
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Σοβαρός κίνδυνος για τα παιδιά από τα πανάκριβα ρούχα της Marie-Chantal – Ανακαλούνται 560 κομμάτια
Επίδραση FODMAPs
Μια άλλη ανησυχία είναι η αύξηση των ζυμώσιμων μορίων, γνωστών ως FODMAPs, που βρίσκονται σε πολλά φρούτα όπως τα μήλα και τα αχλάδια. Τα φρούτα αφομοιώνονται πολύ πιο γρήγορα από τα περισσότερα άλλα τρόφιμα. Όταν συνδυάζονται με πιο βαριά γεύματα, παραμένουν στο έντερο για μεγαλύτερη διάρκεια, προκαλώντας φούσκωμα. Όταν καταναλώνονται μετά τα γεύματα, ειδικά εκείνα με υψηλή περιεκτικότητα σε φασόλια ή φακές αυτά τα ζυμώσιμα σάκχαρα μπορεί να οδηγήσουν σε αέρια και φούσκωμα.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Κατσαρίδες, ληγμένα και σάπια τρόφιμα στις εγκαταστάσεις προμηθευτή αερομεταφορέα – Φωτογραφιές και βίντεο από τους ελέγχους
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Ανακαλούνται πανάκριβα καλλυντικά λόγω απαγορευμένων ουσιών – Σοβαροί κίνδυνοι για την υγεία
Μύθος η απώλεια βάρους
Υπάρχει μια εσφαλμένη αντίληψη ότι η κατανάλωση φρούτων μετά το γεύμα συμβάλλει στην απώλεια βάρους. Ωστόσο, κάθε τρόφιμο, συμπεριλαμβανομένων των φρούτων, έχει θερμίδες. Εάν τα φρούτα καταναλώνονται παράλληλα με ένα πλήρες γεύμα, απλώς προσθέτουν επιπλέον θερμίδες χωρίς να παρέχουν τα επιδιωκόμενα οφέλη. Θα πρέπει να καταβάλετε επιπλέον προσπάθειες για να κάψετε τις θερμίδες.
Ο σωστός ευεργετικός συνδυασμός
Εάν συνδυαστούν καλά, τα φρούτα με τα γεύματα ή μετά τα γεύματα μπορούν να προσφέρουν οφέλη. Για παράδειγμα, η κατανάλωση πορτοκαλιών με τα γεύματα μπορεί να ενισχύσει την απορρόφηση σιδήρου λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε βιταμίνη C. Επιπλέον, ο συνδυασμός φρούτων με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη, όπως οι μπανάνες, με ένα γεύμα μπορεί να μετριάσει τις αυξήσεις του σακχάρου στο αίμα. Ομοίως, η συμπερίληψη μιας μικρής μπανάνας μαζί με ένα γεύμα μπορεί να μετριάσει τις αυξήσεις του σακχάρου στο αίμα, ωφελώντας όσους διαχειρίζονται την αντίσταση στην ινσουλίνη ή την υγεία του δέρματος. Αυτό μπορεί να είναι ευεργετικό για τη διατήρηση της υγείας του δέρματος και τη διαχείριση της αντίστασης στην ινσουλίνη, ειδικά σε άτομα ευαίσθητα στις διακυμάνσεις του σακχάρου στο αίμα
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Μόνο τόσο λίγες ημέρες διατροφής με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά χρειάζονται για να αρχίσουμε να χάνουμε τη μνήμη μας! – Μελέτη
Τα φρούτα είναι μια πηγή ενέργειας από θρεπτικά συστατικά. Η σοφία του πότε και πώς τα καταναλώνετε κάνει τη διαφορά. Η επιλογή φρούτων ως αυτόνομων σνακ αντί για πρόσθετα μετά το γεύμα επιτρέπει στο πεπτικό σας σύστημα να λειτουργεί βέλτιστα, αποφεύγοντας την περιττή πρόσληψη θερμίδων και την πεπτική δυσφορία.